AVR


Avi's willen groencertificaten voor energie uit afval

6 november 2001

Een normaal mens begrijpt allang niets meer van de soap-in-vele-delen rond de brandende kwestie van 'energie uit afval'. In de meest recente aflevering uit de langlopende serie besloot Europa in haar oneindige wijsheid dat de energie die avi's uit afval opwekken tóch 'duurzaam' mag heten. De kans is echter niet groot dat energie uit afval ook wordt opgenomen in het groencertificatensysteem. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tot voor deze zomer leek het erop dat de energie, die verbrandingsinstallaties uit afval terugwinnen, niet als duurzaam werd gezien. Het Europese parlement, daarin ondersteund door milieuorganisaties, stelde zich namelijk op het standpunt dat een dergelijke beloning van avi's preventie en hergebruik van afval zou bemoeilijken. De beloning schuilt in het feit dat producenten van duurzame energie belastinggelden uit de regulerende energieheffing kunnen terugkrijgen.

Een intensieve lobby van de verbrandingsbranche heeft echter effect gesorteerd, want het Europese parlement is overstag gegaan. Europa volgt nu in hoofdlijnen het Nederlandse voorbeeld, dat zegt dat de avi-stroom voor ongeveer 50 procent wordt opgewekt uit een organische, biologisch afbreekbare afvalfractie (hout, papier, snoeiafval etc), en daarom ook voor 50 procent als hernieuwbaar (renewable) mag worden beschouwd. Logischerwijs mogen avi's in Nederland daarom de helft van de energieheffing in het kader van de REB (regulerende energiebelasting) terugvragen. In ruil voor dit voorrecht hebben ze wel in een convenant moeten beloven om het rendement, waarmee de energie wordt teruggewonnen, flink te verbeteren.

Waste-hierarchy
In de medio september gepubliceerde tekst van de richtlijn door de Europese Unie (EU) wordt niet het percentage van vijftig genoemd. "Wel is in de EU-tekst uitdrukkelijk de voorwaarde opgenomen dat afvalverbranding niet de 'waste-hierarchy' in de weg mag staan", zegt Ton Goverde. Namens AVR en de Nederlandse afvalbranche was Goverde het afgelopen jaar nauw betrokken bij de lobby van de afvalbranche. De 'waste-hierarchy' geldt als de internationale vertaling van de ladder van Lansink, die zoals bekend preventie en hergebruik van afval een hogere milieuprioriteit toekent dan verbranden en storten van afval.

Internationaal zal de nieuwe richtlijn ongetwijfeld betekenen dat overal in Europa energieheffingsgelden deels door avi's mogen worden aangewend om energieterugwinning (stroomproductie, warmte-afzet) uit het afval van de grond te krijgen of te verbeteren. Goverde heeft het Brusselse circuit er in elk geval al wel van kunnen overtuigen dat het betitelen van afvalenergie als 'renewable' in Nederland geen schadelijk effect lijkt te hebben op hergebruik en preventie. "De scepsis die hierover bestond, is goeddeels weggenomen", zegt Goverde. "We konden met eenvoudige cijfers uit Nederland aantonen dat de inzameling van bijvoorbeeld oud papier niet is afgenomen sinds de avi-stroom deels duurzaam heet." Hij verwacht dat naar Nederlands voorbeeld ijkpunten voor de lidstaten worden opgesteld. "Daarin zullen concrete percentages worden genoemd voor hergebruik van papier en gft, en zal ongetwijfeld ook een percentage voor afvalpreventie ten opzichte van een basisjaar worden opgenomen", gelooft Goverde, die actief is in de Federation Europeenne des Activitees du Dechet et de l"Environnement (FEAD), de Europese koepelorganisatie van afvalbranche-organisaties.

Gelijke behandeling
Ook hoopt Goverde dat er op dit gebied een level-playing-field ontstaat tussen de verschillende verwerkers van biomassa-achtig afval. Een oud thema is dat de afvalverbranders de elektriciteitscentrales, die biomassa bijstoken om kolen uit te sparen, als oneerlijke concurrenten zien. "Avi's moeten aan veel strengere emissierichtlijnen voldoen. De beste oplossing is dat avi's en kolencentrales op eenzelfde manier worden behandeld, dus teruggave van de REB-gelden op basis van de werkelijk geproduceerde elektriciteit uit biologisch afbreekbaar afval."

De radicale Europese koerswijziging in de richting van het Nederlandse beleid moet ertoe leiden dat de avi's de opgewekte energie in de nabije toekomst ook mogen meetellen in het groencertificatensysteem, meent Goverde. "Niet als een lichtgroen certificaat, maar als een knalgroen brevet. Het lijkt me logisch dat avi-stroom bijvoorbeeld voor 50 procent als groene stroom meetelt."

