Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Directie Politieke Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 14 december 2001 Auteur W.R.M. Jurgens
Kenmerk DPZ-349/01 Telefoon 070 - 348 6164
Blad /4 Fax 070 - 348 4638
Bijlage(n) -- E-mail dpz@minbuza.nl
Betreft Terrorismebestrijding
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

Als toegezegd informeer ik u, mede namens de Minister van Defensie en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, over de recente internationale ontwikkelingen inzake terrorismebestrijding.

Politiek

Overeenkomst van Bonn

Eén onderdeel van het akkoord van Bonn waarop snel beslissingen genomen moeten worden, is dat van een internationale veiligheidsmacht. In Annex I bij de overeenkomst van Bonn (overeenkomst bijgevoegd) wordt de VN-Veiligheidsraad o.a. gevraagd het mandaat te verlenen tot de ontplooiing van een veiligheidsmacht in Afghanistan ("to consider authorizing the early deployment to Afghanistan of a UN mandated force"). Voorts wordt de assistentie van de internationale gemeenschap verzocht bij het helpen opzetten en trainen van het nieuwe politie-apparaat en de strijdkrachten van Afghanistan.

Volgens het akkoord van Bonn zou de veiligheidsmacht de Afghanen moeten assisteren bij handhaving van de veiligheid in Kaboel en omstreken, eventueel uit te breiden naar andere steden en overige gebieden. Daarnaast zou de troepenmacht behulpzaam kunnen zijn bij het herstel van de infrastructuur in Afghanistan. De verantwoordelijkheid voor landelijke handhaving van orde en gezag ligt bij de Afghanen zelf. De veiligheidsmacht zou uiterlijk 22 december a.s., de dag waarop de Afghaanse Interim Regering zal aantreden, een begin moeten hebben gemaakt met ontplooiing.

Op 6 december jl. verwelkomde de VN-Veiligheidsraad met Resolutie 1383 (bijgevoegd) de resultaten van de Petersberg-conferentie te Bonn. In VN-kader wordt nu gewerkt aan besluitvorming over de mandatering van de internationale militaire en civiele presentie in Afghanistan. Deze internationale presentie wordt van cruciaal belang geacht om de situatie in Afghanistan te stabiliseren en de inwoners van het land perspectief op een betere toekomst te bieden. Primair gaat het erom dat de Afghaanse Interim Regering zich zo spoedig mogelijk in Kaboel kan vestigen.

Ontplooiing op basis van de eerdere VNVR-resolutie 1378 wordt niet wenselijk geacht omdat het karakter van deze operatie fundamenteel verschilt van de huidige, door de VS geleide militaire operatie "Enduring Freedom" in Afghanistan. Daarnaast dient het duidelijk te zijn dat de internationale troepenmacht Afghanistan na een bepaalde periode weer zal verlaten. Deze periode zal gerelateerd moeten zijn aan de termijn van de Interim Regering. Er wordt derhalve gewerkt aan twee nieuwe resoluties waarin het mandaat voor de internationale presentie wordt vastgelegd: één betreft de inzet van een multinationale veiligheidsmacht, een tweede de inzet van een civiele VN-staf. De precieze inhoud van het mandaat is nog onderwerp van gesprek, maar zal gebaseerd zijn op de in Bonn bereikte resultaten.

Op dinsdag 11 december jl. heeft de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Defensie, uw Kamer geïnformeerd over het voornemen van de regering om deelneming aan een veiligheidsmacht in Afghanistan te onderzoeken. Daarnaast heeft op 12 december jl. een Algemeen Overleg van de Commissie Buitenlandse Zaken met de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking inzake Afghanistan plaatsgevonden.

Pakistan

Om te voorkomen dat Osama bin Laden, Al-Qaida elementen of Talibaan leiders hun toevlucht tot Pakistan zoeken, heeft de Pakistaanse regering aan de Afghaanse grens extra troepen ingezet. In de tribale gebieden, grenzend aan Tora Bora, heeft Pakistan 4000 troepen gestationeerd. De tribale leiders zijn hiermee voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Pakistan akkoord gegaan nu de troepen worden ingezet voor een specifiek doel en zullen worden terug getrokken zodra dit bereikt is. Berichten in de lokale en buitenlandse pers dat Osama bin Laden zich reeds in Pakistan zou bevinden worden door de Pakistaanse autoriteiten ten stelligste ontkend.

Europese Unie

Tijdens de Algemene Raad van 10 december jl. heeft de EU de Duitser Klaiber aangewezen als speciale gezant van de EU voor Afghanistan. De speciale afgezant zal zich ter plaatse, in nauwe samenwerking met de VN, richten op ondersteuning van de interim-regering. Daarnaast zal hij speciale aandacht besteden aan de rol van de buurlanden, de mensenrechten en de problematiek van de opiumproductie.

