Gemeente Voorschoten

Voorlichtingspagina week 6 - 12 november

* Verkeersmededeling

* Project binnenmilieu: hoe schoon is de lucht in uw huis?
* Wet milieubeheer

* Verordening toeristenbelasting
Verkeersmededeling
Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten delen, gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, mede dat zij het volgende verkeersbesluit hebben genomen.

Besluit tot het plaatsen van een tweetal bushalteborden in de wijk Boschgeest.

Het openbaar vervoer heeft een belangrijke functie in de mobiliteit van de gemeente Voorschoten. Het beleid is er dan ook op gericht om alle delen van de gemeente te voorzien van goed openbaar vervoer. In dit kader voert sinds 30 mei 2000 de vervoersmaatschappij ConneXXion in opdracht van de Vervoersautoriteit Openbaar Vervoer Centrumgemeenten een tijdelijke verlenging van de buslijndienst lijn 49 (Voorschoten-Leiden Breestraat-Leiden Centraal-Leiderdorp Rijnlands Ziekenhuis) uit vanaf het NS station Voorschoten via een lus door het centrum van de wijk Boschgeest. Dit als doel om in het voorjaar van 2002 de lijnvoering uit te breiden naar de nieuwe woonwijk Starrenburg II direct vanaf het NS station Voorschoten via de wijkontsluitingsroute Boschgeest. Hierop vooruitlopend is er een bushaltebord ter hoogte van de zijkant van de woning aan de Rouboslaan nummer 11 en een bushaltebord ter hoogte van de woning aan Karel Doormanlaan nummer 24 geplaatst. De bedoelde borden zijn van belang om de buslijndiensten te ondersteunen op de locaties waar de bussen - binnen de geldende wettelijke regelingen - makkelijk en veilig kunnen halteren.

Het verkeersbesluit is aangekondigd op het publicatiebord aan het gemeentehuis in Voorschoten. Een gemotiveerd bezwaarschrift kan binnen zes weken na publicatie ingediend worden bij het College van burgemeester en wethouders. Adres: Postbus 393, 2250 AJ Voorschoten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Th. A. Dijksman, telefoon 071 - 5600 740 of mw W. Hasenoot, telefoon 071 - 5601 812, afdeling Infrastructuur & Milieu.



Project binnenmilieu: hoe schoon is de lucht in uw huis?

In de resterende maanden van dit jaar voeren de GGD Zuid-Holland Noord en de gemeente Voorschoten een project Binnenmilieu uit. Dat project bestaat uit een reeks artikelen voor dit blad en een checklist waarmee bewoners zelf kunnen nagaan hoe schoon de lucht in hun huis is.

De lucht in huis

Gemiddeld brengen mensen zo'n 90% van hun tijd binnen door, waarvan 70% in hun eigen huis. Het is daarom belangrijk dat de lucht in huis - met een mooi woord het binnenmilieu - zo schoon mogelijk is. Uit diverse landelijke onderzoeken is gebleken dat de lucht in huis vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht.

Veel van die vervuiling veroorzaken bewoners door hun gedrag. In elke woning komt dagelijks vocht vrij door koken, door douchen en door wassen of afwassen. Ook roken vervuilt de lucht in huis. Veel mensen zijn enthousiaste doe-het-zelvers. En ook bij dat klussen in huis komen stoffen vrij die de binnenlucht vervuilen.

Veel woningen die in de laatste decennia zijn gebouwd, zijn zo geïsoleerd dat de lucht in huis niet goed ververst wordt. Daardoor hopen de vervuilende stoffen zich op in de woningen.

Het is mogelijk dat mensen door een aanhoudend slechte kwaliteit van de binnenlucht gezondheidsklachten krijgen. Daarom is schone, gezonde lucht in huis dus heel belangrijk!

Het project Binnenmilieu

De gemeente en de GGD willen de aandacht van de inwoners van Voorschoten op het onderwerp vestigen. Op verschillende manieren krijgt u informatie over mogelijke vervuilers van de lucht in uw huis. U krijgt informatie over hoe u de kwaliteit van de lucht in uw huis zelf kunt controleren wat u kunt doen om de binnenlucht zo schoon mogelijk te houden. Daar kunt u namelijk heel veel zelf aan doen door op een goede manier uw woning te ventileren en te luchten.

De activiteiten

Dit artikel is het eerste in een reeks over onderwerpen die te maken hebben met het binnenmilieu. U zult de komende tijd in elke uitgave een artikel aantreffen. Die reeks artikelen wordt afgesloten met een prijsvraag. Dat is een lijstje met vragen over de onderwerpen die in de weken daarvoor in de krant hebben gestaan.

Ook is een checklist beschikbaar, waarmee u uw eigen woning kunt controleren op vocht, tabaksrook en andere vervuilende stoffen. De checklist heeft de vorm van een folder en die kunt u vanaf begin november vinden in de informatierekken in de hal van het gemeentehuis, in de bibliotheek en en de wachtkamers van de huisartsen. De titel is `Checklist: hoe is het gesteld met de lucht in uw woning?'

Samenwerking

Het project Binnenmilieu is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Voorschoten en de GGD Zuid-Holland Noord. De gemeente en de GGD geven daarmee een concrete invulling aan een aspect van de wettelijke taak die de lokale overheid heeft op het terrein van de openbare gezondheidszorg.

