Cebeco Nederland


* Verbeek's Broederij naar Rijnvallei en Agrifirm
* Vliegtuigmaaltijdenfabrikant Delta Dailyfood in Nieuw-Vennep sluit eind 2001

* Ingrijpende herstructurering Cebeco Groep
* Henk Tiesinga voorzitter Cebeco Groep
6 november

Verbeeks Broederij van naar Rijnvallei en AGRIFIRM

Cebeco Groep B.V. in Rotterdam wil de aandelen van haar dochterondernemingen Verbeeks Broederij B.V. en Verbeeks Opfokbedrijven B.V. in Lunteren overdragen aan haar lid-coöperaties Rijnvallei in Wageningen, ACM in Meppel en Cavo-Latuco in Utrecht (ACM en Cavo-Latuco fuseren per 1 januari 2002 tot Coöperatie Agrifirm). Rijnvallei zal het meerderheidsaandeel verwerven. Het verzoek tot overdracht van de aandelen zal bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa worden ingediend. Het personeel is over de voorgenomen verkoop ingelicht. De wijziging van aandeelhouder heeft voor het personeel van Verbeek geen gevolgen.

Verbeek's Broederij houdt zich met name bezig met de toelevering van kuikens aan de legpluimveehouderij in Nederland. Daarnaast bestaat een belangrijk deel van de activiteiten van de ondernemingen uit de verkoop van broedeieren en ééndagskuikens, zowel in Nederland als in het buitenland. Verbeeks Broederij levert kuikens, Verbeeks Opfokbedrijven levert leghennen aan pluimveehouders voor zowel scharrel-, batterij- als volièresystemen. De marktbenadering van Verbeek zal niet worden gewijzigd.
Agrifirm en Rijnvallei zijn coöperatieve mengvoederfabrikanten die beide groot belang bij de pluimveesector hebben.

De overdracht van de aandelen aan deze lid-coöperaties is een uitvloeisel van de focusoperatie waaraan Cebeco Groep momenteel werkt. Cebeco Groep gaat zich concentreren op een beperkter aantal nationale en internationale activiteiten in de agrofoodsector teneinde het rendement te verbeteren en marktposities te versterken. Inkoopactiviteiten zullen worden geherpositioneerd door overdracht van de meerderheid van de aandelen naar haar lid-coöperaties. Het gaat hierbij om Cefetra, Cebeco Agrochemie B.V., Cebeco Meststoffen B.V., Cores B.V. en Cebeco Granen B.V. Bij de afzetactiviteiten vindt verdere concentratie plaats op een beperkt aantal Europese posities in de voedingsmiddelen (vleesproducten en aardappelproducten). Posities in plantaardig uitgangsmateriaal blijven gehandhaafd.

Terug naar index

25 oktober

Vliegtuigmaaltijdenfabrikant Delta Dailyfood in Nieuw-Vennep sluit eind 2001

De fabriek van Delta Dailyfood in Nieuw-Vennep beëindigt eind dit jaar haar activiteiten. Delta Dailyfood is fabrikant van vliegtuigmaaltijden. De onderneming maakt al een aantal jaren verlies. Na de tragische gebeurtenissen in de Verenigde Staten vorige maand is de vraag naar vliegtuigmaaltijden dusdanig ver teruggelopen, dat sluiting van de fabriek de enige optie is volgens de onderneming. Delta Dailyfood maakt al geruime tijd verlies. Ook over het lopende boekjaar zal het verlies aanzienlijk zijn. Er is in de afgelopen jaren steeds geïnvesteerd in de fabriek om tegen lagere kostprijzen te kunnen produceren. Dit heeft niet het gewenste effect op de resultaten gehad door de steeds verder teruglopende vraag naar maaltijden. Een belangrijke reden daarvoor is dat luchtvaartmaatschappijen geen maaltijden meer serveren op korte vluchten en de service aan de passagiers terugbrengen. Verder schrappen de vliegtuigmaatschappijen uit kostenoverwegingen al enige tijd bestemmingen en verminderen ze het aantal vluchten op een flink aantal vliegroutes, waardoor de vraag naar vliegtuigmaaltijden verder afneemt. Na de aanslagen in de Verenigde Staten is deze tendens nog eens versterkt. De vliegtuigindustrie verwacht niet dat de markt in de komende jaren zal aantrekken. De directie van Delta Dailyfood Holding ziet de sluiting van de fabriek dan ook als onontkoombaar. De productie zal doorlopen tot eind van dit jaar om bestaande verplichtingen te kunnen nakomen. Voor de ongeveer 120 personeelsleden in Nieuw Vennep is ontslag aangevraagd. De ondernemingsraad is om advies gevraagd. Met de vakbonden wordt onderhandeld over een sociaal plan. Delta Dailyfood is een dochteronderneming van Delta Dailyfood Holding. Deze onderneming heeft ook fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en in Noord-Amerika.

