Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministers: geen reden voor angst in Nederland

De Nederlandse gezondheidszorg is goed voorbereid op eventuele bioterroristische aanslagen. Nederlanders hoeven dan ook niets te vrezen. De overheid is waakzaam en we moeten vooral rustig blijven. Dat zeiden de ministers Borst (Volksgezondheid), Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag.

Het kabinet benadrukt dat in geen van de verdachte pakketjes met poeder die in Nederland zijn onderzocht, miltvuur is aangetroffen. Niet meer dan enkele tientallen mensen per dag bellen de gratis telefoonlijn (0800 - 3008051) met vragen over miltvuur. De mensen die bellen zijn rustig en niet in paniek.

Naar aanleiding van actuele vragen over mogelijke besmettingen met het pokkenvirus, stelt minister Borst dat ze al enige tijd geleden opdracht heeft gegeven versneld pokkenvaccins gebruiksklaar te laten maken.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag 26 oktober een persbericht uitgegeven waarin ze informatie geeft over een algemene aanpak bij een eventuele uitbraak van pokken. Daarin staat onder meer dat bestaande vaccins tegen pokken goed zijn, maar ernstige bijwerkingen hebben. Om die reden is het onverstandig om nu massaal preventief te vaccineren. Alleen mensen van wie het waarschijnlijk is dat ze besmet kunnen zijn geraakt via anderen, worden gevaccineerd. Dat is nu niet aan de orde. Als er ergens pokken wordt geconstateerd, worden mensen geïsoleerd en gevaccineerd. Mensen die in het verleden tegen pokken zijn gevaccineerd, kunnen alleen een minder ernstige vorm van pokken krijgen. Als er ergens ter wereld pokken uitbreekt, zal er wereldwijd alarm worden geslagen en zal via de WHO alle hulp worden aangeboden die nodig is.

In Nederland is met al deze zaken al rekening gehouden, zei Borst tijdens de persconferentie. De ministers hopen dat duidelijk is gemaakt dat er in Nederland geen miltvuur of pokken is, dat ons land goed is voorbereid op eventuele uitbraken van ziektes en dat er geen enkele reden is om ergens voor te vrezen.

Hieronder staan de antwoorden op veel gestelde vragen over miltvuur en over pokken. U kunt ook bellen met het speciale (gratis) telefoonnummer 0800 - 3008051 (op werkdagen van 09.00 - 21.00 uur en in het weekend van 09.00 - 17.00 uur).