Informatie

Voor vragen over het project kunt u bellen met de GGD Zuid-Holland Noord, afdeling Gezondheidsbevordering en Beleid, telefoon (071) 516 33 32. Voor inhoudelijke vragen over de relatie tussen gezondheid en milieu kunt u bellen met medische milieukunde van de GGD, telefoon (071) 516 33 81
Wet milieubeheer

Meldingen
Voor een aantal soorten bedrijven zijn in een Algemene Maatregel van Bestuur regels gesteld, die nodig zijn ter bescherming van het milieu. Bedrijven waarvoor zo'n maatregel van bestuur geldt hebben geen milieuvergunning nodig. Zij moeten wel een melding doen. Burgemeester en wethouder van Voorschoten ontvingen de volgende meldingen op grond van artikel 8.41 van de Wet milieubeheer.

Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer
* ANWB distributiecentrum, inrichting voor het op- en overslaan van goederen aan de Donklaan 76.

Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer
* ANWB Voertuigen & Uitrusting, inrichting onder andere voor het modificeren van wegenwachtvoertuigen aan de Papelaan-west 154.

Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer
* Bakker Verhoog, een uitbreiding gedurende 8 weken voor het plaatsen van een vriescontainer aan de Treubstraat 15.

Deze meldingen liggen tot 5 december 2001 ter inzage bij het informatiecentrum van bureau Voorlichting en Communicatie van het gemeentehuis. Inzage is mogelijk dagelijks van 08.30 tot 12.30 uur en op afspraak 's middags en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Verordening toeristenbelasting 2002

Burgemeester en wethouders van Voorschoten maken bekend, dat de gemeenteraad op
25 oktober 2001 heeft besloten tot vaststelling van de volgende belastingverordening:


-

Besluit

Nr. 105

"Verordening toeristenbelasting 2002".

Met ingang van 1 januari 2002 wordt ter zake van het houden van verblijf met overnachten binnen de gemeente in hotels, motels, pensions, vakantie-onderkomens, mobiele kampeeronderkomens, niet-beroepsmatig verhuurde ruimten en op vaste standplaatsen tegen vergoeding in welke vorm dan ook door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente zijn opgenomen onder de naam "toeristenbelasting" een directe belasting geheven.

Het tarief van de toeristenbelasting bedraagt per persoon per overnachting 0,80 (f 1,75).

Op verzoek wordt een afschrift van de verordening verstrekt. De verordening ligt -kosteloos- ter inzage tijdens kantooruren van 8.30 uur tot 12.30 uur, of op afspraak van 14.00 uur tot 16.00 en donderdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur(eveneens op afspraak) bij de afdeling Financiën (onderdeel belastingen) van de gemeente Voorschoten, Leidseweg 29 te Voorschoten. Nadere informatie: heer J.W. Alblas telefoon 071 5600 652.
Collectes.
Van 4 november tot en met 31 december wordt er niet gecollecteerd.
* 29okt01 Frans Folkert Oene z.v. W.H.B. van Dunneé en I.C. van den Ban

* 25okt01 Marco Francis Felix z.v. M.F.P. Van Winnedael en B. dos Santos Laus

* 24okt01 Quincy z.v. J.J. Poulissen en D. Meijer
* 23okt01 Thomas Pieter Lucas z.v. S.E.T. Happée en C.D.M. Vreeburg
* 01nov01 N.C. van der Ploeg en C. Valentijn
* 29okt01 H.W. Beernik, oud 82 jaar

* 25okt01 C. van Egmond, ev van Deursen, oud 61 jaar
* Rouboslaan 11; voor het vergroten van de woning;
* Pijlstaartpad 18; voor het vergroten van de kelder;
* J.W. Frisolaan 14; voor het plaatsen van een tochtportaal aan de voorgevel;

* Planciusplantsoen 4; voor het plaatsen van een dakkapel;
Bovenvermelde aanvragen en meldingen kunnen bij de afdeling Bouw en Milieu van de gemeente (kamer 036) op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur op afspraak worden ingezien. Indien een vrijstelling op grond van het bestemmingsplan noodzakelijk is, vindt een aparte publicatie plaats. Dat is de eerste gelegenheid om uw zienswijze over de aanvraag gemotiveerd en schriftelijk in te dienen. Indien een bouwvergunning is verleend vindt eveneens een publicatie plaats. Dan biedt de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen.

* Leidseweg 169; voor het plaatsen van een dakopbouw; dd 30-10-2001;

* Leidseweg 167; voor het plaatsen van een dakopbouw; Toegestane melding:
dd 01-11-2001;

* Treubstraat 15; voor het tijdelijk plaatsen van een container van 1-11-2001 t/m 01-02-2002;
Gelijktijdig kan aan de president van de rechtbank te 's-Gravenhage treffen indien onverwijlde spoed dat vereist. Inwilliging van dit verzoek kan betekenen dat de bouwactiviteiten onmiddellijk stopgezet dienen te worden.

Nadere inlichtingen omtrent deze procedures kunt u verkrijgen bij de heer mr H. Wester van de afdeling Bestuurlijke Juridische Zaken van onze gemeente, (telefoon 071- 5600 622).