Fortis Bank

Strategische alliantie in investment management tussen Fortis en Haitong Securities Company Co., Ltd

Haitong Securities Co., Ltd, één van de grootste beurshuizen in China, en Fortis ondertekenden op 7 november 2001 in Shanghai een Strategische Overeenkomst. De overeenkomst betreft de samenwerking tussen de twee partijen op het vlak van investment management in het kader van de huidige Chinese wetgeving en een uitwerking van de strategische doelstel-lingen op middellange en lange termijn voor een toekomstige samenwerking, na de toetreding van China tot de World Trade Organization.

Beide partijen hebben besloten een joint venture op te richten gespecialiseerd in asset management zodra het wettelijk kader het toelaat. De huidige overeenkomst gaat dan ook over de toekomstige samenwerkingsmodaliteiten tussen beide ondernemingen. Dit omvat onder meer de verdeling van de verantwoordelijkheden binnen de joint venture, de principes van corporate governance, het uitwisselen van informatie, de structuur van het aandeelhouderschap, research op de Chinese kapitaalmarkten, productontwikkeling en de uitbouw van systemen voor compliance en risicocontrole. Beide partijen houden zich ook intensief bezig met de ontwikkeling van oplossingen voor de technische problemen waarmee de investment managementsector in China te maken kan krijgen.

De ondertekeningsceremonie werd bijgewoond door Wang Kaiguo (Voorzitter) en Li Ming Shan (General Manager) van Haitong; Joop Feilzer, lid van het Executive Commitee van Fortis en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis Investment Management, en Stewart Edgar (Managing Director) van Fortis Investment Management. Over de overeenkomst met Fortis zei Dr. Wang Kaiguo dat de samenwerking de introductie mogelijk maakt van professionele kwaliteiten en van ervaring inzake management. Hij beklemtoonde dat beide partijen baat zullen hebben bij de kansen op de Chinese kapitaalmarkt, na de toetreding van het land tot de WTO.

De heer Feilzer stipte aan dat Haitong, als een van China s oudste beurshuizen, een rijke ervaring en kennis van de markt heeft en over een uitgebreid netwerk en een loyale cliëntenbasis beschikt. Door het bundelen van deze sterke punten zullen beide partijen zeker kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de Chinese kapitaalmarkten.

De strategische alliantie onderstreept het vertrouwen van Fortis en Haitong in de sterke ontwik-keling van de Chinese kapitaalmarkten en weerspiegelt de bereidheid tot samenwerking van beide partijen op lange termijn, zoals die tijdens de voorafgaande onderhandelingen tot stand kwam.

Fortis
Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het terrein van verzekeren, bankieren en beleggen. Met een marktkapitalisatie van EUR 34 miljard (USD 31 miljard) en circa 70.000 medewerkers behoort zij tot de grootste financiële instellingen van Europa. Ultimo 2000 was het balanstotaal van Fortis EUR 438 miljard en bedroeg de nettowinst EUR 2,8 miljard. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor particulieren, bedrijven en publieke instellingen. Buiten haar thuismarkt richt Fortis zich op geselecteerde marktsegmenten. Duurzame economische groei en oog voor de kwaliteit van milieu en maatschappij zijn belangrijke randvoorwaarden voor de wijze waarop Fortis opereert. Door haar betrokkenheid bij het welzijn van haar miljoenen klanten, is Fortis stevig geworteld in de lokale samenleving. Door kennis en ervaring te combineren met mondiale kracht is Fortis in staat om haar klanten wereldwijd te ondersteunen in een permanent proces van persoonlijke, maatschappelijke en commerciële groei. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, Londen en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Fortis Investment Management
Fortis Investment Management (FIM) is de asset manager van Fortis. FIM is actief in Europa, de Verenigde Staten en Azië en beheert een beleggingsportefeuille van meer dan EUR 100 miljard. De onderneming telt 700 medewerkers. FIM behoort tot de tien grootste asset managers in Europa. In november 2000 verkreeg zij als eerste Europese asset manager een licentie van de China Securities Regulatory Commission (CSRC) om een Representative Office te openen.

Fortis in China
Fortis is sinds 1902 aanwezig in de Chinese banksector. Fortis Bank heeft bedrijfsfilialen in Shanghai (onder de naam MeesPierson) en in Guangzhou, alsmede Representative Offices in Beijing (bankactiviteiten) en in Shanghai (vermogensbeheer). Fortis was één van de eerste buitenlandse banken die een licentie voor de handel in vreemde valuta kreeg. Fortis' gespecialiseerde commodity finance business is in China zeer actief. Fortis Bank onderhoudt commerciële betrekkingen met de meeste Chinese banken, voornamelijk met het oog op handelsfinancieringen, en verleent aan verschillende onder hen bovendien technische bijstand en opleidingsprogramma's. Fortis heeft op 19 oktober 2001 een partnership in de levensverzekeringssector afgesloten met China Insurance Group. Volgens die overeenkomst verwerft Fortis voor USD 88 miljoen (EUR 97 miljoen) een initieel belang van 24,9% in Tai Ping Life (TPL). Fortis heeft de mogelijkheid het belang te verhogen tot 49% na de implementatie van nieuwe regelgeving. Met deze overeenkomt is Fortis aanwezig op de Chinese markt in de drie kernactiviteiten.

Haitong Securities Co., Ltd
Haitong Securities Co., Ltd werd opgericht in 1988 en is een van de oudste beurshuizen van China. De onderneming beschikte eind 2000 over een eigen vermogen van USD 453 miljoen. Haitong is voornamelijk actief in investment banking: aandelenmakelaardij, beursintroducties, asset management en financieel advies. De onderneming heeft een uitgebreid netwerk in het hele land, met 90 kantoren in 46 steden. In 2000 was Haitong een van de grootste beurshuizen in China naar totaal handelsvolume (RMB 1,38 triljoen) en naar netto activa en netto winst (RMB 1,52 miljard). Het handelsvolume staat voor 7,91% van de beurs van Shanghai en voor 8,93% van de beurs van Shenzen. De onderneming werkt actief aan de internationale ontwikkeling van haar activiteiten. Perscontacten:

Fortis
Liliane Tackaert +32 (0)2 510 52 33
+32 (0)475 52 09 30
Hilde Junius +32 (0)2 510 52 34
+32 (0)478 88 29 60
Jan-Willem ter Avest +31 (0)30 257 65 66
+31 (0)6 51 190 617
Hendrik Jan Eijpe +31 (0)30 257 65 52
+31 (0)6 51 381 029
Fortis Investment Management

José Andries +32 (0)2 274 84 38

Dirk Smet +32 (0)2 274 86 33

Investor relations:

Frank Dausy +32 (0)2 510 53 37

Tine Vandenbussche +32 (0)2 510 53 36

Gerard-Jan van Berckel +31 (0)30 257 65 46

Robert ter Weijden +31 (0)30 257 77 74