Vlaamse Volksunie

Tewerkstelling boven behoud Belgische luchtvaartmaatschappij (05/11/01)

Het partijbestuur van de N-VA betreurt dat de federale regering bij de onderhandelingen over de opvolging van Sabena de indruk geeft onomstotelijk te willen vasthouden aan het behoud van een expliciet Belgische luchtvaartmaatschappij. De traditionele bemoeienissen van het Belgisch establishment loeren opnieuw om de hoek. De N-VA bepleit daarentegen prioritair de creatie van een onafhankelijke luchtvaartmaatschappij met een Vlaamse thuisbasis in Zaventem, in functie van een maximaal behoud van de werkgelegenheid, zowel voor het Sabena-personeel als ten aanzien van de afgeleide tewerkstelling. Deze doelstelling primeert boven Belgische PR-belangen. Als meerderheidsaandeelhouder dient de federale overheid vandaag haar verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van het moegetergde personeel, ook wanneer het kapitaal van het Fonds voor de sluiting van ondernemingen niet volstaat.
Daarnaast dient N-VA kamerlid Karel Van Hoorebeke een verzoek in tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie, opdat eindelijk de volledige waarheid over de politieke verantwoordelijkheid en koninklijke bemoeinissen in het Sabena-dossier aan het licht zou komen.

Het wordt tijd dat de Belgische regering definitief afscheid neemt van de nationale luchtvaartmaatschappij en zich terugtrekt. Nog nooit heeft de Belgische overheid - ook de paarsgroene regering niet - als meerderheidsaandeelhouder gezorgd voor een bekwaam management, in tegendeel werd steeds een politieke korte termijnvisie uitgedokterd om het laatste Belgische kroonjuweel in de lucht te houden. De huidige dramatische financiële situatie vormt de onvermijdelijke resultante van de bemoeienissen van politiek, monarchie en Franstalig grootkapitaal.
Financieel-economische overwegingen werden steevast van ondergeschikte aard bevonden. De laatste parel aan de Belgische kroon diende steeds in onverdachte, ergo Franstalige, handen te blijven. De N-VA wil dat de waarheid over het verleden, maar ook over de rol van minister Daems en zijn bestuurders die de Zwitserse megalomane plannen goedkeurden, aan het licht komt. Kamerlid Karel Van Hoorebeke dient dan ook een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie in.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke en Geert Bourgeois, volksvertegenwoordigers

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be