Gemeente Enkhuizen

RAADSNOTULEN

Enkhuizen, 6 november 2001.

Zakelijk verslag van het verhandelde in de openbare vergadering van de raad der gemeente Enkhuizen, gehouden op dinsdag 6 november 2001 te 20.00 uur in het stadhuis, Breedstraat 53,
1601 KA Enkhuizen.

Voorzitter: de heer drs. S.P.M. de Vreeze, burgemeester. Secretaris: de heer J.J.J. van Huffelen, gemeentesecretaris.

Aanwezig 17 leden, namelijk: mevrouw:

E.F. Dangermond-Hilderink (vvd) alsmede

de heren:

H.F.P. Bode (pvda, wethouder),
C.H. Boland (d66),
N.P. Dol (vl/gl, wethouder),
J. Domburg (pvda),
H. van Doornik (cda, wethouder),
Th. de Geus (rpf/sgp),
W. Hæntjens (vvd),
J. Hart (eb),
J.W. Hekkert (vvd),
F.C. Jans (eb),
J. Lok (vl/gl),
D. van Pijkeren (rpf/sgp),
W. Rieuwerts (vl/gl),
drs. J.S. Tesselaar (eb),
K.P. van der Veen (pvda) en
D. Wiersma (cda).

Agenda


1. Opening.



2. Bepaling volgorde bij hoofdelijke stemmingen.


3. Algemene beschouwingen naar aanleiding van de gemeentebegroting 2002.


- De heer Hart namens de fractie van Enkhuizer Belang.

- De heer Domburg namens de fractie van de pvda.

- De heer Hekkert namens de fractie van de vvd

- De heer Lok namens de fractie van Verenigd Links/GroenLinks.

- De heer Wiersma namens de fractie van het cda.

- De heer De Geus namens de fractie van de rpf/sgp.

- De heer Boland namens de fractie van d66.

4. Beantwoording door burgemeester en wethouders van de algemene beschouwingen.


- Wethouder Bode.


- Wethouder Dol.


- Wethouder Van Doornik.


- Burgemeester De Vreeze.


5. Aanbieding begroting 2002.
(voorstelnr. 112)


6. Rondvraag.


7. Sluiting.


1. Opening.


De voorzitter
opent de openbare vergadering en heet een ieder van harte welkom bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling.


2. Bepaling volgorde bij hoofdelijke stemmingen.

De voorzitter
trekt penning nummer 11 uit het mandje, waarna de secretaris meedeelt dat volgens de presentielijst eventuele hoofdelijke stemmingen zullen aanvangen bij de heer Tesselaar.


3. Algemene beschouwingen naar aanleiding van de gemeentebegroting 2001.

De voorzitter
attendeert erop dat het een goed gebruik is de fracties in volgorde van grootte - in dit geval het aantal stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezing - de algemene beschouwingen te laten houden. Dit betekent dat achtereenvolgens zullen spreken:


1. de fractie van Enkhuizer Belang;

2. de fractie van de pvda;

3. de fractie van de vvd;

4. de fractie van Verenigd Links/groenlinks; 6. de fractie van het cda;

5. de fractie van de rpf/sgp;
7. de fractie van d66.

Afgesproken is dat is elke fractie ongeveer 10 à 12 minuten gebruikt, zodat rond 21.30 uur alle algemene beschouwingen zijn uitgesproken en een pauze zal worden gehouden. Tegen 22.00 uur zullen burgemeester en wethouders aan hun beantwoording in eerste termijn beginnen. Het college denkt totaal ongeveer één uur nodig te hebben, zodat omstreeks 23.00 uur de vergadering kan worden geschorst.

Morgenavond zal in tweede instantie worden gesproken. De fracties zullen dan in omgekeerde volgorde het woord voeren. Dit houdt in dat allereerst de d66-fractie op de beantwoording van het college zal reageren en de eb-fractie de rij zal sluiten.

Het is de gewoonte de algemene beschouwingen zo min mogelijk te onderbreken. Alleen wanneer een uitspraak volstrekt onduidelijk is, kan door middel van een interruptie een informatieve vraag worden gesteld. Morgenavond zal alle ruimte voor debat worden gegeven.

Iedereen wordt gevraagd eventuele moties vanavond in te dienen, zodat die, voorzien van commentaar van het college mogelijk morgenavond in stemming kunnen worden gebracht.

De heer Hart
(eb): Mijnheer de voorzitter. In februari 2002 zullen de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraden worden gehouden. De nieuwe raad van Enkhuizen zal te maken krijgen met de gemeentelijke herindeling, waarover al veel te doen is geweest. De uitslag van de vorige verkiezingen is u bekend. Enkhuizer Belang kwam toen als grootste partij uit de bus. De zittende partijen gingen zonder meer voorbij aan de stem van de Enkhuizer bevolking, die in meerderheid op Enkhuizer Belang had gestemd. Deze gedragslijn is typerend voor de collegepartijen, die zelfs als minderheidscollege de dienst uitmaken in ons Enkhuizen. U zult begrijpen dat het beleid van een college dat geen representant van de Enkhuizer bevolking is nooit door de eb-fractie zal worden goedgekeurd.

Als wapenfeiten, of beter gezegd missers, in deze collegeperiode kunnen worden genoemd:


- abnormale ozb-verhogingen, niet alleen als gevolg van hogere taxatiewaarden, maar daarbovenop ook nog eens procentuele verhogingen;

- her-, verher- en verherherinrichting van de Melkmarkt, waarvan het einde nog niet in zicht is;

- convenantsepidemie;

- invoeren baatbelasting en afvoeren van deze belasting;
- uitverkoop van gemeentelijke eigendommen;
- hapsnap aanpak van de verkeersproblematiek;
- aanpak van niet-bestaande problemen, in het bijzonder de parkeerproblematiek, die als sluitpost in de begroting wordt gebruikt;

- het gevoerde drugsbeleid;

- onnodig inschakelen van geldverslindende externe bureaus, hiermee wordt door het college de suggestie gewekt dat deze gemeente geen capabele ambtenaren meer heeft;
- collegebreuken en veel wisselingen van de wacht;
- achtertuintjespolitiek, zoals onder andere met, bijvoorbeeld, De Nieuwe Doelen.

Zomaar enkele punten uit het gevoerde beleid, voor zover nog van beleid kàn worden gesproken. De spreektijd voor de algemene beschouwingen is beperkt tot tien minuten. Waarom is ons wel duidelijk. Een zwartboek in 12 delen kunnen wij over dit college schrijven! Wij zullen dan ook niet ingaan op zaken zoals personeelsbeleid, huisvesting ambtenaren, veiligheid en ruimtelijke ordening, want opmerkingen daarover zijn toch aan dovemansoren gericht.

Wij verwijten dit autistisch aandoende college gebrek aan inzicht en slagvaardigheid. De kiezer zal straks wel spreken. Wij willen nu wel stellen dat de gemeentebegroting die nu voor ons ligt, en waar wij zoals u zult begrijpen niet achter kunnen staan, slechts voor het eerste kwartaal van het jaar 2002 kan gelden. Het kan niet zo zijn dat een slagvaardig college waarvan Enkhuizer Belang deel uitmaakt wordt opgescheept met het wanbeleid van vorige colleges. Wij adviseren u dan ook aan deze gemeenteraad geen geldverslindende maatregelen voor te leggen die u niet vóór april 2002 gerealiseerd en betaald kunt hebben.

`Het roer moet om,'
riepen wij vier jaar geleden. Uw college heeft de grootste partij vier jaar lang bewust buiten de boot gehouden. Wanneer na de gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizer Belang weer de grootste partij is, gaat het roer ook daadwerkelijk om. Wij zijn ervan overtuigd dat de Enkhuizer bevolking niet langer met zich laat sollen door een college dat blind is voor de collectieve ontevredenheid, zeker als het om betaald parkeren gaat.

De fractie van Enkhuizer Belang dringt erop aan de onzalige plannen voor betaald parkeren terug te nemen. Op dit moment is beslist geen sprake van een parkeerprobleem; invoering van betaald parkeren zal voor deze stad grote economische schade opleveren. Betaald parkeren is niet alleen slecht voor de middenstand en het bedrijfsleven, want ook de inwoners van Enkhuizen zullen weer eens pijnlijk in hun portemonnee worden getroffen.

Ten slotte willen wij deze gelegenheid benutten om, in tegenstelling tot uw college, ons standpunt inzake de gemeentelijke herindeling nog eens luid en duidelijk kenbaar te maken. Wij waren, zijn en blijven voor een versterkt zelfstandig Enkhuizen. Wij wensen niet dat bestuurders van andere gemeenten straks de dienst in Enkhuizen zullen uitmaken. Wij hebben daarvoor geen enquête of onderzoek van de provincie Noord-Holland nodig.

Met uw voornemen de camping en andere gronden te verkopen, blokkeert u wederom bewust de mogelijkheid Enkhuizen te laten groeien en versterkt zelfstandig te laten voortbestaan. De fractie van Enkhuizer Belang dringt er met klem op aan hieromtrent geen besluiten te nemen, alvorens een nieuw college van burgemeester en wethouders is gevormd. Wij wensen op de kortst mogelijke termijn een overzicht van alle binnen onze gemeentegrenzen beschikbare gronden, inclusief die van het recreatieschap West-Friesland, om te kunnen bezien op welke wij invulling zullen geven aan een versterkt zelfstandig Enkhuizen. Het is duidelijk: een stem op Enkhuizer Belang is een stem voor een zelfstandig Enkhuizen. Bovendien kan een zelfstandig Enkhuizen met de fractie van Enkhuizer Belang aan het roer de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Het past mij een woord van erkentelijkheid uit te spreken voor de geboden gelegenheid om binnen tien minuten onze algemene beschouwing te mogen verwoorden.

De heer Van der Veen
(pvda) is weliswaar fractievoorzitter, maar vraagt vanwege privé-omstandigheden - in de afgelopen hectische weken heeft hij zich niet goed kunnen voorbereiden - de heer Domburg het woord te geven om de algemene beschouwing van de pvda-fractie uit te spreken.

De heer Domburg
(pvda): Mijnheer de voorzitter. Namens mijn fractie zal ik een kort inhoudelijk betoog houden over datgene wat in de afgelopen periode is gepresteerd. Dat zal zeker een andere toon hebben als wij zojuist hebben gehoord.

Herindeling.

Wij gaan ervan uit dat provinciale staten van Noord-Holland, en zonodig uiteindelijk de Tweede Kamer, Hoorn en Enkhuizen in het juiste perspectief plaatsen en de positie van die gemeenten naar waarde weten te schatten. Opmerkingen van de gedeputeerde dat woningen in het IJsselmeer kunnen worden gebouwd, getuigen van weinig realiteitszin. De recente provinciale suggestie om `maar' een steekproef onder de bevolking van vesd-gemeenten te houden, getuigt nu niet van veel begrip van de heer Meijdam. Wij zijn zeker niet tegen het houden van een volksraadpleging, maar wij weten ook dat een steekproef bij bestuurders een geliefd middel is om al ingenomen standpunten van een cijfermatige, zogeheten `wetenschappelijke' onderbouwing te voorzien. Een steekproef zal altijd voorafgegaan dienen te worden door een voorgenomen besluit van het college van gedeputeerde staten. Een besluit waarin recht gedaan wordt aan de positie van Enkhuizen en dat rekening houdt met de kritiek die door de commissie ro en bestuurlijke organisatie breed aan de heer Meijdam is meegegeven. Kom op, mijnheer Meijdam, kom op provinciaal bestuur, u zult met de billen bloot moeten.

Toekomst Samenwerkingsorgaan West-Friesland.

Voor ons is de optie van een regionale samenwerking in afgeslankte vorm niet direct een absolute keuze. Met het ontstaan van grotere gemeenten zal eerst duidelijk moeten zijn welke taken expliciet overblijven die een bovengemeentelijke organisatie noodzakelijk maken. De wijze waarop het recreatieschap heeft gehandeld inzake het strand en recreatieterrein kan in onze fractie de handen niet op elkaar krijgen.

Dualisering gemeentebestuur.

Belangrijkste doel van deze wetswijziging is uiteindelijk dat het politieke debat wordt versterkt en interessanter voor de burger wordt. Wij zijn er niet van overtuigd dat de betrokkenheid van de burger wordt vergroot. Onzes inziens is hier meer voor nodig. De pvda-fractie pleit daarom voor:

o snelle invoering van een adequaat briefafhandelingssysteem; o vaststellen van een kwaliteitshandvest met daarin garanties voor de burger;
o invoering van het burgerinitiatief;
o insprekers tijdens commissievergaderingen de gelegenheid geven ná bespreking van het betreffende onderwerp nog éénmaal te reageren.

Welzijn. Wijk- en buurtbeheer.

De pvda-fractie is van mening dat het volledig slagen van het wijk- en buurtbeheer zeer sterk afhangt van de mate waarin de betrokken bewoners in het beheer participeren. Het aanstellen van een opbouwwerker zal hier zeker aan bijdragen. Het instellen van wijkraden zal een belangrijke volgende stap in dat proces dienen te zijn.

Jongerenwerk.

Wij zijn tevreden over de eerste stap, het aanstellen van een ambulant jongerenwerker. De tweede stap, het 'huiskamerproject', is echter minstens zo belangrijk. Alleen zoeken binnen bestaande onderkomens is een heilloze weg. Onze fractie vindt dat ook nieuwbouw als optie dient te worden onderzocht. Wij brengen daarvoor de locatie Tulpenplein in herinnering, waar 25 jaar geleden een houten gebouwtje stond.

Zorg.

De fractie van de pvda spreekt haar bezorgdheid uit over de bereikbaarheid van de in september ingestelde huisartsencentrale te Hoorn. De eerste signalen die wij hebben ontvangen, wijzen erop dat de dienstverlening niet optimaal is. Graag vernemen wij in commissieverband uw standpunt hierover en verwachten zo spoedig mogelijk initiatieven die leiden tot verbetering.

Wij ondersteunen en vragen aandacht voor het ontwikkelen van gezondheidszorgcentra onder één dak (goed). Een dergelijk centrum zou in zowel de nieuwbouw als de oude stad gerealiseerd dienen te worden.

Recreatie en sport.

Met betrekking tot het gedeelte van de Weeshuispolder waarop de ijsbaan is gevestigd, merken wij op dat hier goede kansen liggen voor een multifunctionele invulling. De kansen die thans aanwezig zijn, worden mede ingegeven door:
plannen van de ijsclub:
belangstelling van de zijde van de rsg; toename van het aantal skeelers.

De fractie van de PvdA meent dan ook dat zo'n multifunctionele invulling dient te worden onderzocht.

Verkeer.

De fietsveilige routes blijken in de praktijk niet in alle gevallen goed te functioneren. Zo blijkt dat de verkeerssituatie bij de kruising Mandeladreef/Piet Smitstraat verkeerstechnisch onlogisch is. In de raadscommissie wev is door de fracties van de pvda en, later, het cda deze situatie al onder uw aandacht gebracht. Onze fractie stelt vast dat uw goede bedoelingen blijven steken in `terugkoppelen' en `meenemen'.

Wij zijn voorstanders van het invoeren van één parkeerregime, vergunningen en betaald parkeren in de gehele binnenstad - het gebied binnen de vestingwal - om overloopproblemen te voorkomen en een eenduidige regeling te kunnen hanteren. Natuurlijk is het voorspelbaar dat in het algemeen voor dergelijke maatregelen weerstanden worden ondervonden. Kennelijk kan of wil men niet overtuigd worden door de stelling dat het treffen van verkeersvoorzieningen èn handhaving de gemeenschap veel geld kost. Voorzieningen die noodzakelijk zijn en waarvan, met name in het toeristenseizoen, bezoekers van de binnenstad profiteren. De pvda-fractie is dan ook van mening dat bezoekers van de binnenstad mee dienen te betalen aan dergelijke voorzieningen.

Enkhuizen biedt bezoekers de mogelijkheid om aan de zuidkant van de stad gratis te parkeren, en wel nabij het ns-station. Het lijkt ons mogelijk en wenselijk ook aan de noordkant van de stad een dergelijke voorziening te creëren. Wij stellen voor te onderzoeken of in het Schootsveld, ter hoogte van de Noorderweg, op verantwoorde wijze een gratis parkeerterrein kan worden gerealiseerd.

Openbare orde en veiligheid.

De jarenlange schreeuw om meer politie op straat heeft in Enkhuizen onvoldoende geholpen. Daarom zijn wij jaren geleden begonnen met inhuren van een particulier beveiligingsbedrijf voor risicogebieden. Wij blijven echter van mening dat de rekening betaald dient te worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken en stellen dan ook voor dit aanhangig te maken bij de betrokken minister. Zolang de bewindsman niet over de brug komt, moeten horeca en andere belanghebbenden meebetalen.

Horeca.

Het voornemen van uw college bij wijze van proef in het weekend tot verruiming van de sluitingstijden te komen, kan op onze instemming rekenen, met dien verstande dat wij er vanuit gaan dat deze verruiming geen doel op zich is, maar een middel om de overlast van het uitgaanspubliek te verminderen. Wij hechten aan een zorgvuldige evaluatie van de verruiming na de proefperiode. Ook moet voordat de proef start voldaan zijn aan de gestelde randvoorwaarden:

» herinrichting van de Kaasmarkt;
» creëren van taxistandplaatsen;
» een handhavingsorganisatie;
» gediplomeerde portiers.

Wij voegen hieraan toe graag te zullen zien dat met betrekking tot dit beleidsvoornemen zo spoedig mogelijk een ruime inspraakmogelijkheid wordt gegeven, waarbij minimaal de omwonenden de kans krijgen hun eventuele bezwaren kenbaar te maken.

Gemeentelijk toezicht.

Naleving van de overheidsregels moet gecontroleerd worden. Het verschijnsel dat burgers wetten en regels aan hun laars lappen, doet zich helaas steeds vaker voor. Sommige maatschappijwaarnemers spreken al van `hufterigheid als de nieuwe levensstijl'.

Het zou naar de mening van de pvda-fractie goed zijn om een dienst stadstoezicht in te stellen. Deze dienst zou dan behalve het parkeren ook het toezicht op de haven- en horecagebied kunnen overnemen en wellicht op de wat langere termijn ook kunnen worden belast met andere handhavingsacties, bijvoorbeeld op het gebied van bouwen en milieu. Op deze manier kan pas echt een geïntegreerd handhavingsbeleid tot stand komen. Als eerste stap zouden wij daarom graag van u een handhavingsnotitie ontvangen met daarin de volgende elementen:


8 overzicht van de te handhaven voorschriften; 8 overzicht van de wijze waarop de handhaving nu in Enkhuizen is georganiseerd, gekoppeld aan een prioriteitenstelling; 8 onderzoek naar de mogelijkheid om de handhaving van (bepaalde) voorschriften te integreren in een bureau stadstoezicht.

Woningbouw en volkshuisvesting.

Voor ouderen is onvoldoende passende huisvesting die voldoet aan hun wensen. Voor starters zijn in de huidige situatie van de woningmarkt onvoldoende mogelijkheden om een woning te huren of te kopen. Het realiseren van sociale huur- en koopwoningen zou daarom volgens de pvda-fractie hoger op de agenda moeten komen. Wij nodigen het college van burgemeester en wethouders uit om terzake met concrete voorstellen te komen.

