Gemeente Den Haag

2001-11-06: Eerste fase wijkplan Transvaal komt begin 2002 in uitvoering

Begin volgend jaar start de uitvoering van de 1e fase van het wijkplan Transvaal. Over de financiering van deze fase bereikten gemeente en corporaties vorige week overeenstemming. In de 1e fase worden circa 615 woningen gesloopt. Er komen 287 koop- en huurwoningen voor terug. In vier stappen zullen de bewoners worden geherhuisvest en na de sloop gaat de nieuwbouw van start. De eerste stap omvat het bouwblok Natalstraat/Heilbronstraat dat in het 1e kwartaal 2002 actiegebied wordt. Dat staat in de brief die wethouder Arend Hilhorst vandaag aan de raads-commissie voor ROSV stuurt.

Voor Transvaal wordt een wijkplan gemaakt. Daarin staat welke maatregelen worden getroffen om het wonen, werken en verblijven in de wijk te verbeteren, zodat de wijk zich een betere positie op de woningmarkt kan veroveren. Het gaat niet alleen om het wonen, maar ook om de leefbaarheid, de openbare ruimte, verkeer, economie, speelplekken, groen en welzijnsvoorzieningen. De financiering van het totale wijkplan is nog niet zeker gesteld. Naar verwachting is het plan in de loop van 2002 gereed voor inspraak en besluitvorming. Over de financiering van de 1e fase bereikten gemeente en corporaties vorige week overeenstemming, zodat in 2002 de sloop en nieuwbouw van start gaan. Deze week worden de bewoners daarvan op de hoogte gebracht. De volgende fasen beginnen niet voor medio 2004.

Vanaf het 1e kwartaal 2002 wordt elk half jaar in een deelgebied de herhuisvesting, sloop en nieuwbouw in gang gezet. In deze eerste fase worden zon 615 woningen vervangen door 287 koop- en huurwoningen. De straten worden opnieuw ingericht. De al vastgestelde bouwprojecten aan de Wessels-/Fischerstraat, de Stellenbosch-straat e.o., de Viljoenstraat e.o. en rond het te vergroten wijkpark worden in deze eerste fase afgerond. Datzelfde geldt voor het opknappen van de Paul Krugerlaan, het badhuis Spionkopstraat en het daarachter gelegen speelveld en de Julianakerk.

De aanwijzing van het bouwblok tussen Natal- en Heilbronstraat tot actiegebied vormt de opmaat van de uitvoering van het wijkplan. 90 huishoudens uit woningen van Staedion zullen vanaf het 1e kwartaal 2002 worden geherhuisvest. In 2004 moeten hier de J.C. Pleysierschool en circa 60 seniorenwoningen met enkele zorgfuncties gereed zijn. In het 1e kwartaal begint ook de sloop rond het wijkpark.

6 november 2001
last update: 6 november 2001 ;pag.: 9309; auteur: 112