Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Remkes geeft woningcorporaties meer ruimte voor nevenactiviteiten (6-11-2001)

Woningcorporaties krijgen meer ruimte voor het ontplooien van nevenactiviteiten. Voor activiteiten met een woonkarakter die bovendien een substantieel en causaal verband met de kerntaken van de corporatie hebben, kan voortaan ontheffing worden verkregen. Daarbij moet wel de meerwaarde voor de normale kerntaken aantoonbaar en significant zijn. Nevenactiviteiten die slechts zijn bedoeld om financieel voordeel te behalen, zijn niet toegestaan. Staatssecretaris Remkes van VROM schrijft een en ander in een circulaire aan woningcorporaties en gemeenten.
Op basis van de huidige regeling geldt nu al dat een corporatie allereerst zijn kerntaken goed moet uitvoeren en dat de financiële continuïteit buiten twijfel moet zijn, voordat die corporatie nevenactiviteiten gaat ontplooien. De belangrijkste kerntaken zijn het voorzien in betaalbare huisvesting van de doelgroepen en het bevorderen van de leefbaarheid in de woonomgeving. Nevenactiviteiten mogen slechts een beperkt risico vormen, zijn belastingplichtig en mogen het toezicht van het Rijk op de corporatie niet belemmeren. Toch was in de praktijk niet altijd even duidelijk welke nevenactiviteiten wel en niet werden toegestaan. Dit bleek ook uit de discussies over de toekomst van de woningcorporaties die bij de totstandkoming van de Nota Mensen Wensen Wonen werden gevoerd. In de definitieve versie van deze nota is het beleid over kerntaken en werkdomein verwoord. Dit beleid zal verder worden uitgewerkt als onderdeel van een nieuwe Woonwet. Tot die tijd gelden de verruimde regels van de nieuwe circulaire die vandaag is verstuurd.

Voorbeelden
De circulaire geeft aan de hand van een aantal voorbeelden duidelijk aan voor welke activiteiten nu wel of geen ontheffing kan worden verkregen. Bijvoorbeeld makelaarsactiviteiten: een corporatie kan samenwerken met een makelaar als het gaat om de verkoop van eigen bezit aan bijvoorbeeld de huurders; zelf makelen mag niet en ook mag de corporatie geen financiële, juridische of bestuurlijke band met een makelaarskantoor hebben.
Corporaties kunnen voor hun huurders en de kopers van hun huurwoningen bemiddelen in verzekeringen die iets met het wonen te maken hebben, zoals opstal- en glasverzekeringen. Het zelf verstrekken van verzekeringen is niet toegestaan.
Woningcorporaties kunnen bedrijfs-, kantoor- of andere panden bouwen, aankopen en verhuren, als er een directe relatie bestaat met één van de kerntaken van de corporatie én met de doelgroep van beleid. Te denken valt aan een wijkgebouw, praktijkruimte, kinderdagverblijf, bedrijfsgebouw of winkels als daarmee de leefbaarheid in die buurt wordt vergroot. Datzelfde geldt ook voor het onderhoud van deze panden of van woningen van een vereniging van eigenaren in die buurt.

Verkoop aan beleggers
De circulaire geeft verder een aantal nieuwe regels voor de verkoop van corporatiewoningen aan beleggers. Nu al is het uitgangspunt dat, als corporaties woningen willen verkopen, deze eerst aan de zittende huurders moeten worden aangeboden. Als deze geen belangstelling hebben, worden de woningen aan een collega-corporatie aangeboden. Pas als ook deze geen belangstelling heeft, kunnen ze aan een belegger worden aangeboden. Dan moet wel eerst, zo luiden de nieuwe goedkeuringsvoorwaarden, advies gevraagd worden aan de betrokken huurders(organisaties). Ook de gemeente moet haar mening geven. Als het oordeel van de gemeente negatief is, gaat het Rijk (dat uiteindelijk toestemming moet geven) in principe ook niet akkoord. Verder moet de koper in een overeenkomst verklaren dat hij een gematigd huurverhogingsbeleid zal voeren. Onverkort blijft gelden dat aan beleggers niet onder de 90% van de marktwaarde wordt verkocht. De staatssecretaris zal daar overigens in de loop van 2002 100% van maken, tenzij het bijvoorbeeld gaat om verkoop aan een wijkontwikkelingsmaatschappij die is opgericht om de stedelijke vernieuwing in een wijk op gang te brengen.
Om de verkoop aan zittende huurders te bevorderen, wil de staatssecretaris de bestaande meldingsplicht aan het Rijk voor die gevallen afschaffen.

November
Remkes geeft woningcorporaties meer ruimte voor nevenactiviteiten

Energiebesparende tips