Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie geeft WTO-delegatie 'risicokoffer'

Amsterdam, 6 november 2001 --- Woensdagavond vertrekt de Nederlandse delegatie naar de vierde ministeriële conferentie van de WTO, die van 9 tot 13 november in Doha (Qatar) zal plaatsvinden. Vóór ze vertrekken biedt Milieudefensie om 19.30 uur op Schiphol de leden en adviseurs van de delegatie een koffertje aan, waarvan de inhoud de risico's van onevenwichtige besluitvorming symboliseren.

Milieudefensie vraagt de delegatie om in Qatar de belangen van duurzame ontwikkeling voorop te stellen en zich hard te maken voor:

Moratorium voor vrijhandel Geen verdere onderhandelingen over de dienstensector. Geen nieuwe onderwerpen op de agenda. Wel moeten de rijke landen eenzijdig handelspreferenties gunnen aan de armste landen, maar daar hoeft niets tegenover te staan. De armste ontwikkelingslanden hebben tenslotte weinig geprofiteerd van eerdere vrijhandelsakkoorden.

Evalueren effecten eerdere vrijhandelsafspraken Die effecten zijn groot en complex. De voordelen en nadelen zijn zeer oneerlijk verdeeld. In plaats van nog verdergaande afspraken te maken, moeten we goed kijken naar het verleden en lering trekken voor de toekomst.

Democratiseren WTO De onderhandelaars moeten democratisch gecontroleerd kunnen worden. Ontwikkelingslanden moeten een eerlijke kans krijgen in de onderhandelingen.

Wat: Aanbieding 'risicokoffer' WTO-delegatie. Hoe laat: 19.30 - 20.15uur.
Waar: Conferentiekamer 1, Bussiness & Conference Center WTC Schiphol.
Hoe komt u er: In de centrale hal van Schiphol (Schiphol Plaza) tegenover de Body Shop de roltrap omhoog naar P1. Volg vanaf daar de groene markeringen volgen richting World Trade Center Amsterdam Airport. Aan het einde van de gang vindt u de ingang van het WTC aan uw linkerhand.

Het koffertje wordt eerst aangeboden aan de Kamerleden Koenders (PvdA) en De Haan (CDA). Zij krijgen de gelegenheid om te reageren. Daarna krijgen de andere delegatieleden en -adviseurs een koffertje.

Noot voor de fotoredactie: Het gaat om een rieten koffertje met daaraan vast een met helium gevulde (dus rechtopstaande) ballon met daarop afgebeeld een wereldbol. In het koffertje zitten een broodje, een flesje water, een knijpkat en een houten lepel. Deze voorwerpen symboliseren respectievelijk voedsel, water, energie en duurzaam hout.