Grontmij

Grontmij NV



6-11-2001 - Opslag van warmte en koude voor Bloemenveiling Aalsmeer

De bloemenveiling van Aalsmeer is de grootste van Nederland, en misschien wel van de hele wereld. Maar hij is nog niet groot genoeg.
Daarom is aan de zuidelijke kant van de veiling een deel erbij gebouwd.
Grontmij levert een ingenieus energiesysteem voor opslag van warmte en koude. Een systeem waarmee een besparing van maar liefst 30 à 40% realiseerbaar is.

Het energiezuinige systeem maakt gebruik van het grondwater. In de zomer wordt het water, dat dan een temperatuur heeft van ongeveer 12° C, vanuit een diepte van 150 meter naar boven gepompt en gebruikt voor koeling van de gebouwen. Na circulatie wordt het inmiddels opgewarmde water 200 meter verder teruggepompt in de grond. Het opgewarmde water, zo'n 20° C, blijft in de bodem opgeslagen. In de koudere maanden gebruikt men dit water vervolgens weer voor verwarming van de gebouwen. De werkzaamheden zijn in mei van dit jaar begonnen en worden naar verwachting medio december afgerond.

Risico
Energie Totaal Projecten realiseert het systeem. ETP is een dochter van Ingenieursbureau Het Noorden, en een samenwerkingsverband met het bureau KEA Consult. Dirk Steen is als projectleider van IHN nauw betrokken bij het project. "Het nieuwe van het project zit in het feit dat we verschillende technieken met elkaar combineren. De warmtepompen moeten bijvoorbeeld goed afgestemd zijn op het grondwatersysteem. En een juiste uitvoering en regeling van het bodemsysteem is nodig om verstopping te voorkomen. Maar met dit project doen we weer veel ervaring op. Die referentie kunnen we gebruiken om deze techniek aan te bieden aan bijvoorbeeld de glastuinbouw of voor gebruik in grotere utiliteitsgebouwen."

Meer informatie?
Dirk Steen, projectleider energieprojecten bij IHN Leeuwarden.


---