Ingezonden persbericht



Onbeperkt op het internet met FileMaker Pro 5.5 Unlimited

Utrecht, 6 november 2001 -- FileMaker Pro 5.5 Unlimited is met onmiddellijke ingang beschikbaar voor eindgebruikers. FileMaker Pro 5.5 Unlimited maakt het eenvoudig databases te publiceren op het internet en biedt dezelfde uitgebreide mogelijkheden als FileMaker Pro 5.5, zoals beveiliging op recordniveau en tweeweg-ODBC, wat de uitwisseling tussen gegevensbronnen verbetert. In tegenstelling tot FileMaker Pro 5.5 is het aantal Web-browsers dat toegang heeft tot een FileMaker Pro database op het web onbeperkt.

FileMaker heeft in de nieuwe versie twee verbeterde mogelijkheden voor publicatie van databases op het web toegevoegd, te weten:


- FileMaker Pro Web Companion, voor het direct publiceren van databases op intra- of internet.

- De op Java-gebaseerde FileMaker Web Server Connector die verbeterde prestatie levert, load balancing en gegevensbeveiliging biedt in combinatie met Apache Web Server en Microsoft IIS 5. Gebruikers die meer versies van FileMaker Pro 5.5 Unlimited en FileMaker Web Server Connector gebruiken, kunnen een ´Redundant Array of Inexpensive Computers´ (RAIC) samenstellen, om schaalbare load balancing te bereiken, waarbij taken bij storingen worden overgenomen en een grotere gegevensbeschikbaarheid wordt bereikt.

FileMaker Pro 5.5 Unlimited is te gebruiken met middleware, CGI-scripts en applicatieservers om grootschalige weboplossingen op maat te ontwikkelen. Gegevens uit FileMaker Pro 5.5 Unlimited kunnen dynamisch ter beschikking worden gesteld aan Java Server Pages (JSP), opgemaakt met Macromedia Dreamweaver UltraDev 4 (zie ook
www.filemaker.com/downloads/pdf/FMPU55_UltraDev.PDF).

Nieuwe mogelijkheden en verbeteringen in FileMaker Pro 5.5 Unlimited Verbeterde FileMaker Web Server Connector (FMWSC)
De nieuwe FileMaker Web Server Connector gebruikt verbeterde load-balancing-algoritmen, voor grotere stabiliteit en betere webprestaties.

Nieuwe mogelijkheden voor webpublicaties

- Werkgroepen kunnen op basis van een bestaande FileMaker Pro database hun eigen portaal maken zonder HTML-code te programmeren. De databases in de Custom Workgroup Portal worden dynamisch gegenereerd door de lokale server af te tasten op beschikbare, gedeelde databases.
- Instant Web Publishing van FileMaker biedt een grotere consistentie in de vormgeving: de weergave van tabellen, bij sorteren en zoeken op het web, komt overeen met de gebruikersinterface van de FileMaker Pro 5.5.
- Ontwikkelaars kunnen de gangbare FileMaker web-navigatieknoppen onderdrukken om hun eigen knoppen te definiëren waarachter scripts schuilgaan.
- De webbrowser-beleving is verder verbeterd doordat knoppen waarover de cursor wordt bewogen oplichten.

- Relationele waarden worden nu volledig ondersteund door Custom Web Publishing.

Documentatie en nieuwe voorzieningen Web Developer Ten behoeve van de ontwikkeling-op-maat van webdatabases, is bij FileMaker Pro 5.5 Unlimited inbegrepen: CDML (Claris Dynamic Mark-up Language) Reference DB, CDML Tool DB, CDML Example, JDBC Driver, Java Script, CSS, XML en XSL.

Nieuwe ondersteuning besturingssystemen
FileMaker Pro 5.5 Unlimited is gecertificeerd voor Apache Web Server op Red Hat Linux 7.1, voor de nieuwe Mac OS X Server en voor IIS 5 in combinatie met Windows 2000 Server.

Verbeterde web-beveiliging
Ontwikkelaars kunnen toegang tot gegevens via het netwerk of via het web beveiligen, afhankelijk van gebruikersnaam, computer of zelfs tijdstip van de dag. De FileMaker Web Server Connector maakt gebruik van krachtige webserver-mogelijkheden, zoals Secure Sockets Layer (SSL).

Beschikbaarheid en systeemvereisten
De adviesverkoopprijs van FileMaker Pro 5.5 Unlimited bedraagt ¤ 1.229,00 (f 2.708,36). Losse exemplaren van FileMaker Pro 5.5 Unlimited zijn verkrijgbaar bij erkende FileMaker-wederverkopers. Informatie over systeemvereisten voor FileMaker Pro 5.5 Unlimited, is te vinden op http://www.filemaker.nl/products.

FileMaker
FileMaker is een toonaangevende leverancier in de snelgroeiende markt voor web-publishing- en werkgroepdatabases. Met behulp van FileMaker kunnen afdelingen en werkgroepen databases bouwen waarmee ze hun projecten coördineren en beheersen. De veelvuldig bekroonde FileMaker-software combineert de kracht van een relationele database met snelle en pasklare mogelijkheden voor web-publishing en een legendarisch gebruiksgemak. FileMaker is de databasesoftwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie: www.filemaker.nl.

Meer informatie en testexemplaren:
FileMaker Benelux
Ive Defaix
ive@smp.nl
t: (030) 241 33 23

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
marije@l-dj.nl
t: (020) 421 05 65