---

Ministerie van Defensie



---

F-16's oefenen met lucht-luchtraketten

06-11-2001

In het kader van het normale oefenprogramma vuren F-16's van de vliegbasis Leeuwarden ook vandaag (6 november) nog AIM-9 Sidewinder lucht-luchtraketten af op hittefakkels. De oefening begon gisteren en speelt zich af boven de Noordzee in speciaal voor militaire vliegtuigen gereserveerde gebieden ten noorden van de Waddeneilanden. Er wordt zowel overdag als in de avonduren geoefend.

De AIM-9 Sidewinder lucht-luchtraket wordt gebruikt voor het onderscheppen van vijandelijke vliegtuigen op relatief korte afstand. De raket beschikt over een infra-rood zoekkop die de warmte van het doel registreert en de raket daar op afstuurt. Bij de oefening werpt een F-16 hittefakkels - in vaktermen "flares" - af, waarna een ander toestel een Sidewinder-raket op deze hittefakkel afvuurt. Het oefengebied ligt ongeveer 15 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland.

Op de vliegbasis Leeuwarden zijn twee F-16 squadrons van de luchtmacht gestationeerd, het 322-Squadron en het 323-TACTES Squadron. Het 322-Squadron behoort tot de onmiddellijk inzetbare eenheden van de NAVO, de zogenaamde Reaction Forces. Het 323-TACTES Squadron heeft een algemene verdedigingstaak; daarnaast is bij deze eenheid het F-16 kenniscentrum van de luchtmacht ondergebracht (TACTES - Tactical Training, Evaluation & Standardisation).