Gemeente Den Haag

2001-11-06: Herinrichting Markenseplein start in voorjaar 2002

Het college van Burgemeester en Wethouders is akkoord met het herinrichtingsvoorstel voor het Markenseplein. De herinrichting is nodig om de eindhalte van buslijn 23 te verplaatsen van het Tesselseplein naar het Markenseplein. Voor de herinrichting zal aan de binnenzijde van de bestaande keerlus van tramlijn 12 een busbaan worden aangelegd. Hierdoor is het noodzakelijk de inrichting van educatieve tuinen -die zich in de keerlus bevinden- aan te passen. Het groene karakter rond de keerlus blijft behouden. De bus zal via de Pluvierstraat en Duivelandsestraat naar het Markenseplein rijden. Om geluidsoverlast te voorkomen zal de klinkerverharding op deze route vervangen worden door asfalt. De verkeersdrempels in de Pluvierstraat worden vervangen door busvriendelijke drempels. Er loopt nog een onderzoek welke hiervoor het meest geschikt zijn. De raadscommissie ROSV bespreekt de plannen op 14 november.

Wijkplan Duindorp
De verplaatsing van de eindhalte hangt samen met de maatregel uit het wijkplan Duindorp om het Tesselseplein opnieuw in te richten. Het Tesselseplein moet de 'huiskamer' van het vernieuwde Duindorp worden. Het winkelgebied wordt versterkt door de vestiging van een supermarkt en de herbranchering van de winkels. Hierbij hoort een goede bereikbaarheid, parkeergelegenheid en een aangenaam verblijfsklimaat. Langdurig stilstaande bussen passen niet in dit beeld.

Varianten
Voor het verplaatsen van de eindhalte van bus 23 zijn elf varianten onderzocht. Belangrijk hierbij was het behoud van een goede ontsluiting van de wijk met de bus en het handhaven van een halte op het Tesselseplein. Bij de vaststelling van het wijkplan Duindorp, in de zomer van 2000, heeft de gemeenteraad besloten de variant waarbij de eindhalte wordt verplaatst naar het Markenseplein verder uit te werken.

Planning
De aanleg van de busbaan is gepland van april tot juli 2002. De voorbereidende werkzaamheden aan de educatietuinen zullen hieraan voorafgaan. Aansluitend zal de herinrichting van het Tesselseplein ter hand worden genomen.

last update: 6 november 2001 ;pag.: 9308; auteur: 112