Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

6 november 2001

Dinkelland onderzoekt fusie met Friesland Coberco

Coöperatieve Zuivelindustrie Dinkelland BA heeft Friesland Coberco (Zuivelcoöperatie De Zeven Provinciën UA) verzocht de mogelijkheden van een fusie te onderzoeken. Dinkelland kan dit op basis van een contract. Al sinds 1953 bestaan contracten tussen Dinkelland en verschillende rechtsvoorgangers van Friesland Coberco.

De leden van Dinkelland hebben maandag 5 november ingestemd met verzoek tot het starten van fusiebesprekingen. Als beide bedrijven willen fuseren dan zullen de Algemene Vergaderingen van beide coöperaties hier te zijner tijd een besluit over moet nemen. Ook de Ondernemingsraden zullen advies worden gevraagd.

Reden voor het verzoek van Dinkelland is een achterblijvende melkprijs voor de leden als gevolg van het onvoldoende kunnen doorberekenen van de hogere melkprijzen in de verkoopprijzen.

Dinkelland uit Losser produceert langhoudbare zuivel (vooral koffiemelk en chocolademelk). Sinds 1988 produceert het bedrijf ook biologische zuivelproducten. De omzet bedraagt circa 35 miljoen gulden. Het bedrijf verwerkt zo'n 30 miljoen kilogram melk. De coöperatie heeft 75 leden. Er werken ongeveer 45 personen.

De producten van Dinkelland worden verkocht door verkooporganisatie Multifarm. Daar werken 12 personen. Dinkelland en Friesland Coberco hebben elk een belang van 50 procent in Multifarm.

Friesland Coberco heeft in 2000 een omzet gerealiseerd van bijna 9,1 miljard gulden. Wereldwijd zijn er 12.000 medewerkers in dienst, waarvan 5.500 in Nederland. In totaal leveren 12.000 melkveehouderijbedrijven de melk aan Friesland Coberco. Bekende merken in Nederland zijn onder meer Friesche Vlag, Frico, Completa, Appelsientje en CoolBest.