Provincie Limburg


Tentoonstellingen

Regelmatig zijn er wisselende tentoonstellingen te zien in de expositieruimte van het Gouvernement. Deze exposities kunt u tijdens kantooruren bezichtigen. Voor informatie over exposities kunt u bellen met de afdeling Communicatie, tel. 043-3897066.

Momenteel is de expositie 'DAG GULDEN HALLO EURO' te bezichtigen.

Alle nieuwe euromunten en eurobankbiljetten zijn vanaf 6 november 2001 al te zien op de tentoonstelling 'Dag Gulden Hallo Euro' in het Gouvernement te Maastricht. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een dubbelexpositie in respectievelijk het Limburgs Museum in Venlo en het Gouvernement in Maastricht. Beide exposities zijn bedoeld om de overgang van de gulden naar de euro te markeren.
In het Gouvernement te Maastricht wordt aandacht besteed aan het Verdrag van Maastricht waarbij de euro werd geboren. Deze expositie is te zien van 6 november 2001 tot en met 7 februari 2002, de dag waarop dan precies tien jaar geleden het Verdrag van Maastricht werd getekend. Het is tevens de dag waarop bij die gelegenheid het bestuur van de Europese Centrale Bank vergadert in datzelfde Gouvernement.

De expositie in Maastricht blikt terug op de vergadering van de Europese Raad van 9 en 10 december 1991 (de 'Eurotop') en de ondertekening van het toen bereikte akkoord in de vorm van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992.

Het meest bezienswaardig op de expositie in het Gouvernement zijn alle nieuwe bankbiljetten en munten van de 12 landen die de Euro invoeren. Het is voor de eerste keer dat al het nieuwe Europese geld, buiten een expositie in het Muntmuseum in Utrecht, al bekeken kan worden.