Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/11/01 Koningin opent vernieuwde stadshart van Amstelveen

Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 7 november het vernieuwde stadshart in Amstelveen. De uitgangspunten bij de realisatie van het nieuwe centrum waren het integreren van de functies wonen, werken, winkelen, cultuur en recreëren.

Het totale plan bevat, naast het revitaliseren van het bestaande centrum, een uitbreiding van 80.000 vierkante meter. In 1991 was het eerste gebouw van het nieuwe stadshart gereed. Dit was het Amstelveens Museum voor Moderne Kunst, ontworpen door architect Wim G. Quist. Daarna volgde de realisatie van het busstation, parkeerplaatsen, woningen, kantoorgebouwen, winkels en horecagelegenheden.

De cultuurstrip, een van de laatste onderdelen van het nieuwe stadshart, ligt aan het stadsplein en biedt plaats aan vijf culturele instellingen. Dit zijn de Amstelveense Schouwburg, een dans- en muziekschool, een instelling voor volwasseneneducatie, een poppodium en een volksuniversiteit. Het gebouw is een ontwerp van Jan van Benthem. Aan de westkant van het plein is een bibliotheek en kunstuitleen gebouwd naar een ontwerp van Hans Ruijssenaars. De overige onderdelen van het vernieuwde stadscentrum zijn een stadspark, een hotel/woontoren en een nieuwe inrichting van het buitenplein.

Voor de realisatie van het stadshart is Amstelveen een publiek private samenwerking aangegaan. In totaal is 1 miljard gulden geïnvesteerd.