Actueel

Scheurvorming veroorzaakt door gaswinning? geen omkering van de bewijslast.

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 6-11-2001

Twee huiseigenaren (Roswinkel en Emmercompascuum) houden de NAM verantwoordelijk voor scheuren die in hun woningen zijn ontstaan. De woningen staan in de buurt van het Roswinkelveld, waar de NAM van 1976 tot 1989 putten heeft geboord voor gaswinning. Sinds 1992 doen zich in de omgeving van het Roswinkelveld aardschokken voor. Daarvoor niet. Eisers hebben gevorderd voor recht te verklaren dat de NAM onrechtmatig handelt door het verrichten van boringen, respectievelijk dat de NAM aansprakelijk is voor schade aan hun woning. Beide eisers hebben daarnaast schadevergoeding gevorderd.
De NAM erkent dat haar boringen hebben geleid tot aardschokken, maar betwist dat deze aardschokken hebben geleid tot de schade aan de woningen van eisers.
De rechtbank is van oordeel dat de eisers dienen te bewijzen dat de schade aan hun woningen is ontstaan door de opgetreden aardschokken. Voor omkering van de bewijslast is in deze gevallen geen plaats. De rechtbank neemt daarbij in overweging dat in het Wetsvoorstel Mijnbouwwet bewust is gekozen voor het niet omkeren van de bewijslast in die zin dat de NAM zou moeten bewijzen dat de schade niet is veroorzaakt door de gaswinning.
De rechtbank oordeelt dat scheurvorming ontstaan nadat de in het geding zijnde aardschokken zich hebben voorgedaan wordt vermoed te zijn veroorzaakt door deze aardschokken. Eisers kunnen daarom volstaan met het bewijs dat de schade aan hun woningen dateert uit de periode vanaf 1992, respectievelijk na 14 juli 1998. Indien eisers in dit bewijs slagen, mag de NAM aantonen dat deze schade niet het gevolg is geweest van deze aardschokken.
De rechtbank acht het gewenst een deskundigenonderzoek te gelasten over de vraag welke gebreken zijn ontstaan door de sinds 1992 opgetreden aardschokken, respectievelijk de beving van 14 juli 1998, en hoe groot de schade is die daaruit is ontstaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad5132
(Zie het originele bericht)