Gemeente Ede

Invalidenvoertuigen

Wat is een invalidenvoertuig
Niet alle voertuigen waar invaliden gebruik van maken zijn invalidenvoertuigen. Een invalidenvoertuig heeft de volgende kenmerken:

* het is een voertuig dat ingericht is voor het vervoer van een invalide. Het is aangepast aan de handicap

* het is maximaal 1.10 meter breed

* het heeft geen motor of een motor die niet harder kan dan 45 km/u
Plaats op de weg

Binnen de bebouwde kom mag een bestuurder van een invalidenvoertuig overal rijden: op de stoep, het fiets(bromfiets)pad en de rijbaan. Daarbij geldt de algemene regel dat 'men het overige verkeer niet mag hinderen of in gevaar mag brengen'. Op de stoep moet je je snelheid dus aanpassen aan de voetganger.

Verkeersrol

De gekozen plaats op de weg bepaalt de verkeersrol van de bestuurder van een invalidenvoertuig. Als je op de stoep rijdt, ben je dus een voetganger, als je op de weg rijdt een bestuurder.

Verkeersregels

Bestuurders van invalidenvoertuigen mogen binnen de bebouwde kom niet harder dan 30 km/u en buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u. Dit geldt ook voor bromfietsers.
Bestuurders van invalidenvoertuigen die van rechts komen en op de weg of het fiets(bromfiets)pad rijden, hebben sinds 1 mei 2001 voorrang op gelijkwaardige kruisingen. Maar let op: als je op de stoep rijdt, ben je voetganger en heb je geen voorrang als je van rechts komt op een gelijkwaardige kruising.

---

Ede, 06 november 2001