Gemeente Helmond


6 november 2001
Helmond boekt belangrijke vooruitgang met grotestedenbeleid

Op 26 juni 2001 heeft de gemeenteraad de tussentijdse zelfanalyse grotestedenbeleid vastgesteld. Ook extern heeft er een analyse van het grotestedenbeleid plaatsgevonden, namelijk door de visitatiecommissie Helmond. Uit de zelfanalyse en de openhartige gesprekken die zijn gevoerd, maakt de visitatiecommissie op dat er in het kader van het grotestedenbeleid in Helmond belangrijke vooruitgang is geboekt en dat vele ontwikkelingen tot stand zijn gebracht waar Helmond terecht trots op mag zijn.

Het grotestedenbeleid is in de zelfanalyse en visitatieronde van dit jaar niet in zijn volle omgang even diepgaand geanalyseerd. Dat gebeurt door alle G21 (steden die het grotestedenconvenant hebben getekend) weer in 2003 met een doorloop in 2004. Dit jaar heeft elke stad zich beperkt tot een vrij korte situatieschets op de negen GSB-doelstellingen, om vervolgens in te zoomen op twee thema's. Steden hebben zelf kunnen kiezen uit combinaties van de thema's herstructurering van woonmilieus, veiligheid, jeugd en arbeidsmarkt. Helmond heeft daarbij voor de thema's `veiligheid' en `arbeidsmarkt' gekozen, die beide een belangrijk speerpunt zijn in de integrale stadsvisie 2001.

Grotestedenbeleid vervult vliegwielfunctie
Tijdens het bezoek op 10 september heeft de visitatiecommissie uitgebreid gesproken met leden van het college van B&W, de gemeenteraad, personen uit de ambtelijke organisatie en vertegenwoordigers uit de Helmondse gemeenschap. Het is de visitatiecommissie helder geworden dat het grotestedenbeleid (GSB) in Helmond de functie van `vliegwiel' vervult en dat het de deelname van burgers en partners bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid bevordert. Daarnaast is het een instrument dat organisatieverandering en - nog belangrijker - cultuurverandering tot stand brengt.

Observaties en aanbevelingen
In haar rapport heeft de visitatiecommissie een aantal observaties en aanbevelingen verwoord. Ten opzichte van de vorige visitatieronde in 1997 heeft Helmond een aanzienlijke vooruitgang geboekt en veel gepresteerd. De commissie verwacht dat de samenhang en wijze waarop gewerkt wordt in de komende periode belangrijke vruchten zal gaan afwerpen.
Helmond heeft de afgelopen decennia vooral veel aandacht besteed aan de fysieke ruimte van de stad. Dit is de omgeving om ons heen en alle vaste objecten die je daarin aantreft, zoals de wegen, huizen, bomen, lantaarnpalen enz. Tegelijkertijd is er minder aandacht geweest voor het functioneren van de mens daarin. De commissie vindt dat het tijd is voor een diepgaand beraad over hoe de opbouw van de fysieke ruimte het sociaal evenwicht kan ondersteunen, in het bijzonder in de aandachtsgebieden Binnenstad-Oost en Centrum.
Zo is bijvoorbeeld een goed evenwicht tussen huur- en koopwoningen en tussen de functies wonen en werken mede bepalend voor de sociale structuur die in een wijk ontstaat. Ook kan de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt het sociaal evenwicht beïnvloeden. Deze aansluiting bepaalt mede de werkloosheid en het aantal arbeidsplaatsen, wat gevolgen heeft voor de economische concurrentiepositie van de stad. De visitatiecommissie complimenteert onze stad met de wijze waarop de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt in de projecten "De ondernemende Stad" en "Het Rangeerterrein" zijn vormgegeven.

Verder constateert de commissie dat uit verschillende signalen blijkt dat de tijd rijp is om de externe partners, zoals maatschappelijke instellingen, woningcorporaties en bewonersorganisaties, nog intensiever te betrekken bij de ontwikkelingen in de stad. Hierdoor ontstaat bij hen meer duidelijkheid over de samenhang tussen de verschillende projecten en over de beoogde resultaten op langere termijn.
De samenwerking tussen maatschappelijke opvang en jeugdhulpverlening verdient een compliment en kan als voorbeeldfunctie dienen voor samenwerking op andere terreinen.
In de afgelopen periode is vooral aandacht besteed aan het jeugdbeleid. De commissie constateert dat het ouderenbeleid meer aandacht verdient dan het tot nu toe heeft gekregen. Een laatste constatering in het visitatierapport is dat nog niet de gehele Helmondse samenleving en zeker ook niet de regio ervan is doordrongen dat Helmond van een oude industriestad met een eenzijdige opbouw (textiel en metaal) zich heeft ontwikkeld tot een moderne dynamische centrumstad met meer hoogwaardige werkgelegenheid. Er is dan ook alle aanleiding het zelfbeeld van de Helmonder aan te pakken.