European Commission

IP/01/1537

Brussel, 6 November 2001

Visserij: Commissie leidt inbreukprocedure tegen Ierland, Italië, Frankrijk en Nederland in

De Commissie zal een inbreukprocedure tegen Ierland en Italië inleiden omdat zij niet aan de verplichtingen inzake de
capaciteitsdoelstellingen voor hun vissersvloot hebben voldaan. In juli had zij een soortgelijke procedure tegen Nederland ingeleid. Voorts zal tegen Ierland een tweede procedure worden ingeleid wegens overtredingen van de vergunnings- en registratieregels voor EU-vissersvaartuigen. De procedure tegen Frankrijk betreft de Franse regelgeving voor de aanvoer van sint-jakobsschelpen. "Alle lidstaten moeten het nodige doen om hun verplichtingen in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) na te komen. Het is cruciaal dat de hand wordt gehouden aan de Europese regels om de vlootcapaciteit te reduceren en met de aanwezige hulpbronnen in overeenstemming te brengen. De in onderling overleg vastgestelde regels moeten naar behoren worden toegepast om te garanderen dat de voorwaarden in alle landen gelijk zijn", aldus Franz Fischler, lid van de Commissie, bevoegd voor landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij.

Ierland

De Commissie zal twee schriftelijke aanmaningen zenden aan Ierland. De eerste betreft het feit dat Ierland sommige tussentijdse doelstellingen die in het kader van het vlootinkrimpingsprogramma van de EU (het vierde meerjarig oriëntatieprogramma of MOP IV ) voor de periode 1997-2001 aan de Ierse vloot zijn opgelegd, niet heeft gerealiseerd.

De vloten worden ingedeeld in diverse groepen, de zogeheten "segmenten"; per segment worden doelen gesteld om de vlootcapaciteit beter op de aanwezige visserijhulpbronnen af te stemmen. Voor het segment "pelagische trawl en ringzegen" gold voor 31 december 2000 een doelstelling inzake motorvermogen van 29 039 kW. Op de betrokken datum bedroeg het werkelijke motorvermogen echter 37 361 kW, of 8 322 kW meer dan toegestaan.

De tweede procedure betreft een geval van niet-nakoming van de verplichting om de gegevens van EU-vissersvaartuigen aan de Commissie mee te delen. Het gaat hierbij om de "Atlantic Dawn", een pelagische trawler van 140 meter onder Ierse vlag, waarvoor de Ierse autoriteiten hebben verzuimd de vereiste informatie aan de Commissie te verstrekken. Dit vaartuig is bijgevolg niet ingeschreven in het vlootregister van de EU.

Italië

Wat Italië betreft, bestaat de inbreuk in het niet gerealiseerd zijn van de tussentijdse MOP-doelstellingen voor de totale vloot, het segment "
Frankrijk

De reder van een onder Franse vlag varend vaartuig waarmee in de territoriale wateren van Jersey op sint-jakobsschelpen wordt gevist, heeft bij de Commissie klacht ingediend tegen het feit dat aan dit vaartuig is verboden om de vangst van sint-jakobsschelpen aan te landen, op grond van een Frans besluit waarbij een aanvoerverbod van 15 mei tot en met 30 september wordt ingesteld.

De Commissie is van oordeel dat dit besluit, toegepast op een vaartuig dat in de territoriale wateren van een andere lidstaat dan Frankrijk opereert, een inbreuk op het beginsel van vrij verkeer van goederen kan vormen.

Nederland

In juli jl. is een schriftelijke aanmaning aan Nederland gestuurd wegens het niet gerealiseerd zijn van de MOP-doelstellingen voor het segment "pelagische trawlers" van de Nederlandse vloot. Voor dit segment gold voor 31 december 2000 een doelstelling van 48 790 GT inzake tonnage en 62 475 kW inzake motorvermogen; de werkelijke cijfers waren 93 066 GT en 91 497 kW respectievelijk, wat neerkwam op een overschrijding met 44 276 GT en 29 022 kW.

Achtergrondinformatie

Het zenden van een aanmaningsbrief is de eerste stap in de inbreukprocedure. De betrokken lidstaat moet hierop binnen de door de Commissie gestelde termijn antwoorden. Indien het antwoord de Commissie geen voldoening schenkt, wordt de inbreukprocedure voortgezet met het zenden van een met redenen omkleed advies aan de lidstaat.

Indien de betrokken lidstaat binnen de door de Commissie gestelde termijn geen gevolg geeft aan het advies, kan de Commissie de zaak aanhanging maken bij het Europese Hof van Justitie. Italië - Doelstellingen en situatie van de vloot op 31 december 2000

Segment
Doelstellingen 31.12.2000 Situatie 31.12.2000 Verschil Totale vloot (kW) 1 345 340 1 421 739 76 399
Totale vloot (GT) 230 618 231 775 1 157
Kleinschalige kustvisserij ( Multipurpose (GT) 30 816 48 901 18 085
Trawlers oceanen (kW) 22 276 35 795 13 519