Onze fractie wenst ook dat nieuwbouw woningen en wijken niet als een pannenkoek over de nog groene gebieden heen worden gedrapeerd. Deze woningpannenkoek kan alleen worden voorkomen door in en rond steden verdicht te bouwen. De vele inbreilocaties in de binnenstad zijn van dit beleid een concreet gevolg. Wij realiseren ons dat het bouwen in de binnenstad vaak op veel weerstand vanuit de directe omgeving stuit. Vermindering van privacy, verkeersdruk, aantasting van een monumentaal beeld en dergelijke worden vaak als problemen naar voren gebracht. Door groei te concentreren wordt het ontstaan van een woningpannenkoek tegengegaan. Gelijktijdig wordt hierdoor het aantal inwoners dat de binnenstad bevolkt en gebruik maakt van voorzieningen op peil gehouden.

Begroting en financiën.

Wij zijn over de begroting 2002 tevreden en keuren deze goed. Twee jaar een pvda-wethouder op financiën werpt vruchten af. De algemene reserve wordt betiteld als `ruim voldoende', een trendmatige verhoging die lager is dan de verwachte inflatie en een meerjarenperspectief waar menig gemeente jaloers op is. Het subsidieprogramma wordt verruimd en de loonsverhogingen worden ontkoppeld. Er zal worden geïnvesteerd in milieu, havens en een sociaal cultureel centrum, terwijl onkruidbestrijding extra financiële ruimte krijgt.

Wel zouden wij nog graag zien dat de regelmatige ad-hocbesluiten aangaande achterstallig grootonderhoud niet meer op de raadsagenda voorkomen. Per 2002 moet er bij de begroting een meerjarengrootonderhoudsprogramma worden opgenomen, zodat het uitvoeren van grootonderhoud beter wordt gepland. Deze investeringen zijn onzes inziens immers al ruim van tevoren te voorzien en kunnen dus ook vroegtijdig zichtbaar worden gemaakt.

Het gemeentelijk apparaat is de laatste twee jaren volledig veranderd als gevolg van de neo-discussie. Deze verandering brengt als vanzelf onrust in de organisatie en doet een groot beroep op het aanpassingsvermogen van de ambtenaren. Wij merken dat één en ander tot rust komt en verwachten dat de beoogde doelen worden behaald. Aan de kwaliteit van deze begroting, niet alleen financieel maar ook beleidsinhoudelijk, kunnen wij de gevolgen van deze verandering concreet waarnemen.

De heer Hekkert
(vvd): Mijnheer de voorzitter. Ik heb geprobeerd onze toch al sterk gecomprimeerde algemene beschouwing binnen de gestelde termijn van tien minuten aan mijzelf voor te lezen; dat is mij niet gelukt. Vandaar dat ik mij nu beperk tot het voordragen van een samenvatting. Uiteraard ontvangt u de oorspronkelijke versie op schrift.

De laatste algemene beschouwingen in deze raadsperiode nodigen uit een beeld te schetsen van de gehele zittingsperiode van dit college. Het is vanuit dit beeld dat wij onze beschouwing de volgende subtitel hebben meegegeven.

`De vervreemding van een college van burgers en regio, ofwel hoe vooral intern gericht besturen en tactloze communicatie kunnen leiden tot weerzin bij inwonersgroepen en bestuurders van omringende gemeenten.'

Het afgelopen jaar kenmerkt zich niet in de laatste plaats door een drietal zaken, te weten:


1. invoering van een nieuw ambtelijk organisatiemodel;
2. voorbereiding op de komende herindeling van deze regio;
3. onderwerpen als tweedeling van de stad en betaald parkeren.
Wat betreft de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie staan deze drie onderwerpen in één lijn als het gaat om gebrekkige communicatie met raad, burgers en/of regio. Op zich kunnen wij hier ook wel, met name voor de onderwerpen tweedeling van de stad en betaald parkeren, enig begrip voor opbrengen, want wat niet uit te leggen is kan nooit als acceptabel worden gecommuniceerd.

Ad 1. De invoering van een nieuw organisatiemodel ging gepaard met een buiten de raad en de bevolking om gevoerde takendiscussie. Ad 2. De voorbereiding van Enkhuizen op de komende regionale herindeling van gemeenten kenmerkt zich door een amateuristische aanpak en een tactisch slechte communicatie. Waar onze buurgemeenten deze kunst wel meester zijn, blijkt ons college hier blunder op blunder te hebben begaan.
Ad 3. Tweedeling van de stad en betaald parkeren zijn door de wijze van aanpak voor wat betreft de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie schoolvoorbeelden van besturen buiten de realiteit om. In beide gevallen kàn geen acceptatie van de inwoners van Enkhuizen worden verwacht, omdat beide zaken op geen enkele wijze onderdeel uitmaken van een door de inwoners te begrijpen totaalplan, tenzij het doel van een tweedeling burgertje pesten en van betaald parkeren geldklopperij is, maar zeg dat dan.

Dat wij als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie de samenstelling van dit college als een minder goede zaak voor de ontwikkeling en voortstuwing van Enkhuizen beschouwen, mag als bekend worden verondersteld. De Partij van de Arbeid als dominante partij met een hoog `Netelenbos'-gehalte - poortjes om de poortjes -, Verenigd Links/groenlinks dat er trouw in meegaat dat auto 's zich niet meer kunnen bewegen, bruggen groen blijven en het gras lustig tussen de straatstenen groeit met daarbij nog het cda dat zich binnen het college nauwelijks manifesteert als het gaat om het tonen van een eigen gezicht. Weinig waardering ook voor de rpf/sgp. Deze partij heeft kennelijk, met verlies van eigen identiteit, trouw beloofd aan het zittende minderheidscollege en daarmee verantwoordelijkheid genomen voor de in onze ogen uitwassen hiervan

Tot zover deze beschouwing over het functioneren van ons bestuur als geheel. Nu zo kort als mogelijk enkele opmerkingen met betrekking tot de financiële plannen van uw college voor het volgend jaar. Hierbij houden wij zoveel als mogelijk de indeling en volgorde aan van uw beleidsplan 2000-2002.

Helderheid van bestuur.

Er is niet of nauwelijks sprake van helderheid van bestuur. De in uw beleidsplan toegezegde één-loketfunctie voor de ondernemers van Enkhuizen is er nog niet en komt in uw plannen voor de komende tijd evenmin voor. Serieuze gesprekken met de horecaondernemers over de openingstijden leverden een afspraak op voor een proef per 1 oktober van dit jaar. Enkele weken vóór die datum trok u deze toezegging in en maakte u een vage afspraak over een ingangsdatum maanden later. Ook met betrekking tot het betaald parkeren en de afsluiting van de Melkmarkt weet u keer op keer een nieuwe draai aan uw uitgangspunten te geven. Deze wijze van besturen verdient geen schoonheidsprijs.

Openbare orde en veiligheid.

Wij stellen ons op het standpunt dat de politie en geen ander verantwoordelijk kan zijn voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Wij accepteren geen gemeentelijke uitgaven aan derden meer die deze taak of een deel daarvan overneemt, ook niet ten behoeve van extra parkeertoezicht. Kwalitatief goed parkeertoezicht is eveneens een politietaak.

Economische zaken.

Uw beleidsplan is op dit punt helemaal niet concreet. U spreekt slechts over `Aandacht voor:'. Wij hadden hier al direct zorgen over. Niet onterecht naar blijkt, want geen van de onder dit hoofd genoemde plannen is nadrukkelijk gerealiseerd aan het einde van deze raadsperiode. Het leggen (toekomende tijd) van een sterke relatie naar de water(sport)gebonden activiteiten richting Krabbersplaat is in onze ogen de grond in geboord met het niet ondersteunen van het rapport `Toekomst voor een bedrijvig Enkhuizen'. Een ander heldhaftig voornemen in uw beleidsprogramma is wat u noemt `de herschikking van bedrijven'. Het is echter vooral bij een voornemen gebleven. Daarnaast is door u actief onderzoek voorgenomen van de exploitatie van gemeentelijke eigendommen. Wij nemen aan dat u hieronder optimale exploitatie verstaat. U weet dat u hierbij op onze warme steun kunt rekenen. Ook dit onderdeel is echter vrijwel niet opgepakt. Het lijkt erop dat deze gemeente haar eigendommen eerst wil laten wegkwijnen om deze pas daarna, en tegen een te laag bedrag, te verkopen. Al met al waardeert de VVD het gevoerde beleid op het onderdeel `economische zaken' als onvoldoende.

Personeel en organisatie.

Reeds enkele jaren geleden kwam u met deze gemeenteraad overeen het personeelsbestand met 20 formatieplaatsen te zullen verminderen, zònder daarbij aan kwaliteit te zullen inboeten. Hiermee zou zes jaar zijn gemoeid en miljoenen guldens worden bespaard. Ik verzoek te bevestigen dat deze doelstelling inderdaad zal worden gehaald. De voorliggende begroting suggereert dat de termijn van zes jaar dit jaar begint. De zojuist aangeduide afspraak is echter enkele jaren geleden gemaakt. Graag duidelijkheid hierover. In uw beleidsplan zegt u eveneens actief onderzoek te zullen doen naar uitbesteding van gemeentelijke taken als bijvoorbeeld sociale dienst en sportaccommodaties. Van enige actie in deze zin bespeuren wij echter niets. Graag vernemen wij uw verklaring hiervoor. Als laatste met betrekking tot dit onderwerp horen wij graag van u wanneer u gestalte zult geven aan uw toezegging binnen twee jaar met een eigen visie op de gemeentelijke kerntaken te zullen komen; zie uw eigen beleidsplan.

Financiën.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is het niet eens met de geplande verhoging van de ozb. Verder vindt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie nog steeds dat de rioolbelasting apart zou moeten worden geheven. De vergelijking met de lasten in buurgemeenten zou daardoor gemakkelijker kunnen plaatsvinden. Met betrekking tot de in de aanbiedingsbrief opgevoerde kerngetallen hebben wij een paar vragen.

Zijn de tijdelijk in Hoorn verblijvende inwoners van Overvest in het opgevoerde inwonertal verwerkt? Als deze mensen formeel in de gemeente Hoorn zijn ingeschreven, rijst de vraag welk effect dat op de begroting heeft.
Een andere vraag betreft de kosten van de komende regelgeving inzake de dualisering van het lokaal bestuur. Zijn deze kosten meegenomen in de begroting? Denkt u aan de kosten van ambtelijke bijstand en de verplichte onafhankelijke griffier?

Op bladzijde 14 van de aanbiedingsbrief staat dat in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing niet alles haalbaar is vóór 2004. Kunt u duidelijker zijn en inzicht verstrekken in wat wél haalbaar is voor 2004? Op bladzijde 17 wordt onze raad voorgesteld om op basis van herziene onderhoudsplannen voor 2002 voorzieningen te treffen. Dat achten wij minder logisch; ook de vorige spreker heeft iets over dit punt gezegd. Immers, als u de onderhoudsplanning hebt geactualiseerd kunt u naar onze mening deze plannen rechtstreeks in de begroting verwerken. Een laatste, niet onbelangrijk punt vinden wij op bladzijde 13 waar gesteld wordt dat

`Op grond van de huidige marktontwikkelingen en de verwachte financiële uitkomst van deze bouwgrondexploitatie achten wij een winstuitname verantwoord'.

De vvd-fractie deelt deze mening niet. Gegeven de op dit moment onzekere marktontwikkelingen lijkt ons uw voornemen ònverantwoord.

Ruimtelijke ordening.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie wenst één totaalvisie op het gehele recreatiegebied `Enkhuizer Zand'. Het zwembad zou een onderdeel van deze totaalaanpak moeten zijn. Alleen op die manier zouden op den duur de exploitatietekorten, en daarmee de kosten voor de gemeente Enkhuizen, kunnen afnemen.

De speelplek bij de kinderboerderij is door vernielingen en verloedering als gevolg van frequente aanwezigheid van hanggroepjongeren levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Wij willen u om deze reden vragen de speelplek op te heffen.

Dat de gemeente Enkhuizen op grond van haar sociale structuur nog steeds een toeslag van het rijk krijgt, is voor de fractie van de vvd nog geen reden om woningbouw in de sociale sector te realiseren. In onze ogen moet vooralsnog worden volstaan met koopwoningen voor meerdere sociale lagen van onze bevolking.

Verkeer.

Op dit moment en onder de huidige omstandigheden is voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie betaald parkeren onbespreekbaar. Ook tweedeling van de stad door middel van afsluiting van de Melkmarkt is onder deze omstandigheden voor ons niet acceptabel. De ondernemers van Enkhuizen komen volgens ons terecht in opstand!

Afsluitend.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie kan zich op belangrijke onderdelen niet vinden in het thans gevoerde totaalbeleid. Beleidstoezeggingen waarbij wij goed konden aansluiten, hebben niet voldoende prioriteit gekregen of zijn in het geheel niet opgepakt. Dit, gevoegd bij uw begroting waarin door ons niet gedragen zaken zijn vastgelegd als betaald parkeren en betaalde, soms particuliere, inzet bij handhavingstaken en dergelijke, terwijl aan de andere kant geen voldoende aandacht wordt gegeven aan voor ons belangrijke zaken als lastenverlichting voor de burger en faciliteiten voor ondernemers, doet voor ons de balans negatief uitslaan. Wij zullen uw voorstel nummer 112 en daarmee uw begroting dan ook niet steunen.

Ik dank u voor uw aandacht en zie uw reacties op de daarvoor in aanmerking komende onderdelen graag tegemoet.

De heer Lok
(vl/gl): Mijnheer de voorzitter. Evenals de vorige spreker heb ik nogal wat in mijn tekst moeten schrappen om te voorkomen in tijdnood te geraken, want ik wil trachten mij aan de afgesproken tien minuten te houden.

Gemeentelijke herindeling.

De verwikkelingen rond de gemeentelijke herindeling in het oostelijk deel van West-Friesland zijn bekend, evenals het groteske karakter dat daarvan is ontstaan. Tot op heden is echter de rol van de zogeheten vvd-trojka - ik zeg slechts één keer dat vvd voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie staat - onderbelicht gebleven. Zo meende de eerste, landelijk vvd-voorzitter Bas Eenhoorn, als onderzoeker van bureau Cap Gemini Ernst & Young het onderscheid in lastendruk en politieke cultuur tussen Enkhuizen en de buurgemeenten tot lachwekkende proporties te moeten uitvergroten, zodat uiteindelijk slechts een wederzijds gehanteerde karikatuur overbleef. Het tweede lid, burgemeester Haanstra van Stede Broec - ik vermijd de omschrijving `vvd' -, veronderstelt zelfs in zijn waarnemende rol over de eigen gemeentegrenzen te kunnen meeregeren en, niet gehinderd door een tekort aan bestuurlijke bemoeizucht, met zekerheid te weten wat in de toekomst goed voor Enkhuizen is. Zijn voorstellen ten aanzien van woningbouw op het Kooizand en aan het Westeinde overschrijden evenwel de algemeen geaccepteerde bestuurlijke grenzen en gaan, met alle respect, een behoorlijke brug te ver. Over de meest prominente vertegenwoordiger van het vvd-driemanschap, de provinciaal gedeputeerde Henri Meijdam, zou, afgaande op zijn rol als regisseur bij de gemeentelijke herindeling - wat mij betreft allemaal tussen aanhalingstekens -, maar beter gezwegen kunnen worden. Kort en goed moet tot dusver worden geconcludeerd dat de eigen zwaarwegende rol - dit kan ook letterlijk worden genomen - en verantwoordelijkheid worden genegeerd en dat zelfs de aandrang vanuit provinciale staten daaraan weinig heeft kunnen veranderen.

De patstelling bleef tot op de dag van vandaag bestaan en vergrootte de scepsis en desinteresse onder de bevolking. Elke bestuurder met verantwoordelijkheidsgevoel mag zich dat aanrekenen, omdat van gekozen politici, zoals onlangs in een commentaar is opgemerkt, verwacht èn verlangd mag worden dat zij ook besluiten dùrven te nemen. Uitgaande van harde garanties voor de positie van de gemeente Enkhuizen dient het provinciaal bestuur van Noord-Holland alsnog tot een afgewogen standpuntbepaling te komen en die keuze met kracht van argumenten naar voren te brengen. Dat laat vervolgens het houden van een raadpleging onder de bevolking van de gehele regio onverlet, hetgeen bovendien de indruk kan wegnemen dat burgers eerst dan mogen meepraten als de politiek er op eigen kracht niet meer uitkomt.

Betaald parkeren.

Over de actuele perikelen rond de introductie van een systeem voor betaald parkeren in Enkhuizen zijn wij goeddeels op de hoogte gesteld door middel van berichtgeving in de plaatselijke krant. Dat is, de actuele situatie in aanmerking nemende, op zich al weinig geruststellend. Bij de fractie van Verenigd Links/groenlinks is op basis van deze informatie het negatieve beeld ontstaan van een uitermate moeizame operatie, waarvan de gewenste uitkomst, zeker met deze voortgang, twijfelachtig mag heten. Dat kan vanwege de consequenties voor het beleid voor het komende jaar niet lichtvaardig worden opgenomen. Onze fractie acht het in besprekingen zoals die momenteel met de ondernemers/winkeliers worden gevoerd allerminst van wijs bestuur getuigen wanneer haast gelijktijdig de meningsverschillen over deze materie vanuit het college zelf worden geventileerd. De charme van vermeende openheid valt volledig in het niet bij de ondergraving van de eigen positie in dit soort van besprekingen en ontkracht slechts de uitgangspunten van het gemeentebestuur.

Het voorgaande neemt niet weg, waarbij wij ons op dezelfde perspublicaties baseren, dat de betrokken winkeliers en hun vertegenwoordigers tussen de regels door duidelijk afstand nemen van het voordien overeengekomen uitgangspunt van betaald parkeren en dat eigenlijk overdreven en overbodig vinden. Indien dit laatste werkelijk mocht blijken en déze afspraak eenzijdig zou worden losgelaten, rijst voor de fractie van Verenigd Links/groenlinks de vraag wat het gemeentelijk aandeel in het totaalpakket aan afspraken nog kan betekenen, of deze evenzogoed klakkeloos dienen te worden gehonoreerd.

Daarnaast moet ons van het hart dat het centrumgebied van Enkhuizen vooralsnog geen bestuurlijke enclave vormt onder de alleenheerschappij van winkeliers en horecaondernemers. Het tegendeel is gelukkig het geval. Het brede scala aan belangen dat met de binnenstad samenhangt, moet door het gemééntebestuur worden behartigd. Gaarne verneemt de fractie van Verenigd Links/groenlinks hoe en in hoeverre die verantwoordelijkheid bij de invoering van een nieuw parkeerregime reeds gestalte heeft gekregen.

Jaar van de vrijwillig(st)ers.

Mogelijk is de fractie van Verenigd Links/groenlinks het één en ander ontgaan, maar het heeft er veel van weg dat het 'jaar van de vrijwilligers', waarvan nu nog een kleine twee maanden resteert, in Enkhuizen geruisloos is verlopen en slechts minimale aandacht heeft gekregen. Eerder dit jaar is hiervoor f 10.000,-- bestemd en is nadrukkelijk afgesproken dat korte tijd later een soort van program voor de activiteiten en besteding van het bedrag zou worden voorgelegd. Onlangs is meegedeeld dat inmiddels door een aantal vrijwilligers een cursus sociale hygiëne voor horecadoeleinden is gevolgd en dat die vanuit het budget is bekostigd. Indien het de bedoeling is dat het daarbij blijft, mag in onze ogen, vooral gelet op de voorgenomen extra aandacht gedurende dit jaar, gesproken worden van een behoorlijk ondermaatse gang van zaken, waarbij het uitzonderlijke belang van deze groep van burgers geen recht is gedaan.

