Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 7 november 2001

PvdA WIL SNELLERE AANPAK LEEFKWALITEIT VAN WOONWIJKEN LANGS SNELWEGEN

PvdA-woordvoerders Depla en Dijsselbloem willen bij de behandeling van de begrotingen 2002 van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en van Verkeer en Waterstaat geld verschuiven ten behoeve van de aanpak van ernstige problemen van geluid en luchtkwaliteit in woonwijken zoals Overschie in Rotterdam langs de A13 en Amsterdam West langs de A10.

De PvdA-woordvoerders willen hiermee door middel van het indienen van twee amendementen een aanzet geven tot uitvoering van de motie Dijsselbloem van vorig jaar over de aanpak van leefbaarheidkwaliteit langs rijksinfrastructuur. Het gaat om fors opgelopen geluidsoverlast en sterk afgenomen luchtkwaliteit langs snelwegen, waar veel te weinig maatregelen zijn genomen om de bevolking in nabij gelegen woonwijken te beschermen.

Het RIVM hierover: "Vooral de 2010-normen van de EU voor NO2 en fijn stof worden in veel woonwijken overschreden. De meeste overschrijding vindt plaats in woonwijken die langs snelwegen liggen. Langs ongeveer 100 km snelweg vindt een overschrijding plaats tot op 75 meter afstand. Daarbij gaat het in totaal om 4000-5000 woningen. De helft hiervan bevindt zich in Amsterdam-west langs de A10 en in Overschie langs de A13." Het gezondheidsrisico in de zone direct langs de A13 is vergelijkbaar met het meeroken van 17 sigaretten per dag. Bij kinderen op scholen in dit gebied is een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen. Het Centrum voor Schone technologie en Energie stelt dat de A13 door Overschie tot de allergrootste milieuknelpunten van Nederland behoort.

De aanpak hiervan mag niet wachten op een besluit over de aanleg van de A4-Midden Delfland. Dijsselbloem: "Als we besluiten die weg aan te leggen duurt het nog minimaal 7 jaar voordat die weg er is. En het is ook niet automatisch zo dat de verkeersdruk op de A13 dan minder wordt. Er moet dus op korte termijn al wat gebeuren."

De PvdA zal een motie indienen om snel met een integrale aanpak (door de ministeries van VROM en V&W en de gemeente) van A13-Overschie te komen, met maatregelen zowel op en om de weg als in de wijk. Depla: "Het is heel belangrijk dat de minister nu ook haar verantwoordelijkheid voor deze problemen erkent, zoals recentelijk rond de A1 bij Hengelo".

Voor nadere informatie: Jeroen Dijsselbloem 06-10 09 47 82 en Staf Depla 06-22 97 00 22