Terug naar index

5 oktober

INGRIJPENDE HERSTRUCTURERING CEBECO GROEP

Cebeco Groep B.V. gaat haar portfolio van activiteiten belangrijk herzien. Voor deze herstructurering zal de onderneming in 2001 nog nader vast te stellen omvangrijke voorzieningen treffen. De ledenraad van Cebeco Groep heeft in haar vergadering op 5 oktober 2001 ingestemd met deze herstructurering. Over het eerste halfjaar 2001 boekte Cebeco Groep een forse omzetgroei, maar het nettoresultaat daalde.

Herschikking portfolio
Cebeco Groep gaat zich concentreren op een beperkter aantal nationale en internationale activiteiten in de agrofoodsector teneinde het rendement te verbeteren en marktposities te versterken. Inkoopactiviteiten zullen worden geherpositioneerd door overdracht van de meerderheid van de aandelen naar haar lid-coöperaties. Het gaat hierbij om mengvoergrondstoffen, meststoffen,
gewasbeschermingsmiddelen en granen. Bij de afzetactiviteiten vindt verdere concentratie plaats op een beperkt aantal Europese posities in de voedingsmiddelen (vleesproducten en aardappelproducten). Posities in plantaardig uitgangsmateriaal blijven gehandhaafd.

Resultaten eerste halfjaar 2001
Cebeco Groep B.V. heeft over het eerste halfjaar 2001 een omzetgroei gerealiseerd van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg daarmee naar een bedrag van f 4,2 miljard. De omzet in de groep grondstoffen (Feed) nam met 28% toe tot f 2.614 miljoen, in de groep zaden en bollen (Seed) met 11% tot f 293 miljoen en in voedingsmiddelen (Food) met 3% tot f 1.297 miljoen. Het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar nam met 3% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Het nettoresultaat lag echter ruim beneden het resultaat van vorig jaar. Dit wordt onder meer veroorzaakt door hogere rentekosten ter financiering van de omzetgroei, tegenvallende resultaten bij minderheidsdeelnemingen en een hogere belastingdruk. De afzet van pluimveevleesproducten heeft, in tegenstelling tot de varkensvleesproducten, een positief effect van de MKZ-crisis ondervonden.
Daarnaast heeft de enige jaren geleden ingezette ketenontwikkeling in de kipketen een gunstige uitwerking op het resultaat in de sector. De resultaten van een aantal andere dochterondernemingen zijn negatief beïnvloed door de MKZ-crisis. In de Verenigde Staten kampten werkmaatschappijen met hogere energie- en transportkosten, overcapaciteit in de aardappelverwerkende industrie en een ongunstige ontwikkeling in de luchtvaartindustrie in het eerste halfjaar.

Cebeco Groep spreekt gezien de aangekondigde herstructurering geen verwachting uit over het resultaat over het volledige boekjaar 2001.

Terug naar index

5 oktober

HENK TIESINGA VOORZITTER CEBECO GROEP

De ledenraad van Cebeco Groep heeft op 5 oktober 2001 mr. ir. H.L. Tiesinga (52) benoemd als lid van bestuur/raad van commissarisen. Dit college heeft Tiesinga daarop gekozen als voorzitter.

Henk Tiesinga heeft veel ervaring in en kennis van de land- en tuinbouw, mede via een eigen akker- en tuinbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Agrarisch Kenniscentrum Flevoland en Dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland.Hij was tot voor kort bestuurslid van Aan- en verkoop Coöperatie Meppel ACM,

Tiesinga vervult de vacature die in bestuur/raad van commissarissen was ontstaan na het aftreden van voorzitter ir. David Luteijn op 11 mei jl. Tijdens de ledenraadvergadering van 5 oktober 2001 is ook officieel aandacht geschonken aan het afscheid van Luteijn.

Terug naar index

5 oktober
(www.cebecoeggresearch.nl), Dehymeats (www.dehymeats.ie), Delta Dailyfood (www.deltadailyfood.com), Dumeco (www.dumeco.nl), Duynie (www.duynie.nl), Eiveko Logistiek (www.eiveko.nl), De Fritesspecialist (www.defritesspecialist.nl), FrikiFrisch (www.friki.de), Gebrs. De Vor (www.devor.nl), KeyGene (www.keygene.com), Korteweg (www.kortewegbv.nl), Kühne+Heitz (www.kuhne-heitz.com), Liot (www.liot.fr), Luxan (www.luxan.nl), Luxan (UK) (www.luxan.co.uk), Motrac (www.motrac.nl), Nive (www.nive.nl), Pap eieren en eiproducten (www.pap.nl), Plukon (www.friki.com), Plusfood (www.plusfood.nl ), Rijk Zwaan (www.rijkzwaan.com), Rixona (www.rixona.nl), Sickendieck (www.sickendiek.de), Van den Bos Holding (www.vandenbos.nl), Vormec (www.vormec.nl) en Wiboltt (www.wiboltt.dk).