Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Ontwikkelingen langs het Spaarne

Het Spaarneplan is een belangrijk structurerend plan voor de ontwikkeling van Haarlem. Stap voor stap zal het Spaarne een andere rol in het stedelijk leven gaan spelen. Het plan stimuleert projecten en initiatieven: van steigers voor de recreatievaart tot woningbouw, van Langebrug (Verfroller) tot een nieuw gebruik voor het fort in Spaarndam, van kanoroute tot de werf en de herbouw van de Adriaan. Het Spaarneplan stimuleert veranderingen in vorm (inrichting), gebruik en beleving van het Spaarne. Het doel is een levendig Spaarne. In deze rubriek zullen wij regelmatig melding maken van actuele ontwikkelingen en kort nieuws. Deze week zijn er drie nieuwe ontwikkelingen.

Jachthaven op Schoteroog

Op het Schoteroog komt waarschijnlijk een jachthaven dat deel gaat uitmaken van een geheel nieuw recreatiegebied. Het Schoteroog is het meest noordelijk deel van de oost-oever van het Spaarne, de noordelijke uitloop van de Waarderpolder. Door drukte op het water in het vaarseizoen is onderzocht of de Mooie Nel de extra druk van een nieuwe jachthaven wel aankan. Op de westoever van het Spaarne, de zogenoemde landtong ter hoogte van de Jan Gijzenkade, zijn al enkele jachthavens gevestigd: Wetterwille, de Drijver en de Haarlemse jachthaven. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat de Mooie Nel zelfs op hoogtijdagen circa 250 boten per dag aan kan. Dat zijn er ongeveer honderd meer dan in eerste instantie werd gedacht. Omdat niet iedereen tegelijk gaat varen betekent dit dat de toekomstige jachthaven mag bestaan uit vierhonderd ligplaatsen.

Park aan het Spaarne

Het Spaarneplan is een gezamenlijk plan van de gemeenten Haarlem en Heemstede. Heemstede grenst aan het Zuider Buiten Spaarne. Op de westoever ligt binnen de gemeentegrenzen van Heemstede onder andere het historische landgoed Hageveld, bestaande uit een bosgebied met daarin de koepel van het Bischoppelijk College Hageveld en daar omheen weilanden, die tot aan het Spaarne reiken. Binnen dit gebied grenst ook een voormalige vuilstort aan het Spaarne. Het College van B&W van Heemstede heeft nu het idee opgevat om van deze voormalige vuilnisbelt een recreatiegebied te maken. Dit is mogelijk omdat er geen verspreiding is van de aanwezige vervuiling, bijvoorbeeld door het grondwater.

Het nieuwe park krijgt de naam "Meermond", naar een landgoed uit het eind van de zestiende en begin zeventiende eeuw. In de periode 2001 tot en met 2008 wil de gemeente Heemstede op de vervuilde grond een leeflaag aanbrengen met behulp van grond die vrijkomt bij reconstructiewerken elders in de gemeente. De bedoeling is dat in die leeflaag bomen en struiken worden geplant zodat er in 2008 een parkachtig wandelgebied is.

Adriaan gaat proefdraaien.

De officiële opening van molen De Adriaan aan het Spaarne is vanwege enkele vertragingen in de bouw en de nog noodzakelijke bestratingswerkzaamheden uitgesteld naar het voorjaar van 2002. Ook de werkzaamheden aan de Catharijnebrug maken de molen op dit moment wat moeilijk bereikbaar. De datum voor de opening moet nog worden vastgesteld, maar het voorstel is vooralsnog 23 april 2002. Op die dag is het precies zeventig jaar geleden dat de oude Adriaan tot de grond toe afbrandde.

Voor de jaarwisseling draait de molen een aantal keer proef, met een beperkte openstelling en enkele rondleidingen. De beheerstichting de Adriaan exploiteert en beheert de molen na oplevering, uiteraard in samenwerking met de stichting Molens Zuid-Kennemerland.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het Spaarneplan kan contact worden opgenomen met Jouke Kromkamp, tel. 023- 511 3632.