Windmolen van boer Pieterse
Dat gaat echter niet vanzelf, waarschuwt Jan Vorrink van het Groencertificatenbeheer bij Tennet. "De EU-richtlijn moet daartoe eerst worden omgezet in Nederlandse regelgeving; daarvoor zal de Elektriciteitswet moeten worden aangepast en de daarop gebaseerde ministeriële regelingen eveneens. Want zoals de regelingen nu zijn opgesteld, valt de stroom van avi's niet onder de groencertificatenregeling en kunnen zij de consument dus geen vrijstelling van de REB-heffing bezorgen", aldus Vorrink die bij Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, sinds juli dit jaar de groencertificatenregeling uitvoert. "Een kolencentrale die bijvoorbeeld 5 procent zuivere biomassa bijstookt, komt in aanmerking voor 5 procent groencertificaat. Maar het organisch afval mag niet gemengd zijn met bijvoorbeeld kunststofafvalkorrels."

De certificaten voor groene stroom, zo legt Vorrink uit, zijn een middel om de vrije handel in groene stroom te bevorderen. Een producent van groene stroom, bijvoorbeeld boer Pieterse die met een windmolen 1 MWh (1000 kWh) maakt, krijgt daartoe één certificaat. "De regionale netwerkbeheerder controleert of Pieterse ook aan alle voorwaarden voldoet. Als dat het geval is, kan Pieterse zijn certificaat verkopen aan een handelaar of aan een distributiebedrijf. Die laatste kan het certificaat verzilveren en bijvoorbeeld bij u thuis voor 1000 kWh aan groene stroom leveren."

Wanneer de groene stroom is afgeleverd, wordt het certificaat afgeboekt en kan de belastingdienst op een girotel-manier de balans opmaken en bepalen welke producenten en consumenten worden vrijgesteld van de REB. "We hopen dat op die manier het groencertificatensysteem meer mensen over de streep zal trekken om groene stroom aan te schaffen", zegt Vorrink. Het doel is om volgend jaar 1500 gigawattuur aan groene stroom te maken. Hij denkt dat dat haalbaar is. "Dit jaar halen we vermoedelijk al wel 1000 GWh. Van 1 juli tot 1 augustus 2001 is er al 160 GWh geproduceerd. We liggen dus mooi op schema." G. Nieuwendijk (HVC): "We wekken duurzame energie op, dus moet die stroom ook als zodanig kunnen worden verkocht."

Groencertificatensysteem
Het blijft slecht te begrijpen waarom avi-stroom in Nederland voor 50 procent als 'duurzaam' wordt gezien en een aparte plaats bekleedt in de fiscale regeling (50 procent terugsluizen REB), maar niet meetelt als groene stroom in het certificatensysteem. Weinig burgers zullen de logica van deze classificatie kunnen volgen. "Toch is het logisch", meldt het ministerie van Economische Zaken. "In het groencertificaten-systeem worden namelijk alleen energievormen opgenomen die 100 procent duurzaam zijn. Aan een glijdende schaal van allerlei onzuivere en halfzuivere groene energievormen beginnen we niet, want daar snapt de consument echt niets van", aldus EZ. Het ministerie is ook bevreesd voor een 'afval aanzuigende werking', die het hergebruik vermindert indien avi-stroom een (gedeeltelijk) groencertificaat zou ontvangen.

Groene stroom
Gerard Nieuwendijk ontgaat de redenering van het ministerie. De directeur van de Huisvuilcentrale in Alkmaar verwacht dat het na de beleidswijziging van het Europese parlement "onredelijk is om de avi-stroom het groencertificaat langer te weigeren. De afvalbranche ziet het certificaat allereerst als een middel om het imago te verbeteren", zegt Nieuwendijk. "We wekken duurzame energie op, dus moet die stroom ook als zodanig kunnen worden verkocht. We worden op die manier ook beter gehonoreerd voor onze inspanningen voor CO2-emissiereductie in het kader van het Kyoto-protocol. Er zitten voor een avi echter ook directe financiële voordelen aan een groencertificaat. Groene stroom levert meer op dan de 50 procent teruggave van de REB."

Net als Goverde is Nieuwendijk het oneens met het ministerie van Economische Zaken dat denkt dat een groencertificaten-regeling hergebruik van waardevolle grondstoffen uit afval zal belemmeren. "Meer dan ooit hebben avi's behoefte aan voorbewerkte brandstofstromen om een hogere energieproductie te halen. Dertig tot vijftig procent van het afval (grof huisvuil en bedrijfsafval) wordt nu al uitgebreid ontdaan van componenten als hout en andere bruikbare bestanddelen. Na dit hergebruik blijft een restfractie over die vaak moet worden gestort. Dat is duur en ongewenst en belemmert het hergebruik. Verbranden van die afvalstroom zal het hergebruik juist bevorderen."

Bron: AfvalForum oktober 2001, door René Didde

www.vvav.nl