Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Multiculturele aanpak huishoudelijk geweld

In Haarlem loopt sinds '98 het integrale project "geweld in het gezin" waarin meer dan 20 organisaties op het gebied van hulpverlening en justitie samenwerken. Inmiddels is de hulpverlening in kaart gebracht en uitgebreid, is er hulp voor plegers van geweld opgezet, is er een publiekscampagne "huiselijk geweld is niet normaal!" ontwikkeld. Ook is vorig jaar het Advies- en meldpunt huiselijk geweld gestart.Nu zal het project zich gaan bezighouden met een specifieke aanpak van huiselijk geweld voor allochtonen.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt veel voor. Volgens het Ministerie van Justitie (1997) is zelfs bijna de helft van de Nederlandse bevolking er ooit slachtoffer van geworden. Tegenwoordig verstaan we onder huiselijk geweld alle vormen van geweld (lichamelijk, geestelijk en seksueel) in huiselijke kring en gericht op zowel vrouwen als mannen, maar ook op kinderen, ouderen en ouders. Huiselijk geweld komt overal voor: bij alle bevolkingsgroepen en in alle milieus. Maar tegelijkertijd weten we nog te weinig over huiselijk geweld bij de verschillende bevolkingsgroepen. Bijvoorbeeld welke rol cultuur hierbij speelt.

Werkconferentie

Omdat Haarlem pionier is op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld en omdat er ook landelijk nog niet zoveel bekend is over de mogelijke rol van cultuur bij huiselijk geweld, hebben medewerkers van het project het oor te luisteren gelegd bij allochtonen zelf: bij verenigingen en zelforganisaties. Er bleek wel degelijk behoefte te zijn aan een specifieke aanpak. Om meer ideeën te krijgen en daarover van gedachten te wisselen met sleutelfiguren van migrantenorganisaties, organiseert de projectgroep van de gemeente op maandag 5 november een werkconferentie met de titel Geweld in het gezin, naar een multiculturele aanpak. De aanbevelingen die daaruit voortkomen zullen worden meegenomen in een verdere uitwerking van een project over huiselijk geweld, aangepast aan allochtonen.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemenmet Remy Vink, projectcoördinator "geweld in het gezin" gemeente Haarlem ofLeontine van der Kroon, communicatieadviseur GGD Haarlem, tel:023-5115934 en tel. 023-5115684