Wij willen er bij uw college respectievelijk de verantwoordelijke wethouder met klem op aandringen op korte termijn initiatieven te ontplooien die zijn gericht op de gehele categorie van vrijwilligers. Daarbij kunnen, als suggestie van onze kant, de gedachten uitgaan naar een evenement of bijeenkomst waarbij op uitnodiging van het gemeentebestuur de vrijwilligers van alle mogelijke verenigingen en organisaties elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten en het maatschappelijk belang van hun inspanningen wordt onderstreept. In dit verband spreken wij trouwens onze waardering uit voor de plaatselijke Unie van Vrijwilligers, de uvv, die jaarlijks een samenkomst voor de medewerk(st)ers organiseert; dat verdient navolging.

Volkshuisvesting.

Al geruime tijd vraagt de fractie van Verenigd Links/groenlinks zich af of de in de volkshuisvesting gehanteerde norm voor de kernvoorraad sociale woningen in de Enkhuizer verhoudingen toereikend is, temeer daar eerder met de Stichting Woondiensten is overeengekomen dat deze kernvoorraad desgewenst verhoogd kan worden. De bestaande wachtlijsten voor uiteenlopende groepen van woningzoekenden in de sociale sector vormen onzes inziens voldoende aanleiding voor zo'n tussentijdse verruiming. In dit verband willen wij van burgemeester en wethouders ook een duidelijk antwoord hebben op de vraag of de rigide opstelling van vvd-staatssecretaris Remkes over de verkoop van huurwoningen zó ver gaat dat daarvan in de specifieke plaatselijke situatie absoluut niet kan worden afgeweken. Mocht dit werkelijk zo zijn, dan moeten hoognodig in diens richting initiatieven worden ondernomen om aanpassing van zijn beleid te bewerkstelligen. In dit verband zij nog opgemerkt dat deze problematiek niet alleen in de gemeente Enkhuizen speelt.

Vanuit het oogpunt van noodzakelijke diversiteit in het woningaanbod dient serieus aandacht te bestaan voor de bescherming van de lagere huursector. Daaraan bestaat nu eenmaal een uitgesproken behoefte. De uiteindelijke beoordeling van planvorming voor locaties als Fruittuinen en De Baan zal in hoge mate door deze voorgaande zienswijze worden bepaald; hierover kan geen enkel misverstand bestaan. Overigens wil de fractie de Stichting Woondiensten oprecht complimenteren met het welslagen van de karakteristieke nieuwbouw van het complex `Patrimonium'. Gepaste trots is op zijn plaats.

Ouderenbeleid.

In de gemeente Enkhuizen kan zonder enige reserve, althans naar de mening van de fractie van Verenigd Links/groenlinks, gesproken worden over het fenomeen van 'de dubbele vergrijzing' van de bevolking. Verhoudingsgewijs behoort een meer dan gemiddeld aantal inwoners tot de groep van `ouderen', `senioren' of hoe zij in de wandelgangen ook genoemd mogen worden. Het overstijgt in elk geval plaatselijk de landelijk waarneembare tendens. Algemeen wordt erkend dat een scala van uiteenlopende beleidsmaatregelen meer en meer noodzakelijk is om aan de specifieke behoeften en problemen tegemoet te kunnen komen. De indruk lijkt gewettigd dat dit in onze situatie ook daadwerkelijk van toepassing is.

Het laatste, met allerlei afzonderlijk gerichte beleidsmaatregelen voor ouderen, neemt niet weg dat vanuit de gemeente een geactualiseerde en samenhangende beleidsvisie over deze thematiek moet worden ontwikkeld. De gemeentelijke ouderennota stamt immers uit het begin van de 80'er jaren en is, zoals zich laat raden, inmiddels inhoudelijk behoorlijk achterhaald. De gemeentelijke overheid is het aan haar status verplicht om op dit gebied tevens het maatschappelijk tijdsbeeld te vertalen in een integrale beleidsvisie. Dat daarin eveneens in belangrijke mate staand beleid zal worden verwerkt, behoeft geen betoog. Het is trouwens zinvol om bij de realisering van een dergelijke nieuwe nota de plaatselijke ouderenorganisaties en relevante instellingen te betrekken om zodoende de bij die organisaties opgedane ervaringen en aanwezige algemene kennis te benutten.

Welzijn.

De aangekondigde fusie van de Stichting Welzijn en de Stichting Woondiensten heeft de instemming van onze fractie, met name op het gebied van het verder te ontwikkelen wijk - en buurtbeheer ligt deze fusie ook voor de hand.

Ten aanzien van de overige, meer specifieke welzijnstaken die bij de huidige stichting met die naam zijn ondergebracht, moeten in de beoogde constructie waterdichte afspraken worden overeengekomen, zodat een zekerheidsstelling wordt verkregen over het algehele welzijnsbeleid, alsmede over terugkoppeling en verantwoording daarvan. In meer algemene zin achten wij binnen afzienbare tijd een moment van evaluatie van de nieuwe opzet zinvol.

Gezondheidszorg.

In tegenstelling tot de gesignaleerde positieve ontwikkelingen rond `goed', gezondheidszorg onder één dak, - ook de Partij van de Arbeid heeft hierover gesproken - zijn wij minder te spreken over de ervaringen die tot dusver met de in Hoorn gecentraliseerde posten voor huisartsen en apothekers tijdens nacht- en weekenddiensten zijn opgedaan. De mate van bereikbaarheid, zeker binnen een vereist kort tijdsbestek, laat behoorlijk te wensen over. Het verdient naar de mening van de fractie van Verenigd Links/groenlinks ernstige overweging om de bestaande regio voor oostelijk West-Friesland en zelfs een deel van de Wieringermeer nader onder te verdelen in subregio's met gecentraliseerde posten op beter bereikbare schaal. Bestuurlijke stappen van uw college in deze richting achten wij noodzakelijk. Mogelijk kan daarbij op termijn een plaatselijk goed-centrum een rol vervullen.

Herstructurering gemeentelijke organisatie.

De herstructurering van de gemeentelijke organisatie heeft naar het oordeel van de fractie van Verenigd Links/groenlinks het nodige van de medewerk(st)ers van de gemeente gevergd. Bovendien, zo blijkt uit de aanbiedingsbrief bij de begroting, heeft de omschakeling naar het productgroepenmodel spanningen, onduidelijkheid en onzekerheid onder het personeel teweeggebracht, naast een hoge werkdruk op onderdelen binnen de werkorganisatie. Nu de nieuwe opzet min of meer vaste voet aan de grond heeft gekregen moet aandacht worden geschonken aan dergelijke onvolkomenheden en knelpunten. Inspanningen gericht op versterking van zowel de cultuur als de sociale structuur binnen de personele organisatie worden door onze fractie positief gewaardeerd, evenals de openhartige wijze waarop onlangs informatie is verschaft tijdens een op initiatief van de vvd-fractie bijeengeroepen informeel overleg. De vervolg- en nadere evaluatieafspraken die bij die gelegenheid zijn gemaakt, geven vertrouwen in de verkozen aanpak en benadering van problemen.

Wij willen van deze gelegenheid gebruikmaken om onze waardering uit te spreken voor de loyaliteit van het ambtelijk personeel en daarnaast degenen bedanken die aan de totstandkoming van de begroting voor het volgend jaar hebben meegewerkt.

De heer Hæntjens
(vvd): Waarom spreekt de heer Lok de afkortingen `pvda` en `vl/gl` wèl volledig uit en heeft hij kennelijk grote moeite met het onverkort in de mond nemen van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie?

De heer Lok
(vl/gl): Vanwege mijn achtergrond discussieer ik liever niet over allerlei vormen van humor of witzen.

De heer Wiersma
(cda): Mijnheer de voorzitter. Net zoals een voorgaande spreker heb ik mijn algemene beschouwing aan mijzelf voorgelezen en aan het slot daarvan 12.30 geklokt.

Inleiding.

Na de ramp op 11 september jongstleden, waarbij direct meer dan 5.000 mensen de dood vonden en zeer veel families en gezinnen in diepe rouw werden gedompeld en deze tragedie hun gehele leven met zich mee zullen moeten dragen, zou een eerste reactie met betrekking tot onze kleinstedelijke politiek en problematiek er één kunnen zijn van: waar maken wij ons helemaal druk over? Deze reactie zou kunnen ontaarden in apathie en lethargie en dat is juist waar het deze van haat en racisme vervulde terroristen om begonnen is. De totale ontwrichting van het westerse systeem. Dat is dan ook juist datgene wat wij niet moeten laten gebeuren. Het leven gaat door en wij zullen onze bijdrage moeten blijven leveren en ook leveren.

Het voorgaande neemt niet weg dat onze fractie ernstig bezorgd is over de verdere gevolgen van de `Twin Towers'-actie. De moeizame, misschien wel uitzichtloze oorlog welke begonnen is met veel ongenoemde slachtoffers aan beide kanten, met geen enkele zekerheid dat de bozen zullen worden gepakt en daarmee de oorzaak wordt weggenomen, en waarvan ook anderszins de kansen op enig succes niet in procenten zijn weer te geven, vervult ons met grote zorg.

De huidige situatie zou naar onze mening moeten leiden tot het besef van een nieuwe wereldorde, waarbij economisch belang, eigenbelang, hebzucht en machtswellust zullen moeten worden vervangen door een rechtvaardiger verdeling van welvaart, welzijn en rechten en vrijheden van burgers. Daarmee wordt het voortduren van een onrechtvaardige tweedeling, die de echte bron is van de eerder genoemde haatgevoelens en terreuracties, beëindigd. Wij hopen en bidden dat de ogen van de wereldleiders hiervoor tijdig zullen mogen opengaan.

Algemeen.

Terug naar de orde van deze avond. In verband met de beschikbare tijd zal ik onderwerpen die later nog uitvoerig aan de orde zullen komen en niet van direct belang zijn voor deze begroting, maar toch om een enkele opmerkingen vragen slechts met steekwoorden behandelen.

Gemeentelijke herindeling.

De weg welke wij nu gaan, is een onvermijdelijke. Wat de uitkomst zal zijn is volstrekt onvoorspelbaar. Voor het cda staat vast dat de bijdrage van de gedeputeerde Meijdam in dezen volstrekt beneden het peil is wat van een zo dik betaalde bestuurder - zonder aanhalingstekens - verwacht mag worden. Vragen wat een selectie burgers wil als men er zelf niet uitkomt, is naar onze mening een brevet van onvermogen. De gedeputeerde acht kennelijk iedereen in staat om gedeputeerde te worden. Het standpunt van het college waarvan de kern is `Gedeputeerde, kom zelf met een standpunt en `verkoop' dat aan provinciale staten en de West-Friese bevolking', is mij uit het hart gegrepen. Niet alleen worden in het voorstel van de gedeputeerde de bestuurlijke verhoudingen in deze regio verder op de proef gesteld, zoals u terecht schrijft, dit geldt ook voor ons geloof in de bestuurlijke capaciteit van deze gedeputeerde. Wij wachten af; moed verloren, al verloren.

Samenwerkingsorgaan West-Friesland.

Na de herindeling, hoe die ook uitvalt, is een heroriëntatie zeker op haar plaats. Na het opgaan van het caw in een provinciaal bedrijf of anderszins blijft er voor de rest naar onze mening geen zelfstandige positie over. Het opgaan in het gemeentelijk apparaat van Hoorn lijkt ons het meest voor de hand liggend, waarna de desbetreffende dienst per gelegenheid kan worden ingehuurd.

Dualisering bestuur.

De gemeenteraad zal een versterking van zijn controlerende functie krijgen Of en in hoeverre de huidige praktijk sterk zal veranderen, moet de tijd leren. U kunt van ons een kritische, doch opbouwende blik met bijbehorende vragen en opmerkingen verwachten.

Personeelsorganisatie.

U hebt het voordeel van de twijfel, zoals ik reeds eerder heb gezegd. Ons geloof in het op alle punten goed functioneren van een organisatie, waarvan de leiding van de productgroepen slechts een zeer gedeeltelijke of geen vakkennis van delen van hun sector heeft of behoeft te hebben, is slechts gering. Gaarne laten wij ons per half jaar informeren over de voortgang van de functionerings- en beoordelingsgesprekken. Met een behoorlijke controle van bovenaf op de feitelijke inhoud, zodat tijdig bijgestuurd kan worden waar dat nodig is om voor iedereen vervelende affaires te voorkomen. Voorts hopen wij dat onze gemeente, naast de stedelijke aantrekkelijkheden, ook carrièretechnisch sollicitanten zal kunnen overtuigen van hun kansen en mogelijkheden in de gemeente Enkhuizen.

Bezuinigingsdoelstelling.

Voor wat betreft de bezuinigingsdoelstelling van f 2 miljoen zou uw college zich nog eens kunnen beraden op beheer en uitvoering van een aantal taken. Onderdelen van het ambtelijk apparaat, waarbij het beheer in gemeentelijke handen blijft en moet blijven, zouden zich voor de uitvoering heel goed op commerciële basis kunnen laten uitbesteden. De efficiency van de markt functioneert nu eenmaal anders dan die van welk overheidsapparaat dan ook.

Parkeerbelasting.

De lijn in de aanbiedingsnota volgend kom ik nu op de in te voeren parkeerbelasting. Met de invoering van deze belasting heeft het cda bij de vorming van dit college ingestemd. De uitvoering, zoals die er nu uitziet, hebben wij ons echter iets anders voorgesteld. Behalve de tariefstelling en het aan bevolking en middenstand `verkopen' van het plan, wat, als ik de krant mag geloven voorzichtig gezegd nog niet helemaal is gelukt, is ook de nu voorgestelde uitvoering voor wat betreft de opbrengst niet hetgeen ik graag zou zien. Bij elke openbare presentatie van deze plannen is aan de burgers voorgehouden dat de positieve opbrengsten aan verkeer in de meest ruime zin zouden worden besteed. Er staat nu e 200.000,-- op de inkomsten van de algemene middelen, terwijl ik bij de uitgaven geen bijbehorende kosten heb gezien; dat lijkt ons niet goed.

De fractie van het cda zou graag zien dat de netto-opbrengsten in een aparte pot worden gestort, een verkeers- of parkeerfonds. Ook uw college spreekt daar al over, doe dat nu dan ook. Hieruit kan dan een aantal zaken worden aangepakt. Zaken waaraan burgers zich dagelijks ergeren, waarvan in de aanbiedingsbrief enkele zijn opgesomd. De burgers moeten kunnen zien dat het niet om een melkkoe voor de grote kas gaat, maar dat zij voor de parkeerbelasting ook echt direct wat terugkrijgen. Ik noem enkele voorbeelden.

Inrichting van het parkeerterrein voor de Snouck van Loosenpolikliniek;
aanpak
parkeerterrein Kruislaan;
anti-fietspatrouilles in de Westerstraat;
een ringbus als de Melkmarkt wordt afgesloten; toezicht op niet-parkeren in de Torenstraat en op de Melkmarkt; a
vondontsluiting van het sluisterrein;
betere verlichting fietsroutes.

Mocht uw beantwoording over de vorming van dit fonds niet met mijn ideeën overeenkomen, dan zal ik door middel van een motie de raad om een oordeel hieromtrent vragen. Indien uw college aan mij een oplossing voor het dan ontstane uitgavenprobleem vraagt - wat kan wel worden geschrapt en wat niet - gun ik u gaarne een schorsing. Het is uw probleem; bovendien was dat te voorzien.

Stedelijk beheer.

Het stedelijk beheer baart ons al jaren zorgen en vragen. Wat de cda-fractie betreft gaat het dan vooral om het zichtbare deel, dus wat de burger ziet, waar hij op loopt of over fietst en rijdt. Dat stemt ons niet blij, al jaren niet. Gelukkig schrijft u dat ook u daarover zorgen hebt en van plan bent daaraan iets te doen. Het vervelende is dat de dingen die opvallen en ergernis veroorzaken er al jaren zijn, gezien en vastgesteld zijn of worden, maar desondanks blijven voortbestaan.

Wij hebben al vaker opgemerkt - ik weet dat ik met deze opmerking geen vrienden maak - dat het lijkt alsof wij op instorting wachten. Even zwart wit gesteld: onderhoud heeft geen prioriteit. Een algehele verloedering die, afhankelijk van het object, jaren kan duren, is het gevolg. Dan blijkt reparatie niet meer mogelijk en moet tot nieuwbouw worden overgegaan. Dat lijkt veel leuker, maar kost wel veel meer. Hiervoor wil ik uw aandacht weer eens vragen. Preventief onderhoud kan grote investeringen jaren vooruitschuiven tegen een fractie van de kosten. Ik noem de wethouder Westdorpbrug als voorbeeld. Het brugdek is nog redelijk goed en kan nog een aantal jaren mee. Wanneer echter een plank kapot is, repareer die dan niet met een stuk multiplex. Overigens beweer ik niet dat u die reparatie persoonlijk hebt uitgevoerd! Hoe dan ook, die manier van repareren werkt verloedering in de hand en wekt optisch de indruk dat vervanging noodzakelijk is, terwijl die eigenlijk nog best achterwege kan blijven. Dat is zeker het geval als u kans ziet de funderingspalen van de brug van een rotbestendig korset te voorzien, in dat geval kan vervanging nog een aantal jaren wachten. Elk jaar uitstel levert f 50.000,-- oftewel e 22.300,-- op.

Zo zijn er meer voorbeelden: beschimmelde bruggen, groene straten, enkelhoog onkruid, rommel in Kadijken, doorgefietste plantsoenen enzovoort. Als u rondfietst zult u dit soort voorbeelden dagelijks tegenkomen. Vandaar een suggestie mijnerzijds die niet duur is en veel oplevert. Ga als college één maal per week een paar uur rondfietsen; elke week in een ander deel van de stad. Op de eerste plaats bent u voor burgers direct aanspreekbaar en dat is mooi meegenomen. Op de tweede plaats ziet u zelf wat er aan kleine dingen mis is. Vervolgens kunt u acties in gang zetten. Denk in dit verband ook aan openbare toiletten, op of bij elke parkeerplaats één. Ik noem de locaties station, Boschplein en Snouck van Loosen/Vijzelstraat. Begin er eens aan, wij praten al jaren over dit onderwerp.

Verwacht vooral niet te veel van automatisering en informatisering. Mijn indruk uit uw tekst is dat die weg in die richting de grote doorbraak moet brengen. U zult teleurgesteld worden. De zaak moet eerst georganiseerd zijn of worden, daarna kan aan de automatisering worden begonnen. Organiseer ook de oplettendheid van de ambtenaren. Verdeel de stad in, bijvoorbeeld, 50 sectoren en geef aan 50 ambtenaren elk een sector voor het fysieke beheer. De betrokken ambtenaren behoeven slechts te signaleren. Eén keer per week een uurtje op de fiets en de bevindingen rapporteren, dat laatste kost nog ongeveer een halfuurtje. De mensen willen best en het motiveert geweldig. Alleen u zult het moeten organiseren, want anders bewegen zij zich als het ware met gesloten ogen door de stad. Net zoals een politieman doet wanneer zijn dienst is afgelopen en hij naar huis rijdt: de ogen strak op het voorwiel gericht. De bal ligt duidelijk bij u als college. U wordt ook dáárop afgerekend; organiseren en motiveren.

