Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 6 november
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Strategie en bestuur (2001/12004)
Het college is akkoord met het voorstel om de heer H.J. Troost, namens de fractie van de Algemene Seniorenpartij te benoemen tot commissielid-niet raadslid van de raadscommissie Personeel en Organisatie, Sport en Recreatie en Onderwijs (PSO).

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Stadsbeheer (2001/11824)
Er is aan drie bedrijven een offerte gevraagd voor het reinigen van ca. 75 km. riolering. Voor een inschatting van de kosten is een directieraming gemaakt op basis van de eenheidsprijzen uit de leidraad riolering module D1100 kostenkengetallen. De laagste offerte wijkt meer dan 10% af van deze directieraming, namelijk 13%. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de module D1100 uitgaat van een maximale vervuilingsgraad van de riolen van 10%. Vooropname van het werk door de aannemer in het bijzijn van de gemeentelijke opzichter heeft aangetoond dat de vervuiling groter is dan 10%. Dit beïnvloedt de productie in negatieve zin en daarmee de aanneemsom. Indien een offerte meer dan 10% afwijkt van de directieraming is het aan het college om een besluit te nemen. Het college heeft besloten de werkzaamheden te gunnen aan Van der Valk en De Groot BV uit Poeldijk.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Milieu (2001/11822)
95 medewerkers en de wethouders Lubbinge en Steenhuisen namen in de periode april oktober deel aan de campagne Fiets naar je werk van het Centrum voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling COS. Het college besloot de deelname te stimuleren door per gereden fietskilometer één eurocent te schenken aan het Rode Kruis adoptieproject Straatkinderen van Rundu. De deelnemers fietsten in totaal 82.807 km. Wethouder Steenhuisen kan een bedrag van f 1.900,00 ( 862,18) overhandigen aan de heer de Boois van Rode Kruis Nieuwegein. Na loting zullen drie medewerkers een Nationale fietsbon krijgen als waardering voor hun fietsprestaties. De fietsende ambtenaren vermeden een uitstoot van 16.500 kilo Co2 door niet met de auto naar het werk te gaan.

Milieu (2001/11399)
De firma Brugman ijzerwaren & gereedschap, gevestigd Nedereindseweg 27-31 te Nieuwegein heeft een aanvraag voor een milieuvergunning ingediend. De vergunning wordt gevraagd voor het veranderen van een detailhandel in doe-het-zelf artikelen en vuurwerk. Ten opzichte van de huidige vergunning betreft de verandering een uitbreiding van de bedrijfstijden en de maximum opslag van gevaarlijke stoffen.
Het college is akkoord gegaan met de ontwerpvergunning.

Stadsbeheer (2001/11818)
Vanwege een wijziging van de regelgeving voor de aanduiding van busbanen en busstroken moeten maatregelen getroffen worden (aanbrengen van wegmarkeringssymbolen LIJNBUS) indien het gebruik door andere bestuurders dan openbaar vervoer bussen niet gewenst is. Het betreft de bestaande busstroken langs de Taludweg, Galecopperlaan, Wijkerslootweg, Symfonielaan en Zandveldseweg.
Het college is akkoord gegaan met het voorstel.

Portefeuille van wethouder H.F. Idema

Bestuursdienst(2001/11256)
Het ministerie van Financiën heeft bij een brief d.d. 12 oktober een zogenoemde euromonitor toegezonden. In de brief worden de resultaten van Nieuwegein gepresenteerd als het gaat om de stand van zaken met betrekking tot. de invoering van de euro in de gemeente. Belangrijkste resultaten:
a. de gemeente Nieuwegein behoort volgens genoemde brief thans tot de groep van circa 50% van de gemeenten die redelijk of goed op schema ligt;
b. volgens de bij genoemde brief gevoegde factsheets ligt de gemeente Nieuwegein bij de daarin gehanteerde vier indexen voor op de eveneens gehanteerde Referentie 2001.
In de recent vastgestelde tweede tussenrapportage met betrekking tot het europroject werd voorspeld dat deze gemeente de, bij de vorige euromonitor van het rijk gebleken achterstand ten opzichte van de landelijke planning, bij de thans verschenen monitor grotendeels zou hebben ingelopen. Deze voorspelling blijkt nu dus bewaarheid. Het college heeft de brief en de euromonitor voor kennisgeving aangenomen.

Grondbedrijf (2001/11821)
Het college heeft besloten de nog bij particulieren in eigendom zijnde gronden in het plangebied Het Klooster aan te wijzen als gronden waarop de Wet Voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing is. Dit zal plaatsvinden op basis van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten, gebaseerd op het Ontwerpbestemmingsplan Het Klooster 2002. Gelijktijdig vervalt de aanwijzing van de gronden voor de Wvg, zoals genomen in het raadsbesluit van 19 oktober 2000.

