Gemeente Deventer

Senzora B.V. bij Koninklijke beschikking hofleverancier

Commissaris van de Koningin mr. J.A.M. Hendrikx heeft vrijdag 2 november Senzora B.V. in Deventer het recht toegekend tot het voeren van het Koninklijk Wapen en de toevoeging 'Bij Koninklijk Besluit Hofleverancier'.

Senzora B.V. bestaat dit jaar 125 jaar. Dit bijzondere jubileum is vrijdag gevierd in restaurant Boode in Bathmen.

Marktleider soda en groene zeep

Senzora is begonnen als een grossierderij, een kruidenierswinkel, gedreven door A. Schoemaker, en is nu marktleider soda en groene zeep. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van de professionele wasmiddelen, maar één van de vele op het gebied van consumentenwasmiddelen. Het bedrijf zet producten af in Nederland, maar ook in Engeland, Frankrijk en Amerika.

Senzora is gestart als kruidenierswinkel, waaraan in de loop van de tijd koloniale producten zijn toegevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog is gestart met de productie van kristalsoda, zachte zeep, suikerwerken en verf. In 1936 is Senzora de eerste producent in Nederland van soda, waarna in 1960 de verffabriek is verkocht. Op dit moment bestaat het bedrijf uit de productie-units suikerwerken, kristalsoda, reinigingsmiddelen, waspoeders en recycling. Senzora is op het ogenblik nog de enige zeepziederij in Nederland.

Er is een sterke binding met Deventer door de jarenlange vestiging van het bedrijf in de stad. Ook op maatschappelijk en cultureel terrein toont het bedrijf zich betrokken bij Deventer. Senzora B.V. is nog altijd in handen van leden van de familie Schoemaker.