Collectieve voorzieningen.

Terugkijkend op het afgelopen jaar delen wij de stelling van uw college dat lokaal veel in gang is gezet en ook op orde is gekomen. Wat ons zorgen geeft, zijn het absolute failliet van de huidige paarse regering en de lokale gevolgen daarvan. Voor 08.00 uur en na 16.00 uur moeten wij voor de dokter naar Hoorn. Na het dieptepunt van de openbare veiligheid, waarvoor wij bureau Schaaf inhuren, nu dit. Na de aanslagen op het onderwijs, nu dit. Het wordt tijd om de individuele welvaart om te ruilen voor een collectief welzijn. Er is echter nog hoop, de verkiezingen komen er aan.

Terug naar het lokale niveau. Kritisch en alert blijven, ontwikkelingen signaleren en oppakken en niet zelf het wiel steeds weer willen uitvinden, omdat het bij ons toch net weer even anders is. Denk aan software voor de begraafplaats.

Ten slotte.

Ik kom aan het eind van de nota. De fractie van het cda gaat akkoord met de voorgestelde belastingverhogingen van 3 %. Graag hoor ik nog van u of dat voor alles geldt, bijvoorbeeld ook de begraafplaats, weer de begraafplaats.

Waarover wij nog van mening verschillen, is het punt `fondsvorming parkeergelden'.

De cda-fractie verzoekt haar dank voor de geleverde diensten, inzet en toewijding, die zij ondanks haar kritische woorden toch aan de ambtenaren toedicht, aan hen te willen overbrengen.

Wij zullen met belangstelling uw beantwoording afwachten.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Mijnheer de voorzitter. Na de terroristische aanslagen, gepleegd op 11 september jongstleden op het World Trade Center te New York en het Pentagon te Washington, ervaren veel mensen de wereld als `blijvend veranderd'. De machtigste natie van deze wereld is in haar hart getroffen. Op aangrijpende wijze is aan het licht gekomen hoe kwetsbaar onze westerse maatschappij is. De open democratische samenlevingen van de moderne westerse wereld zijn ernstig verwond, terwijl de westerse zelfverzekerdheid een flinke knauw heeft opgelopen. Onze samenleving is toch niet zo veilig en maakbaar als wij misschien hebben gedacht. Wij zijn diep geschokt bij het zien van zo veel leed en verwoesting. Wij betuigen ons medeleven aan alle nabestaanden en dragen hen in het gebed aan onze hemelse Vader op. Wij doen dit ook voor de vele gewonden, de hulpverleners en speciaal ook voor hen die een antwoord moeten vinden op de vele vragen die zich plotsklaps aandienen. Wij hopen en bidden dat mentale kracht en waardigheid de contouren mogen vormen bij het noodzakelijk oefenen van gerechtigheid.

Economische zaken.

Enkhuizen wil nog steeds het cultuurhistorisch toerisme bevorderen. In onze beleving passen daar geen schreeuwerige reclame-uitingen aan gevels bij. De fractie van de rpf/sgp heeft al meermalen gepleit voor eenduidige reclame-uitingen. Nu de opwaardering van de binnenstad haar voltooiing nadert, zou het goed zijn dit punt weer eens met de ondernemersverenigingen te bespreken.

Een tweede punt is dat u als college ons vorig jaar heeft toegezegd in de commissie tot een evaluatie van de zondagopenstelling van winkels te komen. Bovendien zou een notitie betreffende de effecten van de 24-uurseconomie verschijnen. Mijn fractie vindt dat zij lang aan het lijntje wordt gehouden. Wij vragen ons af wanneer dat lijntje knapt, misschien wel binnen 24 uur, zodat wij nu eens een antwoord krijgen waaraan het college zich ook werkelijk houdt.

In onze mooie stad staan veelal voor een langere periode panden leeg en/of wordt te laat gestart met slopen en bouwen op de zogenoemde 'inbreilocaties'. Te denken valt aan panden welke in de afgelopen periode zijn gekraakt.

Een bron van langdurige ergernis is de bekende locatie aan het Hemeltje. Wij dringen er dan ook bij u op aan de projectontwikkelaar naar zijn tijdsplanning voor dit project te vragen!

Openbare orde en veiligheid.

Er wordt door de politie en andere toezichthouders regelmatiger en harder opgetreden tegen de door ons eerder genoemde 'scooterterreur'.

Momenteel is het sluitingsuur van de horeca een punt van bespreking. Er is, volgens de notie, veel te zeggen voor het sluitingstijdstip 05.30 uur. Een aantal regels en afspraken behoort hieraan ten grondslag te liggen. Naleving hierop is een vereiste! Wij zijn niet overtuigd van het beoogde voordeel dat gespreide sluitingstijden meer beheersbaarheid opleveren en zodoende overlast kan worden voorkomen. Het zal u niet onbekend in de oren klinken wanneer u van ons hoort dat wij het als fractie betreuren dat langs deze weg de zondag meer geweld wordt aangedaan en dat hierdoor de door onze Schepper ingestelde rustdag nog meer in het gedrang komt.

Een zaak van veiligheid is het hoofdstuk 'Rampenplan'. Op papier een grandioos verhaal, maar het zal door regelmatige oefening zijn nut in de praktijk moeten tonen.

Een absoluut rampenplan is in onze optiek de meldkamer in Alkmaar. Konden wij maar weer terug naar de oude situatie. Ten eerste was die veel goedkoper en ten tweede voor ons veel bedrijfszekerder. De zeer terechte en gefundeerde kritiek op het functioneren van de meldkamer, zoals verwoord door onze oud-brandweercommandant de heer W. Bloemendaal en ook door onze burgemeester al meer dan eens naar voren gebracht, wordt misschien pas echt serieus genomen wanneer zich een ramp voltrekt die slachtoffers eist. Wij hopen dat het niet zover zal komen. Wij staan overigens achter alle kritische opmerkingen die in de loop der jaren vanuit Enkhuizen zijn gemaakt. Wij vragen ons wel af wat de directie van de meldkamer met alle gemaakte opmerkingen en geuite klachten doet. Wij doen u de suggestie om de commissaris van de koningin, de heer J. van Kemenade, van het disfunctioneren van de meldkamer op de hoogte te stellen.

Openbare werken en milieu.

Onze fractie juicht de ontwikkeling van het zo genoemde `ecolint' toe en hoopt dan ook dat binnen niet al te lange tijd een start kan worden gemaakt met het Iepenlaangebied.

Een punt van zorg is het schoonhouden van bruggen. Meerdere schoonmaakplannen zijn gemaakt en besproken. Hopelijk wordt het reinigen van de bruggen binnen de kortste keren praktijk en kunnen wij met trots aan de Enkhuizer bevolking en aan onze gasten laten zien hoe mooi een witte brug is.

Financiën.

Met een beter systeem van planning en controle zullen vanaf het nieuwe jaar de budgethouders en beheerders beter in staat zijn om inkomsten en kosten scherp in de gaten te houden. Tevens zal het mogelijk zijn om eenduidiger te rapporteren via bestuurs- en managementrapportages. Een nuttige en naar in het verleden is gebleken noodzakelijke verbetering.

Een trendmatige verhoging van 3 % is alleszins redelijk en aanvaardbaar. Overigens wordt er wel gerekend op forse inkomsten uit de opbrengst van betaald parkeren. Wij hebben reeds eerder aangegeven dat het betaald parkeren geen melkkoe mag worden over de ruggen van onze eigen inwoners. Het vergunningenbeleid is al in prijs bij gesteld en het is ook mogelijk om meer dan één parkeervergunning per voordeur te hebben. Deze bijstellingen zijn door velen in de commissies aangedragen en dan ook door u overgenomen. Met de Enkhuizer ondernemers in de binnenstad is het voor wethouder Van Doornik zuur kersen eten. Soms komt het bij onze fractie over alsof de ondernemers wel even zullen uitmaken hoe betaald parkeren ingevoerd en liefst níét moet worden ingevoerd. Het college heeft recent besloten alleen tot invoering van betaald parkeren over te gaan in het centrum van de stad. Welke financiële consequenties heeft deze ommezwaai van het college?

De heer Tesselaar
(eb): Wij horen graag expliciet of de fractie van de rpf/sgp nu vóór of tégen betaald parkeren is.

De heer De Geus
(rpf/sgp): Ik zal dat morgen nader uitleggen, maar als de heer Tesselaar in de afgelopen jaren de commissie- en raadsvergaderingen goed heeft gevolgd, moet hij het rpf/sgp-standpunt kennen, tenzij er iets in zijn bovenkamer mis is! De fractie van de rpf/sgp heeft zich altijd vóór betaald parkeren uitgesproken.

Openbaarheid van bestuur.

Naar onze informatie verloopt de afhandeling van de inkomende post nog steeds slecht. Vanaf wanneer zal dat wel goed zijn geregeld?

De gemeentelijke herindeling heeft in het afgelopen jaar veel stof doen opwaaien en heeft het gemeentebestuur van Enkhuizen veel tijd en energie gekost. De door gedeputeerde Meijdam voorgestane enquêtering van de bewoners van het vesd-gebied spreekt de fractie van de rpf/sgp niet aan. Wij vragen ons af op grond waarvan de inwoners tot een afweging moeten komen. Bij een enquêtering van de inwoners zal in onze optiek veelal beslist worden op basis van emoties. De argumenten die door ons later in het traject besproken zijn om toch aansluiting te zoeken bij vsd zijn naar onze mening bij veel inwoners onbekend.

Verkeer.

Wanneer wij naar de noordelijke ingang van onze stad kijken, moeten wij constateren dat de situatie aanmerkelijk is verbeterd. Wanneer echter de weggebruikers de regels aan de laars lappen, schieten wij ons doel voorbij. Wij hebben het nu over de oversteek bij het bp-tankstation waar regelmatig verkeersdeelnemers op de rijbaan in de richting van de rotonde gaan en over de oversteek in de Kastanjelaan bij de rotonde. Hier kiest men er regelmatig voor om net voorbij de Elzenbaan al aan de linkerkant te gaan fietsen. Het zal moeizaam zijn dit in goede banen te leiden.

Dualisering.

Veel is te zeggen over het wetsvoorstel dat onlangs door de Tweede Kamer is aanvaard en in Enkhuizen door twee charmante dames tijdens het stadsgesprek is uitgelegd. Wij vinden overigens dat de inzet van de auteur van de reader `Dualisering gemeentebestuur', de heer E.S. Fijma, duidelijk onderbelicht bleef. Wellicht krijgen wij op een ander moment nog de gelegenheid om de bij de uitnodiging toegezonden stellingen met elkaar te bediscussiëren. Toch zijn er een paar belangrijke voordelen, te weten de formele verheldering die ontstaat door het ontvlechten van het raadslidmaatschap en het wethouderschap. Wethouders behoeven in de toekomst hun eigen bestuurlijk handelen niet meer te controleren. Ook stemmen zij niet meer mee over eigen voorstellen, dat doen de raadsleden. De verhouding tussen college en raad komt volgens de tot nu toe gangbare interpretatie van de Grondwet overeen met die van dagelijks bestuur tot algemeen bestuur. Welnu, met het wetsvoorstel krijgt de raad een nieuwe positie. Zijn bestuurlijk primaat wordt uitgehold doordat diverse bestuursbevoegdheden naar het college worden overgeheveld. Daarentegen krijgt de raad uitdrukkelijk een kaderstellend, budgetterend en controlerend primaat. Kortom: de raad komt op een heel andere manier aan het hoofd van de gemeente te staan en het college wordt in bestuurlijk opzicht het hoofd van de gemeente. De vraag is; kan men het stelsel veranderen zònder eerst de Grondwet te wijzigen? Onze fractie is tot op heden nog niet bijster enthousiast over de voorgestane dualisering. Natuurlijk, er zijn nieuwe kansen, maar ook vele bedreigingen. De bedreigingen lijken op dit moment groot voor de positie van de burgemeester. Weliswaar zijn er voor de burgemeester kansen, maar hij is sterk afhankelijk van de ruimte die hem wordt geboden. De beoogde versterking van de positie van de burgemeester wordt in onze ogen op geen enkele manier handen en voeten gegeven. Met andere woorden: een groot gehalte aan gebakken lucht.

Ten aanzien van de bekostiging van de verplichte raadsgriffie zal de fractie van de rpf/sgp een motie indienen.

Rekeningcommissie.

De rekeningcommissie is in het jaar 2000 ingesteld. Zij onderzoekt iets, in dit geval de nieuwbouw op de begraafplaats. De rekeningcommissie presenteert na een zéér intensieve periode van onderzoek, in juni een rapport aan het college. Men mag hopen dat nog dìt jaar een reactie op het rapport komt. Dit moet toch wel zéér motiverend zijn voor de leden van deze commissie. Graag uw reactie!

Welzijn.

De Stichting Mensen Zonder Betaald Werk hield zich volgens het college in het gebouw van De Hoogte bezig met activiteiten die niet gericht waren op de doelgroep. De stichting lat is bij het Sociaal Beraad niet meer welkom, omdat zij zich ten opzichte van de Stichting Mensen Zonder Betaald Werk min of meer a-sociaal heeft gedragen. Wij betreuren deze gang van zaken en willen graag van burgemeester en wethouders horen hoe zij tegenover de ontwikkelingen aldaar en de door de Stichting lat ontwikkelde activiteiten staan.

IJsbaan.

Enkhuizen en Stede Broec werden enige tijd geleden afgebeeld als schaatsers die pas na elven op de baan in Hoorn mochten schaatsen. Vermoedelijk zo laat omdat zij niet hadden meebetaald. De gemeente Stede Broec heeft inmiddels verklaard bereid te zijn het gevraagde geld te doneren. Enkhuizen is één van de weinige gemeenten die tot nu niet wil meebetalen. Gezien de hoogte van het bedrag van onvoorziene uitgaven, te weten e 77.142,--, achten wij het mogelijk dat Enkhuizen e 1,-- per inwoner aan de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland en omstreken wil schenken. Zoals reeds eerder is aangegeven dienen wij bij dit voorstel een motie in.

Slotwoord.

Een woord van dank aan allen die hebben meegewerkt om de begroting op tijd in behandeling te kunnen nemen en een compliment voor de leesbaarheid en duidelijkheid van deze beleidsbegroting.

Een bijzonder woord van dank voor de inzet van onze uitstekend functionerende brandweer, die daarnaast een enthousiaste groep jeugdbrandweer heeft opgeleid. Het is mooi om te zien dat er al een aantal jongelui van de jeugdbrandweer zijn doorgegroeid naar de operationele brandweer. Gepaste trots is hier op zijn plaats. Vanaf deze plek nog een héél bijzonder woord van dank aan de heer W. Bloemendaal die gedurende een groot aantal jaren met veel inzet en enthousiasme de brandweer heeft geleid. We wensen de heer G. van der Kruk heel veel plezier toe in zijn nieuwe functie als opvolger van de heer Bloemendaal.

Ten slotte bidden wij u als college Gods onmisbare wijsheid en zegen toe bij de uitvoering van de plannen voor het jaar 2002, zodat die tot zegen van de Enkhuizer bevolking mag uitwerken. Ik wil eindigen met een citaat van de Tsjechische president Havel:

`Als wij iets willen doen aan de grote problemen van deze wereld moeten wij onze blik naar boven richten en ons hoofd buigen.'

De voorzitter
: De door de heer De Geus in zijn algemene beschouwing aangeduide moties zijn thans officieel ingediend. De moties zijn van voldoende handtekeningen voorzien en maken derhalve deel uit van de beraadslagingen.

De heer Boland
(d66): Mijnheer de voorzitter. `Nederlanders nog nooit zo rijk en zo gelukkig!' Herinnert u zich deze krantenkop van eind augustus? Een kop gebaseerd op bevindingen van het Sociaal-Economisch Planbureau over de financiële positie van de Nederlanders. Allereerst wordt de cruciale fout gemaakt dat geluk en financiën onverbrekelijk met elkaar verbonden zouden zijn. Daarnaast spreekt er de zelfgenoegzaamheid uit dat de overheid, de samenleving en het bestuur tevreden moeten zijn als iedereen voldoende geld heeft. Voor d66 geldt dat, bijvoorbeeld, respect voor elkaar en de kans om zelf verantwoordelijkheid te dragen ten minste even belangrijk zijn.

Dinsdag 11 september 2001.

En toen was er 11 september. Niets lijkt meer over van de financiële zekerheden. Vrede en veiligheid hebben er een dimensie bij gekregen, die nooit meer zal verdwijnen. Ik wil hier niet de wereldpolitiek behandelen, maar wel één facet noemen dat ons bijzonder heeft getroffen. De sympathiserende reacties in de richting van terroristen van veel inwoners van islamitische landen en zelfs van een aantal allochtone inwoners van Nederland is voor velen van ons totaal onverwacht en onbegrijpelijk. Dit zegt misschien meer over ons dan wij zelf willen geloven. Net als in dit geval blijkt herhaaldelijk dat overheden in de rotsvaste overtuiging leven het goed te doen voor de burgers, maar daarbij onvoldoende weten wat werkelijk bij alle betrokkenen speelt. Alleen wanneer dergelijke verschillen van kennis en verwachtingen kunnen worden overbrugd, is een vreedzame samenleving mogelijk.

Verhouding college - burgers.

Als wij een kleine inventarisatie van ontevreden burgers en organisaties in Enkhuizen maken, kunnen wij constateren dat er nogal wat schort aan de verhouding tussen college en die burgers. `Draagvlak creëren' heet dat in het tegenwoordige jargon, maar dat is meer dan af en toe een folder uitgeven en formele inspraakavonden naar aanleiding van vaststaande plannen organiseren.

Betaald parkeren.

De fractie van d66 heeft in december 2000 via een motie gevraagd om een goed doortimmerd plan voor de invoering van betaald parkeren, inclusief informatie aan de bevolking. Er lag toen een startnotitie voor, die door ons werd afgekraakt, en vervolgens kwam een plan van een verkeersbureau dat raadsbreed sterk werd bekritiseerd. Toch heeft het college doorgeduwd en nu ligt er een gigantisch conflict met veel bewoners en ondernemers op tafel, dat door de wethouder wordt gebagatelliseerd. Voor ons is de maat vol en de d66-fractie zal verdere invoering van betaald parkeren in zo'n chaos dan ook niet meer steunen.

Proefafsluiting Melkmarkt en verkeerszaken.

De proefafsluiting van de Melkmarkt, waarover ook veel opwinding bestaat, kan alleen zinvol worden gehouden als tegelijkertijd een proef met de cirkelbus - het cda sprak van een `ringbus' - wordt gestart. Net als in andere gevallen geldt hier dat een op zichzelf staande maatregel geen zin heeft als, om het maar duur te zeggen, flankerend beleid ontbreekt.

De rommelige behandeling van allerlei verkeerszaken wekt bij onze fractie een toenemende irritatie op. Toegezegde wijzigingen worden genegeerd, suggesties en vragen worden niet teruggekoppeld en genomen besluiten worden teruggedraaid. Wij vragen ons werkelijk af of bijdragen uit de politiek nog wel zinvol zijn.

