Politiebericht Flevoland: Flevoland 6-11-2001
Politie Flevoland start digitale aangifte Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

FLEVOLAND Politie Flevoland zet woensdagmorgen op haar website de mogelijkheid tot het doen van digitale aangifte open. Hiermee kunnen slachtoffers van een aantal veelvoorkomende criminele feiten aangifte doen op de plaats waar en het moment waarop dat hen het beste uitkomt. Hiermee is het Flevolandse politiekorps het eerste korps dat deze service aan het publiek verleent.

De digitale aangifte geldt voor een beperkt aantal feiten, zoals diefstal van fiets, bromfiets en andere kleine goederen, vernieling, zakkenrollerij en vermissing van goederen. Voorwaarden voor een aangifte zijn, dat er geen aanwijzing is die kan leiden naar een mogelijke dader en dat er geen sporenonderzoek nodig is. Verdere voorwaarde is, dat het feit in Flevoland moet hebben plaatsgevonden. Ook gedupeerden van buiten Flevoland kunnen dus digitaal aangifte doen van bijvoorbeeld vermissing van hun portemonnee in Almere of Emmeloord. Vermissingen van reisdocumenten zijn, vanwege de belangrijkheid van deze papieren, niet digitaal te melden.

Aangiftebereidheid
De aangiftesite is in opdracht van Politie Flevoland gebouwd door drie studenten van het Institute for Information Engeneering in Almere. Reden was in eerste instantie niet de vermindering van de werkdruk bij de politie, maar vermindering van de wachttijden in de politiebureaus en een verhoging van de aangiftebereidheid door vergemakkelijking van het doen van aangifte. Aangifte, ook van kleine en lastig oplosbare misdrijven, blijft belangrijk. Een aangehouden dader kan immers meerdere zaken bekennen en een gestolen fiets kan gemakkelijk elders opduiken. Daarnaast kan de politie aan de hand van de aangiften de criminele patronen signaleren en de meest bedreigde plaatsen opsporen. Daarmee kunnen surveillances gerichter worden ingezet. Het voordeel van digitale aangifte voor de politie ligt erin, dat tijdens de drukte uren aandacht besteed kan worden aan de gedupeerden, die aangifte aan het bureau doen, en dat de digitale aangiften tijdens de rustige uren verwerkt kunnen worden.

Afhandeling
De digitale aangifte komt per e-mail binnen bij de politie. Deze maakt een proces-verbaal op en stuurt deze naar de aangever terug voor controle en ondertekening. Het ondertekende proces-verbaal moet binnen drie weken terug zijn bij de politie, anders vervalt de aangifte. Na ontvangst van de getekende aangifte, maakt de politie deze rechtsgeldig door eveneens te ondertekenen. Daarna krijgt de aangever een kopie van het proces-verbaal terug, onder meer voor eventuele afhandeling van de verzekering.

Een aantal andere politiekorpsen heeft inmiddels belangstelling voor de aangiftesite getoond.