Ingezonden persbericht

Persbericht
Opnieuw kort geding ontslagen arbeiders Amsterdamse havenpool

Dinsdag 6 november 2001, 09.30 uur
Gerechtsgebouw Parnassusweg 220 Amsterdam

Al meer dan twee jaar procederen 25 ontslagen havenarbeiders tegen hun ontslag.
Hun werkgever?
Twee bestuurders van FNV Bondgenoten die samen het bestuur van de havenpool SPANO vormen.

Het kort geding van 6 november staat in het verlengde van het kort geding van 31 januari jongstleden. Daarin is onder meer de afspraak bevestigd dat vacatures in de haven met voorrang door werkloze havenarbeiders bezet dienen te worden. Dat is niet zo maar een afspraak, maar een ILO conventie. Voor de nakoming daarvan heeft FNV Bondgenoten eind september nota bene actie gevoerd. En toch schendt SPANO nog steeds deze conventie. Vandaar opnieuw een kort geding.

Weliswaar is na allerlei gedoe - onder andere op 2 april van dit jaar de bezetting van het gebouw van FNV Bondgenoten in Amsterdam - voor 'de 25' een sollicitatieprocedure gestart. Maar de ingediende sollicitaties zijn geheel in strijd met de fatsoensregels, vastgelegd in de nationale sollicitatiecode, verwerkt. Onjuiste vragen zijn gesteld en reacties zijn te laat of in het geheel niet gegeven.

In de tussentijd zijn bij SPANO vacatures bezet.
Eén lid van de procederende groep zou daarvoor in aanmerking komen, mits ⤦ hij de deelname aan de gerechtelijke procedures zou staken.

In dit kort geding gaan 'de 25' verder dan hun eerdere eis correcte informatie te ontvangen over de voortgang van de sollicitatieprocedure en de gebruikte selectiecriteria.
Zij eisen van SPANO dat aan elk van hen die thans werk zoekt, een arbeidscontract wordt aangeboden.

Informatie bij:

* A. de Wildt, één van 'de 25' - 020-4633889.
* P. Fischer, advocaat van 'de 25' - 023-5426688.
* H. Boot, onderzoeker geschiedenis havenpool - 020-6946586.
Zie ook: www.solidariteit.nl (dossier havenpool)