Ambities en procedures.

Het college van burgemeester en wethouders stelt trots niet langer uit te gaan van ambities maar van het haalbare. Dit leek halverwege deze raadsperiode nuttig, zeker toen enkele boekjaren met gigantische financiële tekorten werden afgesloten en als gevolg daarvan zelfs een college sneuvelde. Nu de financiële zaken echter weer op orde zijn, wordt het credo `niet ambitie, maar het haalbare' tot een armoedetroef en getuigt het van onterechte tevredenheid van het college dat het allemaal wel goed gaat. Er is nog veel te doen in de gemeente Enkhuizen. Creativiteit en ambitie behoeven trouwens niet altijd alleen maar duur te zijn.

Een voorbeeld: bouwplannen zoals voor Fruittuinen en Zilverstraat worden pas met bewoners besproken wanneer die praktisch vastliggen. Bezwaren worden terzijde geschoven onder het motto `Het ontwerp past in het bestemmingsplan, de welstandscommissie is enthousiast of monumentenzorg heeft positief geadviseerd.' Hebt u er wel eens aan gedacht om vóóraf met de bewoners te praten en samen de uitgangspunten te bespreken? Dat behoeft echt niet veel meer geld te kosten, integendeel, die manier kan zelfs geld opbrengen. Zo is in een commissie de suggestie gedaan om een industrieterrein aan te leggen bij de windmolendam. Niet alleen omdat het provinciaal bestuur op zoek is naar 190 hectaren industrieterrein, maar ook wordt zodoende een oplossing voor de watergebonden bedrijven gecreëerd. Bovendien zou de gewenste containerterminal zonder bezwaren voor de huidige bedrijven een geschikte plaats kunnen vinden.

Economische ontwikkelingen en huisvestingsbeleid.

Economische ontwikkelingen kunnen ook direct van invloed zijn op het huisvestingsbeleid. Wij hoorden de noodkreet dat bedrijven soms hun personeel van ver weg moeten betrekken. Deze werkers willen in ieder geval door de week hier wonen. De woningbouwvereniging noch de gemeente heeft daarvoor beleid ontwikkeld en het is voor de betrokkenen uitermate zuur dat tegelijkertijd woningen worden dichtgespijkerd of zelfs onttakeld. Wij verzoeken dit mee te nemen bij de behandeling van de nota `Volkshuisvesting' in december.

Gemeentelijke herindeling.

In de beleidsbegroting noemt u een aantal onderwerpen waarop wij graag willen reageren. Dat geldt echter niet voor de gemeentelijke herindeling, een materie waarover wij in verschillende instanties helder hebben aangegeven vóór samenvoeging met de buurgemeente te zijn.

Samenwerkingsorgaan West-Friesland.

Wel iets over het sow. Allereerst is de d66-fractie van mening dat hierover al veel eerder helderheid had moeten worden verschaft, met name in de richting van het personeel, dat al jarenlang in onzekerheid leeft.

Er zijn twee redenen om snel tot opheffing van het sow te komen.

w De eerste is de democratische legitimatie. Al eerder is besloten dat er geen vierde bestuurslaag meer moet zijn. Het sow moet slechts bepaalde taken uitvoeren en die worden enerzijds steeds verder uitgekleed en dreigen anderzijds steeds een eigen beleid te voeren, waarbij de politieke afweging buiten de gemeenteraden om gaat.
w De tweede reden is de herindeling. Straks zijn in West-Friesland nog maar enkele gemeenten van een vergelijkbare omvang. De noodzaak tot samenwerking wordt daarmee anders en de mogelijkheden om per probleem samenwerking aan te gaan ook. Samenwerking kan dan zowel binnen als buiten de West-Friese schaal en ook behoeven niet alle taken bij de centrumgemeente terecht te komen. De fractie van d66 kiest dus voor de optie: opheffing van het sow en ad hoc nieuwe samenwerkingen aangaan.

Inkoopcombinatie.

Is er, nu wij toch over samenwerking spreken, al eens het initiatief genomen om met andere gemeenten tot een inkoopcombinatie te komen? Ook zo'n ambitieus initiatief, dat niets behoeft te kosten, kan geld opbrengen.

Dualisering gemeentebestuur.

Uitgebreid staat u stil bij de toekomstige dualisering van het gemeentebestuur. De fractie van d66 ziet die als een uitdaging, om maar even in het eigentijdse jargon te blijven. Wij zullen met elkaar met vallen en opstaan het geheel tot de juiste vorm moeten kneden, maar ook in de nieuwe situatie is de kern dat het bestuur er is voor de inwoners en niet achterover mag leunen, overtuigd van het eigen gelijk dat het allemaal wel goed is. De kritiek in de straat en de opkomst bij de verkiezingen tonen aan dat het niet zo is.

Havens.

Als laatste punt naar aanleiding van de beleidsbegroting iets over de havens. Als voornaamste winstpunt wordt de instelling van de havenadviescommissie genoemd. Welaan, die is er, maar na al het aandringen van de raad en gelet op de totale miscommunicatie tussen gemeente en gebruikers was dat ook wel het minste.

De voorgestelde verzelfstandiging is wat de fractie van d66 betreft nog lang niet in beeld. Zolang er geen rust is, geen betrouwbare cijfers voorhanden zijn en een visie op de toekomst ontbreekt, moeten wij als gemeentebestuur niet aan verzelfstandiging beginnen. Hoe kan het overigens dat in het werkplan van de haven reeds is opgenomen hoe de Buitenhaven er straks moet uitzien, terwijl dat nog niet in de commissie is besproken?

Toezicht overheid en verantwoordelijkheid burgers.

Wij leven na 11 september 2001 en na Volendam en Enschede. Dikke rapporten zijn inmiddels geschreven en ik geef toe die niet allemaal te hebben gelezen. Wij maken ons wel bezorgd om de gevolgen voor de burger. Veel is over het falend toezicht door de overheid gezegd en dit kan maar al te gemakkelijk leiden tot een regelbrij voor burgers en zich indekkende ambtenaren. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. De d66-fractie meent dat ook weer meer verantwoordelijkheid bij de burger moet worden neergelegd.

Begroting.

Ten slotte de begroting zelf.

Wij blijven hameren op het in de begroting opnemen van nog niet gerealiseerde inkomsten. Vooral de in verband met betaald parkeren voor het jaar 2002 geraamde inkomsten ad e 200.000,-- en voor latere jaren zelfs e 400.000,-- hebben onze ergernis opgewekt. Ten eerste is het laatste woord daarover nog niet gezegd en ten tweede is in de commissie vrijwel unaniem gesteld dat het parkeren geen melkkoe mag worden, terwijl nu toch domweg e 200.000,-- voor nieuw beleid wordt ingezet.
Verder heeft de fractie van d66 geen vertrouwen in de cijfers over de havens. Doodleuk een hoge inkomstenprognose voor de Gependam opnemen en vervolgens na herhaalde vragen vanuit de commissie een volstrekt onvoldoende overzicht over de eerste negen maanden presenteren, waaruit in ieder geval geen extra inkomsten in 2001 blijken, maken de aangeboden begroting ongeloofwaardig. De fractie van d66 is verheugd over het voorstel weer ruimte te scheppen in de subsidienota. Naar aanleiding hiervan vraagt zij aandacht voor de Spelotheek. De manier waarop deze instelling nu wordt gebruikt om een slecht huisvestingsbeleid te verdedigen, is naar het oordeel van de fractie onder de maat. Ongeveer tien jaar geleden is er flink bezuinigd op onder andere jeugdsport ten gunste van welzijnstaken. Sindsdien zijn deze subsidies bevroren en dus ongeveer drie procent per jaar in waarde gedaald. Terecht dat hiervoor aandacht wordt gevraagd, maar dan moet daarmee ook wel wat worden gedaan. Wij achten het onacceptabel dat het project `55+ sport' niet is doorgegaan vanwege gebrek aan ambtelijke capaciteit. Of is hier een bestuurlijke fout gemaakt door bij de aanvraag van het krediet de organisatiekosten niet op te nemen?
Diezelfde ambtelijke capaciteit wordt onthouden aan de d66-sportnotitie. Als kleine partij komen wij met een plan waarover alle fracties enthousiast zijn, maar dat u als college weet te laten verzanden in de organisatie. Ondanks dat zullen wij bij de komende verkiezingen weer met nieuwe ideeën aan de streep staan en de kiezer mag dan aangeven of het tijd wordt voor een frisse wind in dit huis.

Ten slotte.

Ondanks alle kritiek richten wij een woord van dank aan de ambtenaren in dienst van de gemeente Enkhuizen. Wij wensen dat hun inzet, gecombineerd met sturing vanuit college en mt tot veel goede zaken in het volgende jaar zal leiden, want Enkhuizen blijft het waard om aan te werken.

De voorzitter
schorst de vergadering voor 15 minuten.

(Schorsing.)

De voorzitter
heropent de vergadering.


4. Beantwoording door burgemeester en wethouders van de algemene beschouwingen.

Wethouder Bode
(pvda) gaat als volgt op de algemene beschouwingen in.

Fondsvorming ten behoeve van verkeersactiviteiten (cda).

Van het bedrag dat via betaald parkeren aan de begroting wordt toegevoegd, worden niet rechtstreeks op het verkeer afgestemde maatregelen gefinancierd. Het college stelt voor dit bedrag, e 204.000,--, aan te wenden voor nieuw beleid, in dit geval niet specifiek verkeersgerelateerde activiteiten, alhoewel een deel hiervan mogelijk wel als verkeersgerichte - openbare buitenruimte - investeringen mag worden gezien. In de begroting zelf zal men diverse verkeersgerelateerde activiteiten aantreffen, waarvan het financiële volume zeker e 204.000,-- invult. Het college voelt niet voor specifieke fondsvorming of reserveringen voor verkeersgerichte investeringen, aangezien die investeringen door de gehele begroting op diverse taakvelden zijn verantwoord. De realisatie van de verkeersgerelateerde uitgaven in de begroting zijn niet voorwaardelijk opgenomen. Die uitgaven zijn dus onafhankelijk van het al dan niet in voldoende mate genereren van opbrengsten uit betaald parkeren. De in de begroting voorgenomen verkeersgerichte investeringen zullen móéten worden uitgevoerd. Via betaald parkeren wordt echter een verruiming in dekkingsmiddelen gerealiseerd die voor een deel als algemeen dekkingsmiddel ten behoeve van verkeersgerichte uitgaven kan worden ingezet. Wel zal het college

in volgende begrotingen zichtbaar maken uit welke posten de verkeersgerichte investeringen tijdens het begrotingsjaar zullen zijn opgebouwd en
in de jaarrekening uitwerken op welke wijze één en ander is besteed.

Voor het komende jaar is het volume aan verkeersgerichte maatregelen, afgerond, e 1.736.000,--. In het meerjarenperspectief is tevens een aantal extra verkeersgerichte maatregelen opgenomen. In het uit te delen A4'tje zijn alle relevante getallen bij elkaar gezet. Met name de bedragen in het meerjarenperspectief zijn gelden die verkeersgericht zullen worden geïnvesteerd, en wel bovenop de verkeersgerelateerde investeringen die standaard altijd op de diverse taakvelden worden verantwoord.

Tijdsplanning projectrealisatie het Hemeltje (rpf/sgp).

Er zijn aan het gemeentebestuur geen juridische instrumenten gegeven om de planning van het bouwproces te beïnvloeden. Vanzelfsprekend betreurt ook het college dat één en ander zo lang onontwikkeld blijft. De bouwer heeft zichzelf als norm gesteld dat vijf van de acht woningen verkocht moeten zijn voordat hij daadwerkelijk het bouwproces opstart. Diens huidige verwachting is dat in februari 2002 met de bouw kan worden begonnen. In een te verstrekken bouwvergunning kunnen terzake geen voorwaarden worden opgenomen. In een overeenkomst waar de gemeente zelf als partij aanwezig is, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de supermarkt in de Vijzelstraat kunnen privaatrechtelijk in het kader van een realisatie overeenkomst wel tijdsafspraken worden vastgelegd.

Financiële consequenties nu betaald parkeren in beperkt gebied wordt ingevoerd (rpf/sgp).

Het zal ongetwijfeld zo zijn dat in het definitieve voorstel inzake betaald parkeren ook andere aanpassingen financieel van invloed zijn op het bedrag dat na aftrek van de noodzakelijke investeringen en de kosten van toezicht overblijft. Op dit moment wordt geschat dat na aftrek van de invoerings- en handhavingslasten ongeveer e 341.000,-- zal overblijven. De in de begroting 2002 opgenomen post van e 204.201,-- sluit hier, mede gezien de invoeringsdatum, adequaat op aan. In het kader van de voorjaarsnota zal met betrekking tot de meerjarenbegroting één en ander dienen te worden bijgesteld. Deze bijstelling kan op de meerjarenbegroting zijn gericht, maar vanzelfsprekend ook op een bijstelling van de parkeermaatregelen. Dat zal, vanzelfsprekend, een afweging van het volgende college van burgemeester en wethouders worden.

Meer specifiek is gevraagd naar de financiële consequenties van de gebiedsverkleining. Die gevolgen kunnen in drie soorten worden onderverdeeld, te weten bedragen die gemist worden in verband met

parkeerapparatuur;
vergunningen;
naheffingen.

De hiermee verband houdende geschàtte bedragen belopen respectievelijk e 175.000,--, e 49.000,-- en e 110.000,--. Gesommeerd: e 334.000,--. Op deze aftrek kan het verminderde toezicht in mindering worden gebracht dat op e 82.000,-- wordt geraamd. Met andere woorden: de financiële consequenties bedragen plus minus e 254.000,--.

pvda-fractie met een hoog Netelenbosgehalte dominant (vvd).

Mocht de heer Hekkert met deze uitspraak hebben bedoeld dat de pvda-fractie staat voor wat zij in het collegeprogramma heeft afgesproken en de moed bezit dat uit te dragen, dan ben ik geneigd diens woorden als een compliment te beschouwen.

De heer Hekkert
(vvd): Inderdaad doet de pvda-fractie wat zij zegt te zullen doen, óók wanneer de omstandigheden veranderen en/of voortschrijdend inzicht tot een ander standpunt kan of moet leiden. In de vvd-beschouwing is dat `Poortjes om poortjes' genoemd. Kortom: als een blind paard op een eenmaal ingeslagen weg voortgaan.

Wethouder Bode
(pvda): Het inzicht van de één komt vanzelfsprekend niet altijd met het inzicht van een ander overeen. Ook het antwoord op de vraag in hoeverre van blindheid sprake is, zal aan interpretatieverschillen onderhevig kunnen zijn.

Als de heer Hekkert heeft bedoeld te zeggen dat de pvda-fractie zodanig dominant is dat anderen in het college verdrukt dan wel verstikt worden, mag worden verondersteld dat zij zeer wel in staat zijn hun kreunen onder het juk van de pvda-fractie te laten opklinken.

De heer Hart
(eb): Zou dat helpen?

Wethouder Bode
(pvda): U zult dat moeten afwachten.

Ach, misschien moeten de woorden van de heer Hekkert slechts worden verstaan als een bij uitstek politieke opmerking, die erop is gericht de één tegen de ander uit te spelen. Is dat de constructieve bijdrage van de vvd-fractie? Vanuit die fractie zijn wel eens betere geluiden ten gehore gebracht.

Eén en ander schijnt dan ook nog gepaard te gaan met een hoog Netelenbosgehalte. Helaas is dit woord niet in het woordenboek te vinden. Wel zoiets als een bos netels. Mogelijk dat de aangebrande toon van de vvd-woordvoerder daarmee iets te maken heeft.

Inkrimping 20 fte's plus terminering van deze afslanking (vvd).

De fractie van de vvd merkt op dat het college afziet van de inkrimping van het personele bestand met 20 mensen. De fractie maakt op dit punt een vergissing, want de genoemde inkrimping is niet het uitgangspunt van het beleid. Het beleid is volgens het beleidsprogramma:

`Uitgangspunt hierbij is dat taakstellend ongeveer f 2.000.000,-- wordt bezuinigd.'

De bezuiniging vindt dus plaats op de personele lasten. Hierbij wordt vanzelfsprekend uitgegaan van het niveau op dat moment en worden salarisverhogingen en/of door de raad opgedragen taakuitbreidingen verwerkt in de `toegestane' loonsom. In de odat - rekenmodel afslanking organisatie - achterin de begroting, wordt expliciet zichtbaar en controleerbaar gemaakt hoe de loonsomontwikkeling in relatie tot de bezuinigingstaakstelling verloopt.

Als startjaar 1998 noemen, zoals de fractie van de vvd in haar onverkorte schriftelijke bijdrage heeft gedaan, is nogal bijzonder aangezien dit college pas in het jaar 2000 is gestart en diens programma in april 2000 aan het papier is toevertrouwd. Desondanks doelstellingen met terugwerkende kracht tot en met 1998 te willen realiseren, lijkt wat overdreven.

ozb, lastendruk minimaliseren en rioolbelasting eruit lichten (vvd).

Dit college heeft zich voorgenomen de lastendruk zo veel als mogelijk te stabiliseren. Met andere woorden: deze te stellen op trendmatig 3 %. Voor dit jaar betekent dat feitelijk beneden trendmatig. In de meerjarenbegroting krijgt de raad zichtbaar dat één en ander ook voor de komende jaren zo is doorgerekend.

Wij kennen de vvd-wens de rioolheffing uit de ozb te halen. Deze politieke wens is echter niet die van het college. Het is een beetje flauw om de gemeentelijke herindeling erbij te halen. De lastendruk kan prima worden weergegeven en dat gebeurt ook, in dit geval door onafhankelijke instanties. Helder wordt daarbij dat Enkhuizen ten opzichte van de omliggende gemeenten geen slecht figuur slaat; maar dat wist iedereen al. De vraag is echter of de vvd-fractie dat, net als het college, aan die gemeenten wil uitleggen of spreekt die fractie zich liever niet uit, omdat het haar in Enkhuizen politiek gezien wat beter uitkomt om de suggestie in stand te houden dat de lasten hoog zijn?

Uitschrijven casu quo inschrijven bewoners Overvest en invloed daarvan op begroting (vvd).

In de begroting 2002 wordt ten behoeve van de algemene uitkering op de peildatum van 17.100 inwoners uitgegaan. Bij de vaststelling van dit aantal is rekening gehouden met het niet-ingeschreven zijn van de huidige bewoners van Overvest.

isv-programma 2004 (vvd).

Spreker verwijst naar de meerjarenbegroting, pagina 272 van de begroting, waar elke post betrekking hebbende op het isv-programma tot 2004 is verantwoord. Uiteraard zal naarmate de jaren verder in de toekomst liggen de onzekerheid over de realiseringsmogelijkheden groter zijn. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat volgend jaar een nieuw gemeentebestuur zal worden gekozen. Dat kan consequenties voor de meerjarenbegroting hebben.

Winstuitname grondbedrijf niet verantwoord vanwege marktontwikkelingen (vvd).