Portefeuille van wethouder Bert Lubbinge

Burgerzaken(2001/11819)
Met ingang van 1 november 2001 is door het college een nieuwe zogenoemde Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke Stand (BABS) benoemd. De BABS houdt zich op parttime basis uitsluitend bezig met het sluiten van huwelijken en het bevestigen van partnerschapsrelaties. De benoeming is onder meer noodzakelijk in verband met enerzijds terugloop van de beschikbare capaciteit aan deze trouwambtenaren en anderzijds de verwachting dat het aantal in Nieuwegein te sluiten huwelijken na 1 november 2001 zal toenemen in verband met de mogelijkheid tot huwelijksvoltrekking in de voormalige kloosterkapel van De Lantaern.

Stadswinkel (2001/11818)
Het college heeft besloten de openingstijden van de Stadswinkel blijvend vast te stellen conform de huidige openingstijden.

Onderwijs (2001/12003)
De raadsfracties van het CDA en GroenLinks hebben artikel 23 brieven geschreven over de voortgang van de herbouw van De Toonladder. Op grond van een verontruste brief van de Medenzeggenschapsraad van die school, bestaat de indruk dat dit proces vertraging heeft opgelopen. Hen wordt geantwoord dat deze indruk niet terecht is.

Personeel , Organisatie en Informatie (2001/12005) Werkgevers kunnen medewerkers faciliteren om fiscaal voordelig een PC aan te schaffen middels een PC Privé Project. Daaraan is een aantal randvoorwaarden gesteld. Binnen deze randvoorwaarden zijn er nu mogelijkheden voor de medewerkers uitgewerkt. De voorstellen hiertoe zijn door het college goedgekeurd.

Personeel , Organisatie en Informatie (2001/12008) In aansluiting op eerdere besluitvorming van het college is besloten de Ondernemingsraad om advies te vragen ten aanzien van een organisatieontwikkeling waarbij het de bedoeling is een zogenoemde concernstaf te vormen ter ondersteuning van de gemeentesecretaris en voorts een sector met de werknaam "Bestuur en Dienstverlening" in te richten.
Tevens wordt de Ondernemingsraad om advies verzocht over een voorstel, in het kader van het programma Ruimte maken, om de eerder door het college besloten vermindering van het aantal managers binnen de huidige Bestuursdienst te effectueren.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Ruimtelijke Ordening (2001/11814)
De aanvrager Monuta voor het uitvaartcentrum op de Richterslaan 2 verzoekt om de daarmee samenhangende procedure (20e partiele herziening van het bestemmingsplan Jutphaas Wijkersloot) definitief stop te zetten. Het college stemt in om de procedure definitief stop te zetten. De omwonenden die een inspraakreactie hebben ingediend zullen hiervan op de hoogte gebracht worden. In het kader van voornoemde procedure is in afwijking van het commentaar op de inspraakreacties dat de Richterslaan als een 30 km weg wordt ingericht. In het concept-wijkverkeersplan Jutphaas Wijkersloot wordt uitgegaan van 50 km.
Zie hierover ook het separate persbericht.

Stadsontwikkeling (2001/11075)
Jaarlijks worden de gemeenten in de regio verzocht van de diverse woningbouwplannen de meest recente planning en capaciteit aan te geven. Op de inventarisatielijsten is dit voor de diverse woningbouwplannen in Nieuwegein, zoals bijvoorbeeld Vreeswijk, Blokhoeve en de Binnenstad, in beeld gebracht. Het college heeft de lijst geaccordeerd en toegezonden aan het BRU

Bouw en Woningtoezicht (2001/11815)
Zie besluitenlijst d.d. 30 oktober 2001.

Milieu (2001/9737)
De plannen voor plaatsing van 4 tot 6 windturbines in de klasse 600-900 kW in bedrijvenpark Het Klooster voldoen op één aspect na, aan alle uitgangspunten en randvoorwaarden van de door Gedeputeerde Staten vastgestelde Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines. Het betreft het minimale vermogen per turbine. In een schriftelijke reactie wordt Gedeputeerde Staten op basis van een aantal argumenten verzocht de randvoorwaarde van minimaal 1 mW per turbine te beschouwen als een streefwaarde waarvan gemotiveerd kan worden afgeweken. Met de medewerking van Gedeputeerde Staten aan de voorgenomen plaatsing van de windturbines in Het Klooster, kan de gemeente Nieuwegein een significante bijdrage leveren aan de provinciale taakstelling voor windenergie.

Vastgestelde verslagen en agenda

Het college neemt de terugkoppeling uit de commissies
- Algemene en bestuurlijke Zaken van 31 oktober
- Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur van 25 oktober
- Personeel en Organisatie, Sport en Recreatie en Onderwijs van 30 oktober
voor kennisgeving aan.

Het college is akkoord met de concept-agenda ten behoeve van de raadsvergadering van 13 november.


---

Invoerdatum 7-11-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein