Euronext Brussels

Persberichten - 06/11/2001

Tractebel breidt verder uit in Mexico met WKK-project van 245 MW in Monterrey

Tractebel breidt verder uit in Mexico met WKK-project van 245 MW in Monterrey

Tractebel de Mexico, Noord-Amerikaanse dochter van het wereldwijde energie- en dienstenbedrijf Tractebel breekt door in de bloeiende Mexicaanse elektriciteitssector dankzij haar investering in een aardgasgestookte WKK-centrale van 245 MW die gebouwd wordt in de omgeving van Monterrey, Nuevo León, Mexico. Volgens de overeenkomst neemt Tractebel een aandeel van ongeveer 80% in het project en Enron Corp. 20%, een klein aandeel blijft in handen van de klanten. Het project, ter waarde van 189 miljoen USD, is momenteel in aanbouw en moet eind 2002 commercieel operationeel zijn.

Dit project is voor Tractebel een ideale kans om haar aanwezigheid op de snelgroeiende Mexicaanse energiemarkt te versterken, aldus Dirk Beeuwsaert, CEO van Tractebel Elektriciteit en Gas Internationaal, Deze WKK-centrale is ideaal gelegen in een regio met een grote energievraag, beschikbare infrastructuur en een potentiële integratie met de Amerikaanse aardgas- en elektriciteitsmarkten in het vooruitzicht. Wij kijken ernaar uit zuivere en betrouwbare energie tegen een scherpe prijs te leveren aan het groeiend industrieel klantenbestand van Mexico.

Het WKK-project wordt gebouwd op een industrieterrein buiten Monterrey, een van de grootste steden van Mexico, en kan 245 MW elektriciteit en tot 235 MT per uur stoom produceren. De elektriciteit zal worden verkocht aan 38 verschillende industriële installaties in Mexico onder stroomleveringsovereenkomsten op lange termijn met Apasco (cement; AMEX: AASAY), IMSA (staal; NYSE: IMY) en Vitro (glas; NYSE: VTO). Stoom wordt geleverd onder een stoomleveringsovereenkomst met Industrias Acali, een dochter van Vitro. In het kader van dit project werden naast een gasleveringsovereenkomst van 15 jaar met PGPB, het aardgasfiliaal van Pemex, de Mexicaanse staatsoliemaatschappij, ook overeenkomsten afgesloten voor reservevermogen, elektriciteitstransit en interconnecties met het Mexicaanse staatselektriciteitsbedrijf CFE.

Tractebel, een wereldwijd energie- en dienstenbedrijf, is in meer dan 100 landen actief en biedt een waaier van activiteiten aan op het vlak van elektriciteit en gas, energie- en industriële diensten. Tractebel, de energiepijler van Suez (NYSE: SZE), beschikt over een opgesteld elektriciteitsproductievermogen van meer dan 50.000 MW en beheert gastransport- en distributienetten in Europa, Latijns-Amerika en Azië.

Tractebel de Mexico werd in november 1999 opgericht om de energieactiviteiten van Tractebel in Mexico te coördineren en bezit drie aardgasdistributiebedrijven in Guadalajara, Querétaro, en Tampico, Mexico. In de komende vijf jaar zal Tractebel de Mexico 200 miljoen USD investeren om de aardgasinfrastructuur in Mexico verder uit te breiden en aardgasdiensten te bieden aan 250.000 huishoudelijke en commerciële klanten. Via haar dochter Trigen Energy Corporation baat Tractebel bovendien een WKK-centrale uit in Tampico, Mexico die 17 MW elektriciteit, 160.000 lbs per uur stoom en 5.500 ton per uur gekoeld water produceert voor industriële klanten in Mexico. Tractebel is momenteel de enige onderneming in Mexico die elektriciteit, gas en energiediensten biedt aan industriële klanten.

Bron: Tractebel
Provider: Euronext Brussels