Militair

De militaire situatie in Afghanistan

Drie maanden na de terroristische aanslagen in de VS heeft de internationale coalitie onder leiding van de VS grote vorderingen gemaakt in de strijd tegen het terrorisme. Ondanks het succes van de militaire campagne tegen het Al-Qaida netwerk en het Talibaan-regime in Afghanistan is de strijd nog niet ten einde.

De VS gaan door met het bombarderen van de laatste overgebleven stellingen van de Talibaan en Al-Qaida, in en rond Kandahar en bij Jalalabad. Tevens wordt melding gemaakt van een aantal geïsoleerde verzetshaarden, vooral ten noordwesten van Mazar-i-Sharif en ten zuiden van Konduz. De operaties in de omgeving van Kandahar door ongeveer 1200 Amerikaanse mariniers tegen aan Al-Qaida gelieerde elementen worden voortgezet, evenals de Amerikaanse luchtsteun aan de aanvallen op de grottencomplexen, in het bijzonder het complex bij Tora Bora.

De Nederlandse militaire bijdrage

Op 10 december jl. is het Nederlandse fregat de Hr.Ms. Philips van Almonde uitgevaren in de richting van het Arabisch schiereiland. De andere twee aan de VS beschikbaar gestelde fregatten, de Hr.Ms. Van Amstel en de Hr.Ms. Van der Hulst, zullen op 14 januari a.s. uitvaren respectievelijk in de richting van het Arabisch schiereiland en naar het Caraïbisch gebied.

Op 5 december jl. heeft Nederland in het kader van de operatie Enduring Freedom van de Verenigde Staten het verzoek ontvangen voor de inzet van zes F-16's in een verkenningsrol. Dit verzoek is in overeenstemming met het Nederlandse aanbod, zoals vastgelegd in de brief aan de Kamer van 9 november 2001. De regering staat dan ook positief tegenover inwilliging van het Amerikaanse verzoek.

De VS hebben echter nog geen keuze gemaakt voor de vliegbasis waar de Nederlandse F-16's zullen worden gestationeerd. Gedacht wordt aan een vliegbasis in Kirgizië of Tadzjikistan. Nadere besluitvorming zal plaatsvinden wanneer duidelijkheid bestaat over onder meer de definitieve locatie, de "Status of Forces Agreement", de stationeringsarrangementen en het "Concept of Operations".

Humanitair en wederopbouw

Situatie in Afghanistan

De veiligheidssituatie is nog altijd het grootste probleem voor de terugkeer van hulporganisaties naar Afghanistan. Per regio verschilt de situatie sterk. De situatie in Kaboel, Herat en in de meeste andere grote steden is volgens de berichten stabiel, maar blijft onzeker. De situatie in de Kandahar-regio is volgens verschillende berichten chaotisch. Er wordt melding gemaakt van plunderingen in de stad. Inmiddels is de terugkeer van de internationale hulporganisaties en verschillende VN organisaties naar Afghanistan op gang gekomen. Naar verwachting zullen diverse hulpprogramma's deze week weer hervat worden. Afghaanse hulporganisaties hebben de afgelopen maanden ook tijdens de militaire acties op beperkte schaal hulpprojecten uitgevoerd.

Door de opening van de 'Vriendschapsbrug' van Oezbekistan naar Afghanistan is het eenvoudiger geworden om goederen naar het noorden en midden van Afghanistan te transporteren. Mazar-i-Sharif is daarbij een belangrijk distributiepunt. Afgelopen weekend is een konvooi met graan, meel en voedsel, afkomstig uit Oezbekistan en de Verenigde Staten naar Afghanistan vertrokken.

Inmiddels is de terugkeer van vluchtelingen op gang gekomen uit Pakistan en Iran naar Noord- en Midden-Afghanistan.

De internationale gemeenschap heeft voldoende middelen (zowel financieel als materieel) beschikbaar gesteld om in de humanitaire behoeften voor de naderende winter te voorzien. De vraag is echter of alle hulp op tijd op de plaats van bestemming zal zijn. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de meewerking van de omringende landen.

Humanitaire vlucht C-130

Een Nederlands transportvliegtuig (C-130) zal van 13 tot en met 17 december a.s. een humanitaire hulpvlucht uitvoeren naar Tadzjikistan. Op verzoek van UNICEF wordt in totaal 90 ton kindervoedsel overgevlogen ten behoeve van vluchtelingen in de regio. De vlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met België, Spanje en Noorwegen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk DPZ-349/01
Blad /4

===
AFMELDEN
Mail naar mailto:dvl-afmelden@minbuza.nl indien u zich nu wilt afmelden.

WIJZIGEN
Wijzig uw huidige abonnement door het via http://www.minbuza.nl/bestel.asp te overschrijven.

Met vriendelijke groet,
Redactie BZ-internetsite