Gemeente Oud-Beijerland

Plaatsing snelheidscamera's

Ondanks de vele inspanningen van de overheid op het gebied van de verkeersveiligheid vormt het structureel te hard rijden van het gemotoriseerde verkeer een bekend maar moeilijk te bestrijden gedragsprobleem. Door te hoge snelheden ontstaan vaak onveilige verkeerssituaties die leiden tot ongevallen waarbij regelmatig zwakkere verkeersdeelnemers betrokken raken. Bovendien zijn lawaai- en trillingsoverlast, veroorzaakt door de hoge snelheden, erg hinderlijk voor omwonenden.

De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid, bestaande uit de 6 gemeenten in de Hoeksche Waard, de Provincie Zuid Holland en het Waterschap de Groote Waard, streeft ernaar, dat iedere wegbeheerder binnen haar eigen gebied, het verkeersgedrag beïnvloed door permanente snelheidshandhaving. In samenwerking met de politie Zuid-Holland-Zuid hebben de wegbeheerders daarom besloten in de Hoeksche Waard een zgn. "snelheidscameraproject" uit te voeren. Door het terugdringen van de snelheid kan structureel een bijdrage geleverd worden aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid.

Binnen de bebouwde kom van Oud-Beijerland worden de camera's opgesteld op locaties waarvan, zowel door snelheidsmetingen, het ongevallenbeeld, als ook door klachten van omwonenden bekend is dat er structureel te hard wordt gereden.

Locaties:

1. Koninginneweg, kruising met Julianastraat / Irenestraat.
2. Koninginneweg, kruising met Steenenstraat / Pad van Jongejan.
3. Koninginneweg, fiets-/voetgangersoversteek Lange Laning.
4. Randweg, fiets-/voetgangersoversteek ter hoogte van de Zinkweg.
5. Zinkweg (het wegvak ter hoogte van huisnummer 128).
6. Rembrandtstraat (het wegvak ter hoogte van huisnummer 52).
Op de kruispuntlocaties 1 t/m 4 zal de snelheidscontrole worden gekoppeld aan de aanwezige verkeersregelinstallatie. Op deze wijze wordt naast het door rood licht rijden, gelijktijdig toezicht op de snelheid gehouden. De overige locaties (5 en 6) staan langs een wegvak en verrichten de snelheidscontrole gelijktijdig in beide rijrichtingen.

Uitvoeringsperiode

Het is de bedoeling de locaties in de komende weken in te richten. Tijdens de werkzaamheden op de rijbaan zal ten behoeve van het gemotoriseerde verkeer de bereikbaarheid van de straten door middel van verwijsbordjes worden aangegeven.

Vragen en/of nadere informatie

Van de permanente snelheidscontrole wordt verwacht dat deze bijdraagt tot het terugdringen van het aantal (letsel)ongevallen in Oud-Beijerland en het verbeteren van de leefbaarheid voor omwonenden langs wegen waar woningen op korte afstand van de rijbaan liggen.

Voor uw eventuele reacties kunt u contact opnemen met de dienst Ruimte, onderafdeling Ingenieursbureau Openbare Werken, Postbus 2003, 3260 EA Oud-Beijerland.

De openingstijden zijn van 9.00-12.30 uur, of volgens afspraak. U kunt ook bellen dhr. A.W. Elsenaar, tel. 646646 / Emailadres: a.elsenaar@oud-beijerland.nl.

Voor algemene onderwerpen kunt u dagelijks tussen 9.00 en 12.00 uur contact opnemen met de meldingentelefoon van de afdeling Openbare Werken van de dienst Ruimte.

Tel. 0186-646165 / Emailadres: info@oud-beijerland.nl