Gemeente Tilburg


1-11-2001
Theateronderwijsproject Geweld Nee positief gewaardeerd College in principe akkoord met vervolg van project

Het college van B&W wil 57.950,- beschikbaar stellen voor de voortzetting van het theateronderwijsproject Geweld Nee... als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Dat betekent dat in het voorjaar van 2002 het theateronderwijsproject in derde klassen van deelnemende scholen voortgezet onderwijs in Tilburg wordt uitgevoerd. Daarbij kiest het college gezien de eerdere positieve ervaringen opnieuw voor het theatergezelschap Tryater.

Het theateronderwijsproject Geweld Nee heeft in het voorbije schoolseizoen 2000-2001 in alle derde klassen van bijna alle scholen van het voortgezet onderwijs in Tilburg en ook in scholen in de regio gedraaid. Uit de evaluatie van dit project blijkt dat het zowel door de docenten als de leerlingen zeer positief wordt gewaardeerd.

In de periode oktober 2000 tot en met april 2001 is het theateronderwijsproject 157 keer uitgevoerd: 103 maal in Tilburg en 54 maal in de omringende gemeenten. Het ging daarbij om 107 klassen met in totaal ongeveer 3000 leerlingen verdeeld over 22 scholen. Het theateronderwijsproject werd verzorgd door het toneelgezelschap Tryater.
Doel van het project was jongeren zich bewust te maken van de vaak verstrekkende gevolgen van geweld en wat ze zelf kunnen doen om geweld te vermijden of de ernst van de gevolgen van geweld te beperken. Dit gebeurt door het geven van een indringende theatervoorstelling in de klas en een nabespreking met rollenspel. Ook voorziet het project in een avond voor ouders en les-ondersteunend materiaal.

Net als bij vorig schooljaar gaat het college uit van een maximale deelname van alle scholen voortgezet onderwijs binnen Tilburg. Hiervan uitgaande wordt gekomen tot een totaal van 130 deelnemende klassen. Evenals vorig jaar wordt van de deelnemende scholen een eigen bijdrage verwacht, nu ter grootte van 200,- per deelnemende klas. Dit brengt de maximale gemeentelijke bijdrage op 57.950,-. De financiering van deze middelen dient te komen uit het Projectenbudget Veiligheid. Een voorstel voor de instelling van dit Projectenbudget Veiligheid is opgenomen in de conceptbegroting 2002 die in november in de gemeenteraad wordt behandeld.

Bij instemming van de gemeenteraad krijgt het bureau Oosterhoff en Wijnsma, dat het toneelgezelschap Tryater vertegenwoordigt, opdracht voor de voortzetting van het theateronderwijsproject. Dit bureau benadert vervolgens alle Tilburgse scholen. Ook zal het bureau de belangstelling binnen de regiogemeenten en scholen peilen.