Ingezonden persbericht

Persbericht

EUROPA's MEEST OMVANGRIJKE STUDIE NAAR DIEFSTAL BINNEN DE RETAILBRANCHE ONDERSTEUND DOOR CHECKPOINT SYSTEMS

Sponsorschap voor onderzoek door het Centre for Retail Research

Jaarlijks verlies door 'lekkage' binnen Europa is gelijk aan maandomzet van de acht grootste retailers

Thorofare, N.J. / Nieuwegein, 5 november 2001 -- Checkpoint Systems, Inc. - wereldwijd toonaangevend aanbieder van onder meer automatische identificatie en detailhandel-beveiliging - ondersteunt de meest uitgebreide studie ooit naar diefstal binnen de Europese retailbranche. Het betreft een onderzoek dat wordt uitgevoerd door het vooraanstaande Engelse Centre for Retail Research (CRR). Overal in Europa doet het CRR onderzoek naar problemen en kosten die gerelateerd zijn aan het voorkomen van misdaad, diefstal en verlies binnen de retailbranche.

Het onderzoek wordt in meerdere fases gehouden, gebaseerd op een doorsnede van de grootste retailers in Europa. Doel van het onderzoek is inzicht te bieden in:

· wat de meest gestolen producten zijn;

· het effect van de introductie van de euro op lekkage (verlies en diefstal);
· het belang van electronic article surveillance (EAS) bij lekkage;
· de interesse van de retailbranche in source tagging programs (bronlabeling);

· de belangrijkste misdaadzaken waar men zich het meest zorgen over maakt zoals verslaafden, vluchtelingen en recidivisten, beperkingen van het justitionele systeem; en

· mogelijke oplossingen om verlies tegen te gaan en de belangrijkste Europese verliespreventie trends tot 2010.

'Een zo omvangrijk onderzoek naar misdaad binnen de Europese retailbranche is nog nooit gedaan. Het zal een duidelijker en inzichtelijker beeld bieden van de werkelijke kosten die Europese retailers jaarlijks hebben. De schatting voor het jaar 2000 was ongeveer 21 miljard euro', stelt Professor Joshua Bamfield van het Centre for Retail Research. 'Ter vergelijking - dat is hetzelfde bedrag als wanneer de top acht van de Europese retailers al hun handelswaar gedurende een maand per jaar gratis zouden geven, ofwel 117 euro extra op de kassabon van elk huishouden in West Europa.'

Het afgelopen jaar leden de West Europese retailers in 16 landen, volgens schattingen van Professor Bamfield, door verlies en interne en externe diefstal een totaal bedrag van 31,5 miljard euro verlies. Dit blijkt uit een analyse van de omzet binnen de retailsector. Een derde van de verliezen was het gevolg van intern verlies. Daardoor komen de totaalkosten van de criminaliteit binnen de retailsector door 'klanten' en 'medewerkers' uit op ongeveer 21 miljard euro.

'Door dit onderzoek van het Centre for Retail Research mede mogelijk te maken, hopen we de retailbranche een onafhankelijk en maatgevend rapport te kunnen bieden. Daarmee kan men tot vergelijkingen komen met andere retailers in verschillende landen en betere maatregelen op het gebied van verliespreventie nemen', stelt Per Levin, vice-president European Operations van Checkpoint.

Checkpoint Meto Benelux BV, Coltbaan 21, 3439 NG NIEUWEGEIN. Telefoon: 030 - 609 41 11 - fax: 030 - 609 41 00.

Centre for Retail Research
Het Centre for Retail Research (CRR), Nottingham, wordt geleid door Professor Joshua Bamfield. Het heeft veel ervaring op het gebied van het ontwikkelen en uitvoeren van onderzoeken die gericht zijn op misdaad binnen de retailbranche. Het CRR heeft onderzoeken afgerond voor het British Retail Consortium en meegewerkt aan gezamenlijke onderzoeken voor de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland. Er zijn sterke banden met analisten op het gebied van retailmisdaad in veel Europese landen. Het CRR speelde een belangrijke rol bij de ondersteuning van retailers die midaadpreventie strategieën ontwikkelen zoals onderzoek naar EAS in het begin van de jaren 90 en gezamenlijke misdaadpreventie voor binnensteden in het midden van de jaren 90. Joshua Bamfield heeft diverse artikelen gepubliceerd over verliespreventie en, naast Europese conferenties, in onder andere de Verenigde Staten, Brazilië Zuid Afrika en Australië presentaties gegeven tijdens conferenties over verliespreventie.

Over Checkpoint
Checkpoint Systems, Inc., USA is een toonaangevend aanbieder van digitale RF- (Radio Frequency), EAS- (Electronic Article Surveillance) en RFID- (Radio Frequency Identification) systemen, bronbeveiliging, barcode labeling systemen, handheld labeling systemen en CCTV. Toepassingen zijn onder meer automatische identificatie, detailhandelbeveiliging en prijs- en promotielabels. Checkpoint METO produceert en verkoopt als multinational systemen voor het labelen van producten ter bevordering van efficiëntie en kostenbeheersing en biedt haar klanten binnen diverse branches labelingoplossingen met toegevoegde waarde. Met een wereldwijd netwerk van dochtermaatschappijen is de onderneming direct actief in dertig landen en biedt het professionele klantenservice en technische ondersteuning over de hele wereld.