Gemeente Tilburg

6-11-2001
Nieuwbouw Attak, het Trefpunt, Jongeren- informatiepunt en Heuka in de Veemarkts
Vijf bouwlagen ouderen- en jongerenwerk

Het college van Tilburg heeft maandag 5 november 2001 opdracht gegeven tot start van de nieuwbouw van het nieuwe pand voor Attak. Niet alleen stedelijk jongerenwerk zal hierin een plek krijgen, maar ook het Trefpunt voor ouderen, het Jongeren- informatiepunt en Heuka.

Deze nieuwbouw is uniek omdat het meerdere vormen van jongerenwerk, te weten vrijwillig en professioneel, met ouderenwerk combineert. Bovendien wordt het centrum gevestigd in het hart van Tilburg, tegenover het popcentrum 013. Het definitieve ontwerp bevat vijf bouwlagen; kelder, begane grond en drie verdiepingen. Een deel van het gebouw zal tevens commercieel verhuurd worden.

Gebruikers
Het gebouw biedt plaats aan vele gebruikers. Achterliggende gedachte is dat met meer gebruikers het gebouw intensiever gebruikt kan worden en ondersteunende faciliteiten efficiënter benut kunnen worden. Bovendien kunnen de diverse vormen van werk elkaar versterken. De kosten per individuele huurder/gebruiker kunnen daardoor dalen. Bij het ontwerp is daarom uitgangspunt geweest dat er in het gebruik zoveel mogelijk sprake moet kunnen zijn van combinatiegebruik. Enige voorbeelden daarvan: Ruimten die overdag door ouderen van Het Trefpunt gebruikt zullen worden, worden in de namiddag en avond gebruikt voor het jongerenwerk van Attak. De keuken zal gebruikt worden voor zowel cursussen voor jongeren en ouderen en als ondersteuning voor het eetpunt van het Trefcentrum. Een activiteitenruimte die overdag ten dienste staat voor het TOV-project is `s avonds de vaste clubruimte voor Heuka Jong Nederland.

De komende maanden zal gebruikt worden om het ontwerp definitief af te ronden. Verwacht wordt dat het gebouw in oktober 2003 gereed is. De eerste paal zal na de zomer van 2002 de grond ingaan.

Kosten
Begin 2000 was al besloten om de nieuwbouw voor Attak in de Veemarkstraat tegenover 013 te vestigen. Dit jaar is dan ook een Voorlopig Ontwerp afgerond voor een gebouw waarin naast Attak ook ruimte is voor Het Trefpunt, de Jongereninformatiewinkel en Heuka Jong Nederland. Een gedetailleerde kostenraming bracht echter aan het licht dat de bouwkosten niet volledig gedekt zouden kunnen worden uit de beschikbare eenmalige bijdragen en de in redelijkheid te verwachten huurbijdragen. De bouw in een belangrijk centrumgebied bleek duurder te zijn dan op basis van eerdere kengetallen te verwachten viel. In de afgelopen maanden is daarom naarstig gezocht naar mogelijkheden om de bouw toch doorgang te laten vinden. De oplossing is nu gevonden in het inzetten van middelen Grotestedenbeleid die het rijk voor het Veemarktkwartier beschikbaar heeft gesteld. Bovendien wordt gedacht aan het commercieel verhuren van een gedeelte van het gebouw. De totale kosten van de nieuwbouw bedragen 7.508.104,- ( 3.407.029,-).