IHE DELFT
http://www.ihe.nl

Nieuw UNESCO Instituut voor Water Management in Nederland

Delft, 6 November, 2001. Het UNESCO-IHE 'Institute for Water Education' wordt gevestigd in Nederland. Dat is vandaag besloten op de 31ste Algemene Conferentie van UNESCO in Parijs. Het al bestaande International Institute for Infrastructural, Hydraulic and Environmental Engineering (IHE), gevestigd in Delft, wordt daarmee eigendom van alle 188 UNESCO-landen. De vooraanstaande rol van Nederland op het gebied van water management wordt hiermee nog eens bevestigd. Met dit besluit wordt kennis over water en milieu meer dan voorheen beter toegankelijk voor landen in ontwikkeling, te meer omdat water een van de politieke onderwerpen van de komende eeuw wordt.

Het IHE Delft houdt zich sinds 1957 bezig met postdoctoraal onderwijs en onderzoek op het gebied van water en milieu. Sinds haar oprichting heeft het IHE Delft meer dan 12.000 ingenieurs uit ruim 120 landen opgeleid. Schoon drinkwater, irrigatie, zuivering van afvalwater maar ook water- en milieu management zijn aspecten waar de ingenieurs uit alle regio's van de wereld zich in Delft verdiepen.

De Nederlandse regering heeft positief gereageerd op een verzoek van UNESCO om aan het IHE Delft een internationale status te verlenen. Met de goedkeuring door de UNESCO-landen is dit een feit geworden en is het IHE een UNESCO-orgaan geworden. De Nederlandse regering garandeert een jaarlijkse basis financiele bijdrage van circa Nfl 17 miljoen.

Het UNESCO-IHE instituut blijft gehuisvest in Delft, en zal haar bijdragen aan de opbouw en versterking van lokale kennisinstellingen in ontwikkelingslanden voortzetten. Per jaar worden in samenwerking met het IHE Delft circa 200 water ingenieurs opgeleid in hun eigen regio. Dat heeft als voordeel dat de deskundigen de opgedane kennis direct in hun eigen omgeving toe kunnen passen. Het netwerk in deze regio's zal nog worden uitgebreid. De Nederlandse regering stelt een extra Nfl 10 miljoen voor de komende vijf jaar beschikbaar voor de versterking van het netwerk van partners van het UNESCO-IHE. Er zal veel aandacht worden gegeven aan o.a. het opzetten van een systeem voor 'distance learning' en 'videoconferencing' zodat kennis tussen 'Noord' en 'Zuid' effectiever en efficienter uitgewisseld kan worden.

Het UNESCO-IHE zal dienen als het internationale platform voor waterinstellingen in Europa, Noord-Amerika en Japan, die hun kennis zullen delen met instellingen uit ontwikkelingslanden. Het UNESCO-IHE instituut zal intensief samenwerken met organisaties van de Verenigde Naties, de Wereldbank, de Wereld Water Commissie, het 'Global Water Partnership', de private sector en de niet-gouvernementele organisaties. Het UNESCO-IHE Institute for Water Education gaat een coördinerende rol vervullen met betrekking tot vraag en aanbod van kennis. Hiermee hoopt zij betere water en milieu managers te leveren voor de toekomst.

Noot voor de redactie,