Gemeente Utrecht

Uitzicht op einde productie Sojafabriek Cereol

Sojafabriek Cereol staakt uiterlijk 1 mei 2002 haar productie in Utrecht. Dit is b&w van Utrecht met het bedrijf overeengekomen. Cereol wordt door de gemeente Utrecht schadeloos gesteld en de gemeente wordt eigenaar van het terrein en de gebouwen. Voor de ruim zestig personeelsleden van Cereol hecht de gemeente aan een goed sociaal plan. De verwachting is dat in elk geval een deel van de werknemers van Cereol snel elders aan de slag kan. De overeenkomst kost de gemeente ruim 16,8 miljoen euro (37 miljoen gulden).

De vestiging van Cereol staat midden in de wijk Oog in Al. De sojaverwerkende fabriek zorgt voor stof-, geluid- en geuroverlast in grote delen van de stad én voor verkeersoverlast in de buurt. Bewoners van Oog in Al geven aan zich onveilig te voelen in verband met risico's van bedrijfsongevallen. Onderzoek wijst uit dat de normen op afzonderlijke punten niet worden overschreden. Gevoelens van onbehagen en onrust in Utrecht-West worden hiermee echter niet weggenomen. Verantwoordelijk milieuwethouder Yet van den Bergh acht daarmee de algehele belasting van het bedrijf op de wijk te groot voor de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente werkt aan de verdere ontwikkeling van het betreffende gebied langs het Merwedekanaal.

Een productiestop van Cereol levert meer voordelen op. Voor de geplande woningbouw op de zuidpunt van het Groenwegterrein verdwijnt het bezwaar van geluidoverlast van de fabriek. De fietsroute vanuit Leidsche Rijn over de Everard Meijsterlaan naar het centrum van de stad wordt ontlast van veel zwaar vrachtverkeer (met ruim 600 verkeersbewegingen per week). Ook het verkeer op de westelijke verdeelring en de HOV-route over de Vleutenseweg zal beter doorstromen omdat de brug bij de Lessinglaan/Spinozaweg minder vaak open moet voor schepen die nu nog grondstoffen aanvoeren voor de sojafabriek.

Vorig jaar al heeft de gemeenteraad besloten om een toezicht- en handhavings-protocol op te stellen ter vermindering van de overlast door Cereol en met het bedrijf te onderhandelen over over het stoppen van de productie. Op dit laatste punt is nu resultaat bereikt. Cereol wordt schadeloos gesteld voor de kosten die voortvloeien uit die productiestaking. De gemeente wordt eigenaar van het terrein. In de visie-ontwikkeling op de Merwedekanaalzone wordt een aantal alternatieve bestemmingen bestudeerd die het gebied en vooral de hele stad meerwaarde moet bieden. Inzet van de gemeente is om de gemaakte kosten terug te verdienen met onder andere woningbouw op het bewuste terrein. Als de gemeenteraad van Utrecht nog dit jaar instemt met de intentie-overeenkomst, staakt Cereol haar productie uiterlijk 1 mei 2002.

Utrecht, 6 november 2001