VER. PARTICULIERE BEVEILIGING

Beveiligingsorganisaties sturen brandbrief naar Tweede Kamer

Persbericht

Houten, 6 november 2001

Particuliere beveiligingsorganisaties sturen brandbrief naar de Tweede Kamer

De Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) heeft naar aanleiding van het wetsvoorstel tot Uitbreiding van de strafbaarstelling van heimelijk cameratoezicht een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarin doet de VPB een dringend beroep op de Kamer om heimelijk cameratoezicht, als middel om criminaliteit en onveiligheid te bestrijden, niet strafbaar te stellen.

De Tweede Kamer buigt zich donderdag 8 november a.s. over het voorstel van minister Korthals van Justitie om het gebruik van heimelijk cameratoezicht strafbaar te stellen. Als dit voorstel wordt aangenomen, heeft dit tot gevolg dat onregelmatigheden (zaken als sabotage, diefstal, fraude en vernielingen) in bijvoorbeeld ziekenhuizen, hotels, industrie en detailhandel, niet meer met behulp van beeldmateriaal mogen worden vastgelegd. De pakkans van daders wordt daardoor ernstig verkleind. Aan de hand van voorbeelden wordt dat in de brief geïllustreerd

Daarnaast zullen de werkgevers bij aanvaarding van het wetsvoorstel in ernstige mate worden beperkt in hun mogelijkheden om zorg te dragen voor de veiligheid van hun werknemers en hun klanten. Tevens wordt de verzekeraars bijvoorbeeld een belangrijk instrument ontnomen om fraude met onder andere uitkeringen op te sporen.

Bij de VPB zijn geen misstanden bekend met het zogenaamde heimelijk cameratoezicht die aanleiding zouden kunnen zijn voor de voorgestelde uitbreiding van de strafbaarstelling. Daarnaast zijn er voldoende waarborgen zoals rechterlijke toetsing en afspraken met de ondernemingsraden, om de persoonlijke levenssfeer te beschermen. Naast de VPB heeft ook VNO-NCW gewaarschuwd voor de negatieve consequenties van de wetswijziging.

Over VPB
De VPB vertegenwoordigt circa 90% van de omzet en werkgelegenheid van de particuliere beveiligings- en onderzoeksbedrijven.