Het verslechterende economische klimaat is volgens de vvd-fractie het argument om winstuitname uit de bouwgrondexploitatie als `niet verantwoord' te bestempelen. Is die fractie bang dat de gronden in Kadijken niet zullen worden ontwikkeld? Daar komen immers gelden vandaan die in het grondbedrijf worden gestort. Als de heer Hekkert veronderstelt dat voor die gronden geen interesse is, vergist deze zich. Bovendien komt uit alle onderzoeken naar voren dat woningbouwopdrachten in de komende jaren verantwoord zijn, want er is nog duidelijk vraag naar bijna 500 woningen. De bouwproductie sluit goed aan bij de bevolkingstoename en het zogenaamd `verdund wonen'. In het kader van de nota `Wonen' zal hierop nader worden ingegaan, naar verwachting zal dat stuk in november/december kunnen worden behandeld.

De heer Boland
(d66): De wethouder gebruikt de term `verdund wonen', alhoewel de fractie over `verdicht wonen' heeft gesproken.

Wethouder Bode
(pvda): Met `verdund wonen' wordt bedoeld dat minder mensen in één woning zijn gehuisvest. Bij `verdicht wonen' gaat het om méér woningen op mìnder vierkante meters grond.

Het is de vraag of met reden over `onzekere tijden' kan worden gesproken. De geprognosticeerde groei van de Nederlandse economie bedraagt voor het volgend jaar 1,5 %; er is dus nog steeds sprake van groei. Voor het overige steunt spreker de vvd-visie dat het op een behoorlijk niveau houden van de reserves zeker van belang is. Gelukkig menen vriend en vijand dat de reserves van de gemeente Enkhuizen voldoende zijn.

Recreatiegebied, behoefte aan totaalvisie recreatiegebied en de positie zwembad (vvd).

De raad heeft recent een ruimtelijke visie voor het recreatiegebied vastgesteld. Op basis hiervan zijn onderhandelingen met mogelijke kopers van de camping gestart.

Het ligt voor de hand de ruimtelijke visie voor het totale gebied te ontwikkelen in samenspraak met onder anderen de toekomstige eigenaar van het campingterrein. De mogelijkheden van de campinghouder om hier actief in te participeren en de positie die de betreffende organisatie ten opzichte van het zwembad inneemt, kan een criterium zijn bij het beoordelen van de verschillende offertes.

Toeslag rijk op grond sociale structuur Enkhuizen (vvd).

In de algemene uitkering is de sociale structuur inderdaad een criterium bij het berekenen van de hoogte. Burgemeester en wethouders zien hierin geen argument om te spreken van `scheefgroei'. Het betreft meer een feitelijke vaststelling.

Verdere scheefgroei door sociale woningbouw uit den boze (vvd).

Enkhuizen heeft in de afgelopen pakweg 15 jaar op een heldere wijze aan diens verantwoordelijkheid met betrekking tot het realiseren van een voldoende gedifferentieerd woningaanbod gewerkt. Dit heeft in feite tot resultaat gehad dat het aantal huurwoningen in vergelijking met omliggende gemeenten hoog is. Ook in vergelijking met de door de overheid geformuleerde, gewenste verhouding huur- casu quo koopwoningen. Blijkbaar sloot de woningdifferentiatie behoorlijk aan bij de bevolkingssamenstelling. Om dit nu meteen `scheefgroei' te noemen gaat veel te ver; spreker zou liever kiezen voor de tekst: `Aanpassing aan de behoefte van de tijd.' Dat lijkt een meer adequate formulering. In het kader van de nota `Wonen' zullen de door de gemeente te hanteren uitgangspunten door de gemeenteraad worden vastgesteld. Zoals eerder vermeld wordt de bespreking van deze nota in de raadsvergadering van december verwacht.

Kritiek op `niet ambities, maar het haalbare' (d66).

Hier dreigt de discussie in een woordspelletjes te ontaarden. Ambitie is niet het tegenovergestelde van haalbaar. Met `het haalbare' wordt dat deel van de ambitie aangegeven dat, mede gezien de inzet van beschikbare financiële middelen, uitvoerbaar is. Ook de d66-fractie heeft kunnen waarnemen dat in het kader van de begroting een uiterst ambitieus en haalbaar verhaal is neergelegd. De post `nieuw beleid' is van een omvang waarop menige gemeente van deze grootte jaloers is. Het isv-programma is buitengewoon ambitieus en in diens totaliteit in de meerjarenplanning opgenomen.

Bespreken stedenbouwkundige randvoorwaarden met burgers (d66).

De heer Boland wenst met betrekking tot de inbreilocaties dat de inspraak op een eerder moment wordt georganiseerd. Diens fractie gaat ervan uit dat de burger de randvoorwaarden mede zou willen ontwikkelen vanuit een breder perspectief dan de optiek van de buurtbewoners, de direct belanghebbende. Het college is het echter op dit punt gedeeltelijk met de d66-fractie oneens. De basis voor dit meningsverschil is in een tweetal factoren gelegen, en wel de volgende.

Ten eerste. De d66-visie is gebaseerd op de veronderstelling dat de meeste individuen de ontwikkelingen waar men zelf direct voor- dan wel nadelen ondervindt toch vanuit een meer algemeen belang zullen oordelen.
Ten tweede. De fractie gaat ervan uit dat de overheid in staat is door argumenten direct betrokkenen van het meer algemene belang te overtuigen.

Ik begrijp dat politiek ook overtuigen en uitleggen is, maar politiek is vooral ook verantwoording afleggen. De burger zal primair geneigd zijn diens eigenbelang te laten prevaleren. Bovendien zijn er vaak belanghebbenden die niet direct als personen identificeerbaar zijn of belanghebbenden die nog niet kunnen spreken, bijvoorbeeld de toekomstige bevolking. De overheid bewaakt ook de belangen van die groeperingen. Naast deze belangen spelen eveneens zaken die verband houden met bedrijfsverplaatsing, sanering, volkshuisvesting, parkeeroplossingen, zuinig ruimtegebruik, economische haalbaarheid en dergelijke in de afwegingen een rol.

De belangen van de direct betrokkenen worden in een aantal procedures gewaarborgd. De gemeente Enkhuizen kent een inspraakverordening. Deze inspraakverordening wordt in de genoemde voorbeelden gevolgd. Daarnaast kennen veel procedures, zoals de artikel 19-procedure, voldoende waarborgen voor bezwaarmakers om hun visie naar voren te brengen en deze in relatie tot de zienswijze van de overheid juridisch te laten toetsen.

Zo-even heeft spreker gemeld dat burgemeester en wethouders het gedeeltelijk met de d66-fractie oneens zijn. Het college meent dat met name de grotere inbreilocaties na het formuleren van de stedenbouwkundige randvoorwaarden of het uitvoeren van een massastudie in het kader van de inspraak op dàt moment belanghebbenden bij het betreffende project zouden kunnen worden betrokken. De mogelijkheid dat te implementeren in de Enkhuizer inspraakverordening zal hoofdzakelijk moeten voortvloeien uit de evaluatie van de twee genoemde trajecten, in casu Fruittuinen en Baan. Ten behoeve van die projecten is de inspraak voor het eerst georganiseerd in een situatie waarin tevens sprake is van de artikel 19-procedure, zoals bij de vaststelling van de inspraakverordening, in maart jongstleden, is afgesproken.

De heer Hart
(eb): De wethouder gaat ervan uit dat ten aanzien van de Fruittuinen met de artikel 19-procedure kan volstaan. De fractie van Enkhuizer Belang meent echter dat voor die locatie een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk zal zijn, te meer daar op basis van de artikel 19-procedure de inspraakmogelijkheden niet groots zijn.

Wethouder Bode
(pvda): De toepassing van de gemeentelijke inspraakverordening zal aan het volgen van de artikel 19-procedure voorafgaan. Zoals gezegd, die procedure kent wettelijke mogelijkheden op grond waarvan belanghebbenden/ betrokkenen hun zienswijzen kenbaar kunnen maken en desnoods juridisch laten beoordelen.

Woningen dichtspijkeren en onttakelen (d66).

Het college gaat met de middelen die het ter beschikking staan het fenomeen woningen onttakelen en dichtspijkeren tegen. Zoals in de commissie is meegedeeld heeft het voltallige college reeds voor de zomervakantie hierover met de swd gesproken. Na de zomervakantie heeft een indringend gesprek over deze problematiek plaatsgevonden met een bestuurder van die stichting. Toen is aangegeven dat de stichting naar een andere oplossing zal zoeken, waardoor de woningen niet meer behoeven te worden dichtgespijkerd. Inmiddels is de raad via de commissie op de hoogte gesteld van het feit dat een oplossing is gevonden. Burgemeester en wethouders zijn hierover verheugd. Naar spreker begreep handelde het college conform de wens van de commissie derhalve neemt hij aan dat ook de commissie- en raadsleden verheugd zijn.

Opnemen doordeweekswonen in nota volkshuisvesting (d66).

Met doordeweekswonen wordt gedoeld op mensen die in Enkhuizen werken, ver weg zijn gehuisvest en daarom op werkdagen hier willen wonen. In de nota `Lokaal beleid wonen' is aan deze categorie geen aandacht besteed. Op dit moment ziet het college niet in dat voor die mensen schaarse bouwgrond moet worden gereserveerd. In het kader van de inspraak in de nota `Lokaal beleid wonen' kunnen, uiteraard, argumenten en ideeën over het doordeweekswonen worden ingebracht. Mogelijk dat D66 nu reeds concrete suggesties kan doen.

Opnemen inkomsten betaald parkeren in beleidsbegroting (d66).

Over de wenselijkheid van invoering van betaald parkeren is in het najaar van 2000 op basis van een collegevoorstel door de gemeenteraad een uitspraak gedaan. Besloten is de wijze van invoering in een rapport nader vast te leggen. De rapportage is behandeld in de raadscommissies wev en rof. De besprekingen gaven aanleiding te veronderstellen dat het voorstel op diverse elementen zou moeten worden bijgesteld. Ook uit de inspraak van de bevolking kwamen op een aantal elementen dezelfde aanwijzingen naar voren die het wenselijk maakten het invoeringsplan bij te stellen. De inspraak van de ondernemers werd door henzelf tot nul gereduceerd, aangezien zij uit het overleg wegliepen. In dat stadium werd de begroting opgesteld. De aan te brengen wijzigingen werden financieel beoordeeld en gezien als `niet substantieel'. Het leek zeer reëel te veronderstellen dat een bijgesteld voorstel zou mogen rekenen op de instemming van de gemeenteraad. De raad stuurt een college tenslotte niet weg met de opdracht een plan te maken, op basis daarvan inspraak te organiseren om vervolgens te besluiten het toch maar niet uit te voeren. Als de heer Boland over bestuurlijke continuïteit en voorspelbaarheid van het bestuur spreekt, heeft diens fractie daarin een belangrijke verantwoordelijkheid. Het lijkt op basis van het voorgaande volstrekt logisch de inkomsten uit betaald parkeren als een ruimtescheppende maatregel in de begroting op te nemen. Vervolgens spreekt de raad zich uit over de vraag of de ruimtescheppende maatregelen daadwerkelijk moeten worden genomen. In een later stadium is besloten de ondernemers nogmaals in de gelegenheid te stellen hun zienswijzen naar voren te brengen.

De heer Boland
(d66): De wethouder stelt dat inzake het betaald parkeren de raad het college op pad heeft gestuurd. Doelt de portefeuillehouder daarbij uitsluitend op het vorig jaar genomen raadsbesluit of ook de commissiebehandeling die begin juli heeft plaatsgevonden?

Wethouder Bode
(pvda): Het in december 2000 genomen raadsbesluit. Daarna is gezegd dat de wijze van invoering van betaald parkeren concreet in een plan moet worden beschreven. Dat plan hebben de commissies wev en rof in juli besproken. Toen hebben enkele fracties opmerkingen over het invoeringsplan gemaakt; die opmerkingen zijn verwerkt. Volgens het college was dat voldoende aanleiding om te veronderstellen dat de geraamde inkomsten door de raad zouden worden vastgesteld. Vandaar dat die inkomsten in de begroting als een ruimtescheppende maatregel zijn opgenomen.

De heer Boland
(d66): Met andere woorden: de financiële aanwijzingen van de raadscommissies wev en rof zijn in het beleid meegenomen.

Wethouder Bode
(pvda): Uit die aanwijzingen mocht het college de conclusie trekken dat, uitgaande van consistentie in bestuur, de via betaald parkeren te genereren middelen daadwerkelijk zouden kunnen worden geboekt. Derhalve is die opbrengst in de begroting opgenomen als een door de raad vast te stellen ruimtescheppende maatregel.

Huisartsencentrale Hoorn (pvda en vl/gl).

De zorg om kwaliteit, continuïteit en bereikbaarheid van de huisartsenzorg in de avonduren en in de weekenden wordt gedeeld. Voor alle helderheid: het gemeentebestuur heeft in de wijze waarop huisartsenzorg wordt verstrekt geen formele status. Vanzelfsprekend is de gemeente wel een organisatie met gewicht en moet zij in staat zijn daar waar misstanden ontstaan die op de agenda's van de betrokken instanties te plaatsen. Het college neemt deze verantwoordelijkheid en houdt ogen en oren open voor dergelijke signalen. Burgemeester en wethouders zullen actief zoeken naar ervaringen die kunnen leiden tot een behoorlijk oordeel over de geboden basiszorg. Dit actief zoeken zal niet betekenen dat de lokale overheid zichzelf tot een meldpunt van klachten maakt. In ieder geval zal de uitgesproken zorg in het madivo-portefeuillehoudersoverleg worden ingebracht.

Steun aan goed-ontwikkelingen (pvda en vl/gl).

Vanzelfsprekend is het college blij met de uitgesproken steun. Onderzocht wordt of het mogelijk is in de Enkhuizer binnenstad, en wel op de locatie van het smc, een goed te realiseren.

Meer sociale huur- en koopwoningen
(pvda en vl/gl).

De fracties van de pvda en Verenigd Links/groenlinks pleiten voor meer sociale huur- en koopwoningen dan wel het vergroten van de kernvoorraad die door de Stichting Woondiensten Enkhuizen wordt aangehouden. In dezen verwijst spreker naar het antwoord zoals geformuleerd in de richting van de heer Hekkert, die overigens het tegendeel heeft bepleit. Een nadere discussie en standpuntbepaling zullen kunnen plaatsvinden tijdens de behandeling van de nota `Wonen' in december; dat stuk zal in november in de commissie aan de orde komen.

De heer Lok noemt bij dit onderwerp onder meer het project `Fruittuinen'. Met name in dit project wordt duidelijk dat 24 huurwoningen, gelijk aan de huidige voorraad, zullen worden gerealiseerd in de prijsklasse beneden f 940,--. Dit wordt mogelijk door de onrendabele investering van f 1,5 miljoen door de swd. Door toevoeging van f 300.000,-- vanuit de post `opbrengst grondverkoop Fruittuinen' aan het volkshuisvestingsfonds en de toezegging van de swd dit door een verhoging van de onrendabele top met eveneens f 300.000,-- te laten volgen, kan een extra aantal woningen in dit project beneden de grens van f 940,-- worden getrokken.

Voorkomen woonpannenkoek in groen (pvda).

Een zich alsmaar uitspreidende woonpannenkoek over West-Friesland moet worden voorkomen. Met andere woorden: concentratie van woningbouw in dan wel direct aansluitend op de verstedelijkte gebieden. Dit beleidsuitgangspunt, dat overigens direct aansluit bij de ruimtelijkeordeningsvisie van de landelijke overheid en hier uitgesproken door de pvda-fractie, steunt het college van harte. Hiermee maakt het gemeentebestuur het zich niet gemakkelijk, want dit uitgangspunt betekent kiezen voor het invullen van binnenstadslocaties. Tevens houdt dat verdicht bouwen op die locaties in, zij het vanzelfsprekend in evenwicht met het bijzondere karakter van de Enkhuizer binnenstad. In dit kader wordt dan ook altijd gewerkt op basis van

een stedenbouwkundige visie bij een bouwlocatie van enige omvang; een sterk bij de planontwikkeling betrokken rijksdienst voor de Monumentenzorg;
de welstandsprocedure;
de recent met het Platform Cultuur Historie gemaakte afspraak dat de ontwikkelaar van de stedenbouwkundige visie de eventueel door Oud Enkhuizen te leveren historische informatie met betrekking tot de bouwlocatie zal opvragen.

De heer Hart
(eb): De wethouder noemt de stedenbouwkundige, Monumentenzorg èn `Oud Enkhuizen' in één adem. Het is bekend dat die vereniging vaak bezwaar heeft gemaakt tegen (gemeentelijke) plannen die in de realisering van, bijvoorbeeld, hoogbouw voorzien. Door ook Oud Enkhuizen in de gegeven opsomming te betrekken, wordt de naam van die vereniging feitelijk misbruikt.

Wethouder Bode
(pvda): Ik misbruik die naam helemaal niet. Dat Oud Enkhuizen dikwijls (constructieve) kritiek heeft laten horen, is geen geheim, integendeel, ik wil dat niet verhullen. Wel heb ik benadrukt dat met het Platform Cultuur Historie, waarvan Oud Enkhuizen deel uitmaakt, is afgesproken dat ontwikkelaars van stedenbouwkundige visies historische informatie over de aan de orde zijnde locaties bij die vereniging zullen opvragen. De visies zullen mede daarop worden gebaseerd.

Leges begraafplaats (cda).

De heer Wiersma vraagt of de voor de begraafplaats gehanteerde leges ook onder de tariefverhoging van 3 % vallen. Het antwoord is `ja'.

Wethouder Dol
(vl/gl) reageert als volgt op de algemene beschouwingen van de raadsfracties.

Brug Wethouder Westdorppad (cda).

De heer Wiersma doet voorkomen alsof die brug op instorten staat, maar dat is geenszins het geval, de brug verkeert nog in een redelijke staat. Wel heeft onlangs vandalisme plaatsgevonden; de van het brugdek losgehaalde plank is inmiddels provisorisch hersteld. Binnenkort zal in een normale onderhoudsronde definitief tot herstel worden overgegaan.

Uitbreiding stadstoiletten (cda).

In de septembervergadering van de raadscommissie hos is afgesproken een inventarisatie te maken van de voor een stadstoilet in aanmerking komende plaatsen. In dit verband denkt het college aan de grotere parkeerplaatsen en de druk bewandelde routes. Indertijd is afgesproken die inventarisatie in december in de commissie te zullen bespreken.

Fietstochten ambtenaren en collegeleden in eigen toezichtwijkjes. (cda).

Momenteel is een redelijk goed functionerend bel- en herstel meldpunt actief. De beheerders krijgen via dat punt een beeld van zaken waarover klachten binnenkomen. In overleg met de klagers worden de meeste herstelwerkzaamheden binnen een aantal dagen uitgevoerd. Soms wordt een klacht in het structurele onderhoud meegenomen. In dat geval kan de daadwerkelijk afhandeling een aantal weken op zich laten wachten. Het verdelen van de stad in een aantal wijkjes lijkt spreker weinig productief.

Havens (d66).

De heer Boland sprak met stemverheffing in negatieve zin over de havens, alsof de herinrichting van de Buitenhaven al klaar zou zijn. Volgens de d66-beschouwing zou ten aanzien van die haven in het werkplan van de havendienst zijn vermeld `compleet en klaar'. Dat staat zeer beslist níét in het werkplan. Wel is in een aantal stukken gemeld dat aan de herinrichting van de Buitenhaven wordt gewerkt. De havendienst bekijkt hoe de haven voor de toekomst zo goed mogelijk kan worden ingericht; overigens is het nog de vraag of überhaupt een herinrichting nodig is. Mocht dat wel zo zijn, dan zal die vooral worden afgestemd op het aanbod van schepen en, nadrukkelijk, de veiligheid. De regionale veiligheidsrapportage wordt momenteel afgerond en zal binnenkort worden aangeboden, waarna zeer spoedig een gemeentelijke versie zal verschijnen waarin de veiligheid in de havens wordt belicht. Kortom: een herinrichtingsplan voor de Buitenhaven kàn gewoonweg nog niet gereed zijn.

Geen extra inkomsten exploitatie Gependam (d66).

Naar de mening van de d66-fractie zal de exploitatie van de Gependam geen extra inkomsten opleveren en zij verbindt daaraan de uitspraak dat de begroting dus een onbetrouwbaar beeld geeft. Jammer dat die fractie daarbij blijkbaar het verleden is vergeten.

Op 28 juni 2001 is de Gependam in gebruik genomen. In verband met de late oplevering van de dam en de te verwachten aanvangsproblemen heeft de havendienst besloten een gedeelte van de chartervloot aan de dam te leggen en een gedeelte van de vloot op diens oude plaatsen in de Buitenhaven en Oude Haven te laten verblijven. Dit besluit heeft er in ieder geval toe geleid dat met beheersaspecten van de dam veel ervaring is opgedaan. Ook de gebruikers hebben ervaring kunnen opdoen. De dekkingsgraad van de Gependam in dit seizoen is `redelijk' te noemen. Voor het eerst sinds jaren is het niet meer voorgekomen dat de andere gemeentelijke havens het aanbod van jachten niet meer aankunnen. Door gebruik van de Gependam is meer ruimte ontstaan in met name de Buitenhaven. Hierdoor konden dit jaar meer jachten worden ontvangen.

Hoeveel de Gependam precies aan havengeld heeft opgeleverd, wordt pas duidelijk in de jaarrekening 2001. Lagere inkomsten hebben in 2001 geen nadelige invloed op het rekeningresultaat, omdat in de afgelopen jaren een voorziening is gevormd voor de aanloopverliezen. Overigens zijn ook de exploitatiekosten van de Gependam in 2001 lager dan geraamd, doordat enerzijds de dam slechts een deel van het jaar in gebruik is geweest en anderzijds het geraamde groot onderhoud pas wordt gereserveerd na de definitieve oplevering van de dam in 2003.

Sport (d66).

Spreker kan zich de teleurstelling van de d66-fractie voorstellen en begrijpt dan ook dat zij hieraan een paar zinnen heeft gewijd. Vorige week is met twee leden van de d66-fractie een zinnig gesprek gevoerd. Een aantal besproken punten zal aanstaande dinsdag bij het college in de week worden gelegd. Het is nu eenmaal een gegeven dat alle plannen voor de ontwikkeling van sport in Enkhuizen beslag leggen op de ambtelijke capaciteit. Toch moet de sport op de één of andere manier naar voren worden gehaald. Gelukkig is niet alleen de fractie van d66 maar de gehele de raadscommissie hos deze mening toegedaan.

Zoals gezegd, de uitvoeringscapaciteit is zeer beperkt, dit geldt voor zowel de campagne `55+' - hiervoor was in het subsidieprogramma 2001 een bedrag opgenomen - als de subsidieaanvraag ten behoeve van de breedtesport. Met de twee d66-fractieleden is afgesproken dat via het college van burgemeester en wethouders het volgende aan de commissie zal worden voorgelegd. Per 1 januari zal worden gestart met de voorbereiding van de subsidieaanvraag ten behoeve van de breedtesport. Die aanvraag moet in 2003 worden ingediend om in 2004 met activiteiten te kunnen beginnen. Een uitvloeisel van de geschetste intentie is een herijking van het sportbeleid, in welk kader de sportnota zal worden geactualiseerd en vernieuwende projecten met een looptijd van minimaal drie jaar.

Naast de subsidie van het rijk, in dezen 50 % van de kosten, zal de gemeente na de verkiezingen moeten proberen de resterende 50 % binnen haar eigen financiële middelen vrij te maken.

IJsbaan en andere voorzieningen (pvda).

Conform de wens van de pvda-fractie is het college van burgemeester en wethouders reeds bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid de ijsbaan voor schoolsport, in dit geval de rsg, te gebruiken. Voorts is het wellicht mogelijk een skatebaan en een basketbalvoorziening te realiseren; overigens zijn deze beide voorzieningen op het speeleiland in Kadijken gepland. Eén en ander is onderwerp van gesprek met de jongeren die de skatesport beoefenen en de jongerenwerker. De jongeren hebben zelfs al een plan ingediend.

De heer Van der Veen
(pvda): De pvda-fractie heeft in haar algemene beschouwing over een skeelerbaan gesproken en die verschilt wezenlijk van een skatebaan.

Wethouder Dol
(vl/gl): Inderdaad. Het college zal ook een skeelerbaan in het onderzoek betrekken.

Onderhoudsplannen (vvd).

De meerjarenplanning van het groot onderhoud is op bladzijde 17 van de aanbiedingsbrief vermeld. Voor de meerjarenonderhoudsplanning wordt thans een andere, geautomatiseerde systematiek ontwikkeld. De fractie van de vvd mag erop rekenen dat één en ander in de toekomst op een goede manier zal gebeuren.

Voorzieningen (vvd).

In de vvd-beschouwing wordt gesteld dat de gemeente voorzieningen zal instellen, maar dat is onjuist. Burgemeester en wethouders hebben aangekondigd voorzieningen te zullen vormen en dat betekent in dit huis dat reserves worden gecreëerd. Wanneer onderdelen van het programma niet kunnen worden uitgevoerd, kunnen die fondsen worden aangesproken om de desbetreffende programmaonderdelen tòch te verwezenlijken. Reserves worden opgebouwd voor zaken die niet jaarlijks terugkeren.

Motie kunstijsbaan (rpf/sgp).

De afwijzing van het college is primair ingegeven door andere gestelde prioriteiten, die zijn minimaal drie keer in de commissie besproken. Tijdens die gelegenheden zijn opmerkingen gemaakt in de trant van `Nu moet men stoppen, want anders wordt zeker helemaal niets beschikbaar gesteld.' Sommigen hebben zelfs nog krassere uitspraken gedaan. Hoe dan ook, burgemeester en wethouders ontraden de rpf/sgp-motie, omdat op dit moment geen gelden voor een kunstijsbaan kunnen worden gevonden. Bovendien twijfelt het college aan de gemaakte exploitatieopzet en de daaraan verbonden, zeer zwakke garantie van de gemeente Hoorn.

Beschimmelde bruggen (rpf/sgp).

Velen zijn daaraan medeschuldig, zelfs leden van de vl/gl-fractie, want ook zij rijden in een auto, één van de oorzaken van algenaanslag op de bruggen. Het is niet meer toegestaan reinigingsmiddelen en/of algdodende middelen te gebruiken, zodat het moeilijker en kostbaarder is de bruggen schoon te krijgen en te houden. De bruggen zullen op korte termijn weer worden gereinigd. De eerste twee bruggen zijn reeds onderhanden genomen en met de andere zal op een zeer korte termijn - waarschijnlijk aanstaande maandag - een aanvang worden gemaakt. Voor de toekomst is het voornemen het reinigen meer structureel uit te voeren, en wel in een voorjaars- en een najaarsschoonmaakbeurt.

Speelplek hertenkamp (vvd).

Jammer dat de fractie van de vvd feitelijk capituleert voor de problemen die hanggroepjongeren veroorzaken. Dat is geen goede opstelling. De gemeente zal moeten pogen de desbetreffende speelvoorziening voor kleine kinderen te handhaven en de geschetste problematiek op te heffen. Overigens zitten de problemen die met de hanggroepjongeren samenhangen niet in sprekers portefeuille. Politie en jongerenwerker zijn al op één en ander geattendeerd en zullen daarop inspelen.

Wethouder Van Doornik
(cda) beantwoordt de algemene beschouwingen als volgt.

Proefafsluiting Melkmarkt (d66).

De fractie stelt terecht dat vooraf een aantal flankerende maatregelen dient te zijn genomen. In dit verband kan worden gedacht aan sluiproutes, routes van het openbaar vervoer en de economische effecten. Daarover moeten van tevoren afspraken worden gemaakt om te bereiken dat de proefafsluiting een juist beeld oplevert.

Betaald parkeren (d66).

De stelling dat betaald parkeren is `doorgeduwd' wordt niet door het college gedeeld. In overleg met de raadscommissies wev en rof is het betreffende plan, voorzien van een aantal opmerkingen, vanuit de commissie aan inspraak onderhevig gemaakt, en wel ter uitvoering van het in december 2000 genomen raadsbesluit.

Industrieterrein bij windmolendam (d66).

De heer Boland sprak over het mogelijk realiseren van 190 hectaren industrieterrein bij de windmolendam, dat zou ook voor de watergebonden bedrijven en een eventuele containerterminal gunstig zijn. Gelet op de over het Kooizand gevoerde discussie kan men zich afvragen of dat een haalbare zaak is. Verder zij gewezen op het feit dat een containerterminal voor horizonvervuiling zorgt en een enorm aantal extra verkeersbewegingen naar en van de N302 en N506 zal teweegbrengen. In ieder geval zal die oplossing geen grotere verkeersveiligheid tot gevolg hebben.

De heer Boland
(d66): In de d66-beschouwing is gesteld dat de provincie Noord-Holland 190 hectaren voor industrieterrein zoekt. De fractie heeft zeker niet gesuggereerd dat bij de windmolendam een industrieterrein met zo'n oppervlakte moet worden aangelegd. Dat zou een wel erg groot terrein zijn.

Wethouder Van Doornik
(cda): Ja. Overigens is het goed eraan te herinneren dat in de gevoerde discussie de provincie Kooizand als een mogelijkheid zag, maar vervolgens werd door hetzelfde provinciaal bestuur het plan `Kooizand' terzijde geschoven.

Ruimte subsidienota (d66).

De fractie van d66 ondersteunt het voorstel van burgemeester en wethouders extra ruimte in de subsidienota te scheppen.

Spelotheek (d66).

De opmerking van de heer Boland over de spelotheek onderschrijft het college niet. Vanuit de raad is nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de huisvestingsproblematiek van de spelotheek. Het college heeft snel gereageerd door de spelotheek tijdelijk in het pand Breedstraat 56 te huisvesten. Vanuit deze situatie wordt naar een definitieve oplossing gezocht.

Eenduidige reclame-uitingen (rpf/sgp).

Zoals bekend moet zijn is de nota `Reclame-uitingen, uitstallingen en terrassen' in goed overleg met de ondernemersvertegenwoordigingen tot stand gekomen. Vervolgens is de nota gepubliceerd en van kracht geworden. In dat stuk zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van terrasstoelen en uitstallingen, alsmede (beeld)kwaliteit en afmetingen van allerlei reclame-uitingen. Eén de medewerkers van de afdeling juridische zaken is met de handhaving daarvan belast. Vanmorgen deelde de betrokken medewerker mee dat een aantal ondernemers was aangeschreven, omdat zij niet aan de bepalingen in de nota voldeden.

24-uurseconomie (rpf/sgp).

In het verleden is de 24-uurseconomie tussen twee ambtenaren, de heren De Geus en Van Pijkeren alsmede een aantal raadsleden uitvoerig bediscussieerd. Ook in het kader van de verruiming van de winkelopenstellingstijden is over dit onderwerp van gedachten gewisseld. De politieke fracties benaderen deze materie zeer verschillend; sommige doen dat vanuit een specifieke, principiële invalshoek.

Betaald parkeren (rpf/sgp).

Gevraagd is waarom het college heeft gekozen voor invoering van betaald parkeren in het huidige vergunningengebied. Dat is gebeurd naar aanleiding van de inspraak van bewoners van en ondernemers in dit gebied en daarbuiten. Uit de inspraak kwam naar voren dat de mensen eerst willen zien hoe de maatregelen in de praktijk uitwerken, bijvoorbeeld waar automobilisten hun voertuig zullen parkeren. Mochten problemen ontstaan, dan is het mogelijk ook in andere gebieden betaald parkeren in te voeren, maar niet eerder.

Verkeersgedrag (rpf/sgp).

De heer De Geus noemde met name de situaties bij het bp-station en de Kastanjelaan. Het is inderdaad moeilijk alle verkeersdeelnemers in goede banen te leiden. Ook het college beziet de aangeduide verkeerssituaties met zorg. Helaas kan de politie ter plaatste onvoldoende toezicht uitoefenen. Van de aanwezigheid van een politieagent zou een opvoedende werking uitgaan.

mzw
en lat (rpf/sgp).

De Stichting Mensen Zonder Werk werd gehuisvest in de benedenlokalen van het pand Peperstraat 2. De activiteiten van de stichting waren veel meer omvattend dan waarvoor de gemeente een subsidie verstrekte. Zo werd onder meer gesproken over de gevolgen van werkloosheid, aow et cetera. De ruimte was voor mzw eigenlijk veel te groot en daarom werd de stichting voorgesteld naar de rechterkant van het gebouw te verhuizen. Zodoende zouden ook de dames van lat - oorspronkelijk in de voormalige kleuterschool `Donald Duck' en later tijdelijk in de Meeuwenlaan ondergebracht - kunnen worden geherhuisvest. Ondanks soms emotionele toestanden is het overleg met mzw goed verlopen. De stichting toonde begrip voor de situatie waarin de gemeente verkeerde. Daarnaast zocht de stichting een andere benadering van haar doelgroep; zij zal vanuit de vakbeweging themabijeenkomsten organiseren, waarvoor een zaaltje zal worden gehuurd. mzw heeft aangekondigd geen gebruik meer van gemeentelijke accommodaties te zullen maken. In goed overleg is besloten een deel van de inrichting van mzw over te nemen en aan lat te verhuren.

De doelstelling van lat is tweeledig.

Verkoop van tweedehands kleding voor minimale prijzen. De mensen die de kleding aanleveren, krijgen slechts een kleine vergoeding. Van de winst worden activiteiten ontwikkeld, bijvoorbeeld het organiseren van themabijeenkomsten voor vrouwen. Verder is lat vanuit sociaal oogpunt een laagdrempelige organisatie, zodat bezoekers gemakkelijk met elkaar contact kunnen maken.

Kortom: een bijzonder nuttige instelling. Het is dan ook zeer betreurenswaardig dat lat vanuit het Sociaal Beraad asociaal gedrag is verweten.

Belangen binnenstad (vl/gl).

Spreker onderschrijft de opmerking dat een breed scala van belangen in de binnenstad, samenhangend met wonen, werken, winkelen, vertier en verblijf, door het gemeentebestuur wordt behartigd. In relatie met betaald parkeren betekent dit dat de gemeente gemaakte opmerkingen en gedane suggesties vanuit de bevolking - bijvoorbeeld naar voren gekomen tijdens inspraakrondes - overneemt en mede daarop te nemen besluiten baseert.

De heer Lok
(vl/gl): Het mag bekend zijn dat de vl/gl-fractie grote waarde aan het oordeel van burgers hecht. Het kan echter niet zo zijn dat via inspraak gedane suggesties automatisch tot nieuwe dan wel aangepaste standpunten leiden. Gelet op het feit dat in de raad beleidsuitgangspunten zijn afgesproken, zal minimaal een terugkoppeling dienen plaats te vinden. In dit licht is het overigens verbazingwekkend op welke wijze de informatieverstrekking aan deze raad verloopt. Met betrekking tot de recente ontwikkelingen moeten de raadsleden zich op krantenpublicaties baseren!

Wethouder Van Doornik
(cda): Deze opmerking is begrijpelijk. Vanmiddag is in het college de finale beraadslaging gevoerd. Burgemeester en wethouders zullen zeer binnenkort het voorstel `Invoering betaald parkeren' aan de commissie aanbieden. Aan de hand van de inspraak en de in de raadscommissies wev en rof gemaakte opmerkingen heeft het college een voorlopig standpunt bepaald. Dat zal in de stukken kunnen worden teruggevonden.

De heer Hart
(eb): De portefeuillehouder spreekt uitdrukkelijk over inspraak van de burgers, maar niet duidelijk is wat de middenstand wil en dat is toch heel belangrijk.

Wethouder Van Doornik
(cda): Ook met de middenstand is gesproken, net zoals met de bewoners van het huidige vergunningengebied en daarbuiten. In het traject voor de behandeling van het raadsvoorstel `Invoering betaald parkeren' zullen de commissieleden helder kunnen zien waarover allemaal is gesproken, met wie en welke resultaten dat heeft opgeleverd.

De voorzitter
: Met de middenstand is meermaals uitvoerig gediscussieerd.

De heer Hart
(eb): De fractie van Enkhuizer Belang heeft al eerder verzocht àlle verslagen van de besprekingen met de middenstand te mogen inzien. Bij dezen wordt dat verzoek herhaald.

De voorzitter
: Ik weet niet of van die besprekingen verslagen zijn gemaakt en, zo ja, of de middenstand het op prijs stelt dat de commissieleden en de raadsleden die ter inzage krijgen.

Wethouder Van Doornik
(cda): De verslagen die wij hebben, kan de commissie ter inzage krijgen, want daarin staat niets dat geheim is.

Jaar van de vrijwillig(st)ers (vl/gl).

Bij de behandeling van dit onderwerp kunnen drie sporen worden onderscheiden.

> Intensivering van de kaderregeling vrijwilligers, ook wel aangeduid met `cursus sociale hygiëne. Een groot aantal vrijwilligers neemt hieraan deel.
> Collectieve verzekering tegen ongevallen en wao. > Vrijwilligersprijs. De prijs is een waardering voor het werk van de vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou de maatschappij immers ontwricht zijn. De Unie van Vrijwilligers is terecht als een goed voorbeeld genoemd.

De invulling van één en ander wordt nadrukkelijk naar de raad teruggekoppeld.

Ouderennota (vl/gl).

De door de vl/gl-fractie genoemde ouderennota stamt uit de 80'er jaren. Vanuit deze nota is later overgegaan naar een meer thematische benadering van projecten. Het college is het eens met de stelling dat ouderen casu quo relevante instellingen bij de actualisering van de nota moeten worden betrokken. Op die manier kan ervaring en kennis worden benut.

Met betrekking tot de beoogde fusie van swe en swd heeft de heer Lok volkomen terecht opgemerkt dat over specifieke welzijnstaken in de beoogde constructie waterdichte afspraken dienen te worden overeengekomen. Die zullen regelmatig moeten worden teruggekoppeld en bovendien is het afleggen van verantwoording een vereiste.

Betaald parkeren (cda).

In de woorden van de heer Wiersma zal het plan moeten worden `verkocht'. Met andere woorden: de volgende voordelen van de invoering van betaald parkeren zullen duidelijk aan de betrokken burgers moeten worden uitgelegd.


1. Regulering ruimtegebruik. Indien geen maatregelen worden genomen, zal de Enkhuizer binnenstad dichtslibben.

2. Bereikbaarheid garanderen. Bezoekers en vergunninghouders komen op de juiste (parkeer)plaatsen te staan.

3. Handhaving. Niet alleen de vergunningen zullen worden gecontroleerd, maar ook de neveneffecten van de te nemen maatregelen.

4. Meebetalen toeristen. Toeristen maken eveneens gebruik van de voorzieningen en derhalve mag ook aan hen een financiële bijdrage worden gevraagd.

5. Gebruikers betalen. Momenteel boekt de gemeente onvoldoende resultaten op het gebied van parkeerregulering en -handhaving en is zij gedwongen investeringen te doen.

Wijk- en buurtbeheer (pvda).

De opvatting dat het wijk- en buurtbeheer goed van de grond is gekomen, kan worden onderschreven. Nu is het zaak de inwoners daarbij te betrekken. Voor de ondertekening van de verschillende contracten, op 27 november aanstaande, zullen ook de inwoners van Plan Noord worden uitgenodigd om te worden geïnformeerd over het belang van wijk- en buurtbeheer. Voorts zullen geïnteresseerden worden uitgenodigd deel te nemen aan de op te richten wijkraad. Als die van de grond komt, kunnen in meerdere buurten wijkraden worden opgericht, bijvoorbeeld in Kadijken, Westeinde en binnenstad. De opbouwwerker zal het gehele proces begeleiden en ook de wijkraden ondersteunen. In dit verband kan voorts aan scholen, politie, jongerenwerker, gemeente, swe en swd worden gedacht. Het is de bedoeling een integraalplan op te stellen en de betrokkenheid van de bewoners in het wijk- en buurtbeheer te concentreren.

Jongerenwerk (pvda).

Over het ambulante jongerenwerk is tevredenheid uitgesproken. Daarnaast is gezegd dat het huiskamerproject een kans van slagen moet krijgen en dat nieuwbouw op de locatie `Tulpenplein' wellicht tot de mogelijkheden behoort. Deze optie spreekt het college aan, omdat die locatie ook in de werkgroep die zich met het wijk- en buurtbeheer bezighoudt naar voren is gekomen als `de ideale plek'. Overigens zullen de nodige procedures moeten worden gevolgd en voldoende financiële middelen dienen te worden gevonden, alvorens aldaar nieuwbouw gestalte kan krijgen. Het is daarom belangrijk voor de tussentijd iets voor de jongeren te bedenken; dit is nog een punt van discussie.

Verkeer (pvda).

De heer Domburg verwees naar de verkeerssituatie in de Piet Smitstraat en op de Nelson Mandeladreef. In dit verband moet worden erkend dat de evaluatie van de situatie op de Dreef, de Noorderweg en het Westeinde al had moeten plaatsvinden, maar vanwege capaciteitsproblemen werd één en ander in de tijd opgeschoven.

De heer Domburg
(pvda): Wanneer mogen de evaluaties worden verwacht?

Wethouder Van Doornik
(cda): Het is niet zinnig een datum te noemen die zeer waarschijnlijk niet kan worden gehaald. Wel mag duidelijk zijn dat de gehouden algemene beschouwingen naar de afdelingen zullen worden teruggekoppeld. Vervolgens zullen in de commissies concrete afspraken worden gemaakt over te ondernemen acties en de daarbij behorende tijdsplanningen.

De pvda-fractie is voorstandster van één parkeerregime voor de gehele binnenstad, in casu het stadsdeel binnen de vestingwal. Daarstraks is al uitgelegd waarom burgemeester en wethouders voor het huidige vergunningengebied hebben gekozen.

De heer Domburg heeft geadviseerd na te gaan of ter hoogte van de Noorderweg in het Schootsveld een gratis parkeervoorziening kan worden gerealiseerd. Alhoewel dit idee zeer interessant is, zal allereerst de huidige achterstand op het gebied van evaluaties moeten worden weggewerkt. Daarnaast moet ook worden gewerkt aan de voorbereiding van de proefafsluiting van de Melkmarkt.

Rapport `Toekomst voor een bedrijvig Enkhuizen' (vvd).

Op de vraag waarom het rapport is blijven liggen, is al eerder geantwoord dat het stuk politiek nogal gevoelig ligt, vanwege de inpoldering van een klein deel van het Markermeer. Aan de andere kant bevat het rapport ook elementen die bij toekomstige ontwikkelingen worden betrokken, bijvoorbeeld het tracé van de Westfrisiaweg aan de zuidzijde en de tweede ontsluiting van Schepenwijk.

Ook sprak de vvd-fractie over een herschikking van bedrijven op Krabbersplaat. Uit onderzoek en overleg met de provincie Noord-Holland is gebleken dat een dergelijke herschikking op dit moment geen realistische optie is.

Projecten met regionale uitstraling (vvd).

Momenteel wordt met het provinciaal bestuur gesproken over de mogelijkheid van een regionaal Europees stimuleringsprogramma. Het is de bedoeling vanuit een regionale insteek voor projecten die een regionale uitstraling hebben subsidie te verkrijgen, bijvoorbeeld ten behoeve van een fietspad langs Schepenwijk in de richting van Bovenkarspel. De gemeenteraad zal, uiteraard, van de gespreksresultaten op de hoogte worden gehouden.

Bedrijvenloket (vvd).

Er is voor gekozen met één loket, in dit geval bouwen en wonen, te starten. De nieuwe situatie zal geleidelijk worden uitgebouwd. De afdeling economische zaken is in hetzelfde gebouw ondergebracht, zodat de implementatie van het bedrijvenloket gemakkelijk op dezelfde wijze kan verlopen als de start met het loket `bouwen en wonen'.

De voorzitter
geeft ten slotte de volgende antwoorden.

Datum gemeenteraadsverkiezingen.

Aan het adres van de eb-fractie moet worden gezegd dat de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 zullen worden gehouden en niet in februari van het volgende jaar. Het zou spijtig zijn als de politieke groepering van de heer Hart haar voorbereidingen op de verkeerde datum richtte.

Sint Maarten.

Dit jaar valt Sint Maarten op een zondag. Weliswaar zijn bepaalde gevoeligheden op dit punt begrijpelijk, maar het gemeentebestuur heeft in dezen geen verantwoordelijkheid en moet zich niet overal mee willen bemoeien.

Veiligheid.

In veel algemene beschouwingen is aandacht besteed aan de vreselijke gebeurtenissen op 11 september jongstleden en eerdere tragedies in Volendam en Enschede. Daaraan is de verantwoordelijkheid van de overheid voor de veiligheid gelieerd. Het college heeft met respect en dank kennisgenomen van de over deze materie geleverde bijdragen. Er zijn raakvlakken met de Enkhuizer gemeenschap, ook de burgers in deze gemeente vragen terecht helderheid over de manier waarop met de veiligheidsregels wordt omgegaan. Vandaar dat over verschillende facetten hiervan in het afgelopen jaar in de raadscommissie aboz is gesproken en een coördinerend ambtenaar, namelijk Hans de Vries, is aangewezen. In de komende tijd zal de raad over eventuele ontwikkelingen op dit punt worden geïnformeerd en ervoor worden gezorgd dat één en ander levend blijft. De burger moet weten wat met betrekking tot het brede scala van rampen, incidenten, handhaving en sancties van de overheid mag worden verwacht.

Bestuurlijke organisatie.

Tijdens een informeel overleg kwam de brief van het college aan de heer Meijdam aan de orde; het stuk werd geschreven naar aanleiding van het initiatief van de gedeputeerde tot een raadpleging te komen. Spijtig genoeg kon de vvd-fractie vanwege de op een zeer laat moment vastgestelde vergaderdatum toen niet aanwezig zijn. De wel aanwezige fracties waren unaniem van mening dat de provincie Noord-Holland met een standpunt zou moeten komen. Maandagavond heeft een groot deel van provinciale staten dezelfde boodschap aan het adres van de verantwoordelijke gedeputeerde afgegeven. Hopelijk zal de heer Meijdam daaraan gehoor geven. Dat standpunt zou een aanknopingspunt kunnen bieden voor een nader gesprek met inwoners dan wel aanleiding kunnen geven om de conclusie te trekken dat de gemeente Enkhuizen haar heil bij de Tweede Kamer moet zoeken.

Tegen de geschetste achtergrond is in het college uitvoerig gesproken over de onder spanning staande bestuurlijke verhoudingen in dit deel van West-Friesland. Burgemeester en wethouders betreuren dat en willen daarom, los van het onderwerp `bestuurlijke organisatie', alles in het werk stellen om tot normale bestuurlijke verhoudingen te komen. In ieder geval zal worden getracht hierover met de buurgemeenten in gesprek te blijven, zij het met de erkenning dat, hoe spijtig ook, op één punt de meningen haaks op elkaar staan.

De heer Boland
(d66): Ten aanzien van het informele overleg over de brief van het college van burgemeester en wethouders inzake het initiatief van gedeputeerde Meijdam moet het volgende worden opgemerkt. Tijdens dat overleg werd ook afgesproken dat één en ander omstreeks deze datum zou worden geformaliseerd. Gebeurt dat nog of wordt met het informele collegestandpunt volstaan?

De voorzitter
: Formalisering is niet meer nuttig, omdat door de maandagavond gedane uitspraak van provinciale staten het initiatief, namelijk een raadpleging, is achterhaald. Bovendien heeft gedeputeerde Meijdam zijn initiatief inmiddels teruggenomen. Volgens de planning zal het provinciaal bestuur in november een standpunt moeten bepalen en dat wordt in spanning afgewacht.

De heer Boland
(d66): Morgen zal ik op deze kwestie terugkomen, want dit gemeentebestuur dreigt opnieuw in de valkuil te lopen dat het slechts over een informeel standpunt beschikt. Zelfs indien in dit geval sprake is van mosterd na de maaltijd acht de d66-fractie het toch verstandig een officieel raadsstandpunt te formuleren.

De heer Hart
(eb): Uit de mededelingen van de burgemeester moet worden opgemaakt dat de verhoudingen met bepaalde buurgemeenten ernstig zijn verstoord en dat is een ernstige zaak.

De voorzitter
: Ik heb gezegd dat als gevolg van het onderwerp `bestuurlijke organisatie' de verhoudingen in dit deel van West-Friesland onder spanning staan. Het is onjuist te stellen dat de bestuurlijke verhoudingen buitengewoon ernstig zijn verstoord.

sow.

Een aantal sprekers is ingegaan op de vraag of het sow in afgeslankte vorm moet voortbestaan dan wel beter kan worden opgeheven. Het college hoort morgen graag duidelijker uitspraken, want het is van mening dat het kind niet met het badwater moet worden weggegooid. Uiteraard zal de gemeentelijke herindeling een andere bestuurlijke kaart opleveren, maar desondanks zullen ook dan gemeenten moeten samenwerken. Als op dat moment het sow is opgeheven, is het waarschijnlijk dat òf de centrumgemeenten bepaalde taken naar zich toe zal trekken òf opnieuw een soort samenwerkingsplatform moet worden opgericht. Vandaar dat het college ervoor pleit vooralsnog ten minste iets van het sow in stand te houden.

Politie.

De over de beperkte inzet van de politie uitgesproken zorg wordt door burgemeester en wethouders gedeeld. De principiële vraag of het juist is dat deze gemeente uit de algemene middelen extra toezicht van bureau Schaaf koopt, moet vanzelfsprekend ontkennend worden beantwoord. Het ministerie zou die kosten moeten betalen of voor voldoende politie moeten zorgen. Aangezien dat nog steeds niet gebeurt, is het te verdedigen dat die kosten ten minste gedeeltelijk door toeristen en horecabezoekers worden gedragen.

Deze gelegenheid moet ook worden gebruikt om de politie een compliment te geven. Ondanks de zeer beperkte capaciteit doet de groepschef, de heer Sijm, er alles aan om het gebiedsverantwoordelijk werken zo goed mogelijk in te voeren.

Meldkamer.

In de commissie zijn de zorgen over de meldkamer al uitvoerig behandeld. Nog voor het einde van dit jaar zullen voorstellen voor de komende periode worden gedaan. Helaas moet worden erkend dat de heer Bloemendaal gelijk heeft gekregen.

Horeca.

Spijtig genoeg is het geplande tijdstip, te weten 1 oktober, niet gehaald. Daarvoor passen verontschuldigingen. Intussen is de ambtelijke capaciteit op orde gebracht. In de komende commissiebijeenkomst zal het stappenschema worden aangereikt. Volgens dat schema zal op 1 januari met de proef kunnen worden begonnen. Vervolgens zal na een positieve evaluatie nog vóór het nieuwe seizoen echt aan de gang kunnen worden gegaan. Momenteel wordt nog met openbaar ministerie, horecaondernemers en politie gesproken.

Met het oog op de bedoelde evaluatie zullen heldere criteria worden geformuleerd en verder zal een helder inspraaktraject voor de bewoners van de binnenstad worden uitgezet.

p
&o.

Vorige maand is uitgebreid met de fractievoorzitters gesproken. Naar aanleiding van kritische geluiden hebben de heer Van Huffelen en mevrouw Dekker aangegeven waar de gemeente op dit moment staat. Het is in dit licht goed de volgende punten aan te stippen.

De cda-fractie sprak over de gebrekkige vakkennis van de managers. Die functionarissen zijn níét op hun vakkennis geselecteerd, integendeel. Het gaat om leidinggevenden die voor ongeveer 80 % van hun tijd leiding geven en daarnaast voor globaal 20 % meedoen aan de ontwikkeling van producten. Zodoende zijn affiniteit en betrokkenheid gewaarborgd. Primair wordt echter geen vakkennis van de managers verwacht.

De heer Wiersma
(cda): De opmerking van de cda-fractie is ingegeven door ongerustheid over de vraag of dit systeem wel goed werkt.

De voorzitter
: Wij zullen elkaar kort moeten houden in het informeren over de stand van zaken. Overigens is afgesproken in februari, dus nog voor de raadsverkiezingen, nogmaals bij elkaar te komen om aan de hand van de besproken punten te bezien of (een deel van) de geuite zorg kan worden weggenomen en/of nieuwe ontwikkelingen te melden.

Functionerings- beoordelingsgesprekken.

Vanzelfsprekend zal het college commissie en raad op de hoogte houden van de functionerings- en beoordelingsgesprekken, zoals de cda-fractie vraagt. Er zal echter geen informatie over de ìnhoud van die gesprekken worden gegeven, maar wel over aantallen, planning enzovoort.

Uitstroom gekwalificeerd personeel.

Evenals de fractie van de vvd betreurt het college dat een aantal mensen is weggegaan, bijvoorbeeld de heren Fijma en Van der Schans. Men kan evenwel niet zeggen dat de uitstroom tè sterk is. In 1998 verlieten 12 mensen de organisatie, in 1999 waren dat er 10, in 2000 11 en in 2001 ook 11, althans tot nu toe. Kortom: geen schokkende getallen. Wel is het een probleem dat voor het salarisniveau dat deze gemeente kan bieden niemand voor, bijvoorbeeld, verkeerszaken kan worden gevonden. Zo zijn er meer plekken in de organisatie aan te wijzen waar de krapte op de arbeidsmarkt zich doet voelen.

Kerntakendiscussie.

Over de kerntakendiscussie is reeds het nodige gezegd. In de raadscommissie aboz zal nog eens op deze aangelegenheid worden teruggekomen. Afgesproken is nog vóór de verkiezingen een document te produceren waarin de proces- en taakbeschrijvingen van alle productgroepmanagers zijn opgenomen. Het nieuwe college kan dan aan de hand van een vierjarenprogramma helder aangeven waar de prioriteiten en posterioriteiten liggen om de afgesproken f 2 miljoen te kunnen invullen.

Facilitaire dienstverlening.

Ook dit onderwerp kan beter op een ander moment worden uitgediept en daarom mag nu met een korte opmerking worden volstaan. De d66-fractie wekt de indruk alsof de gemeente Enkhuizen niets gezamenlijk inkoopt. Dat gebeurt echter wel degelijk; sterker: samen met Medemblik loopt Enkhuizen in dezen voorop. Op een ander moment zal hierover nadere informatie worden gegeven.

Postafhandeling.

Onder andere de pvda-fractie heeft zich zorgelijk over de postbehandeling uitgelaten. Het college deelt die zienswijze. Nog te veel brieven blijven te lang ergens liggen. Vandaar dat in de komende maanden een nieuw postvolg- en registratiesysteem effectief zal worden. In dat systeem wordt de post per productgroep bijgehouden. De leidinggevenden moeten om de paar weken de lijst doorkijken en kunnen dan precies zien welke brief te lang niet van een antwoord is voorzien. Ook op deze zaak zal in de raadscommissie aboz nog uitvoerig worden teruggekomen.

Dualisering.

De rpf/sgp-fractie heeft een motie over een specifiek aspect van de dualisering ingediend. Eerst zal echter bekend moeten zijn waar de raad voor kiest, alvorens kosten kunnen worden toegerekend. In Stede Broec is afgesproken dat de gemeentesecretaris ook de taak van raadsgriffier zal vervullen; in zo'n situatie worden nauwelijks extra kosten gemaakt. Dat wordt anders als de gemeenteraad een onafhankelijke raadsgriffier wenst aan te stellen. Zoals afgesproken zal over deze aangelegenheid verder worden gediscussieerd, en wel aan de hand van de reader van de heer Fijma.

De heer Lok
(vl/gl): Prima dat op korte termijn een beslissing over de positie en wijze van functioneren van een raadsgriffier wordt genomen, maar helaas bestaat in het nieuwe model nog steeds onduidelijkheid over de positie van raadsleden. Wel wordt enorm veel drukte over de nieuwe positie van de wethouders en de burgemeester gemaakt. Raadsleden moeten straks wel in staat zijn om hun functie op een behoorlijke manier te vervullen en daaraan mankeert het nog steeds.

De secretaris
: Wat de heer Lok zegt, is mij uit het hart gegrepen, maar ik beperk mij tot de raadsgriffier. Na de verkiezingen hebben de gemeenten een jaar de tijd om aan die functie invulling te geven. Momenteel wordt in de vgs stevig gediscussieerd over de vraag hoe de Wet Dualisering Gemeentebesturen moet worden geïnterpreteerd. In het wetsvoorstel staat weliswaar dat een raadsgriffier moet worden aangesteld, maar nergens staat dat die niet de zittende gemeentesecretaris mag zijn. Naast deze mogelijkheid, de zogenaamde `Stede Broecse variant', zijn andere varianten denkbaar. Het college zal alle standpunten terzake inventariseren, becommentariëren en aan de raad voorleggen.

De voorzitter
: Uitstekend.

Rapport rekeningcommissie inzake de begraafplaats.

Het college van burgemeester en wethouders betreurt dat een reactie op zich laat wachten. Inmiddels heeft de gemeentesecretaris deze kwestie persoonlijk ter hand genomen en beloofd dat vóór 1 januari zal worden gereageerd. Overigens kan nu alvast worden toegezegd dat tijdens de lopende verbouwing van de aula nadrukkelijk rekening zal worden gehouden met datgene wat uit het rapport kan worden geleerd.

Tot slot.

De dank die aan het adres van de medewerk(st)ers is uitgesproken, zullen de collegeleden graag aan de betrokkenen overbrengen. De raad heeft terecht woorden van dank uitgesproken, want in het afgelopen jaar is nogal wat van het personeel gevraagd.

Spreker schorst vervolgens de raadsvergadering tot morgen 20.00 uur en wenst allen wel thuis toe (23.20 uur).

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad

der gemeente Enkhuizen op dinsdag

De secretaris, De voorzitter,

(J.J.J. van Huffelen) (drs. S.P.M. de Vreeze)