Gemeente Groningen

8
NOV
02.42

Persbericht

Boete bij verzuim inburgering
06-11-2001

Het college van B&W stelt voor om met ingang van 1 januari 2002 het (verplichte) sanctiebeleid voor nieuwkomers in een inburgeringtraject daadwerkelijk in te voeren. Dit betekent dat er een boete kan worden opgelegd wanneer een nieuwkomer zijn of haar verplichtingen niet nakomt.

Het (Groninger) sanctiebeleid komt er op neer dat er twee sanctiemogelijkheden zijn: een korting op de bijstandsuitkering of een 'bestuurlijke' boete voor niet-uitkeringsgerechtigden. Een boete kan worden opgelegd wanneer men zich niet meldt voor of deelneemt aan het inburgeringsonderzoek, zich niet laat inschrijven bij een onderwijsinstelling of niet op lessen of andere onderdelen van het inburgeringsprogramma verschijnt zonder geldige reden. Voordat een boete wordt opgelegd, krijgt de desbetreffende persoon de gelegenheid toe te lichten waarom hij of zij de verplichting niet is nagekomen. Bij de sanctiebepaling wordt rekening gehouden met de (persoonlijke) omstandigheden, de mate van verwijtbaarheid (is er sprake van overmacht bijvoorbeeld) en de ernst van de overtreding. Het Groninger college stelt nadrukkelijk dat sancties moeten worden opgelegd als laatste middel in een beleid dat primair op stimuleren gericht is.

In de WIN (wet inburgering nieuwkomers) is vastgelegd dat elke nieuwkomer een inburgeringspicht heeft en dat gemeentes verplicht zijn sancties op te leggen aan die nieuwkomer die zonder geldige reden zijn verplichtingen niet nakomt. Omdat sanctiebeleid pas kan worden ingevoerd wanneer er een goed volgsysteem is (controle op alle onderdelen van het inburgeringtraject), hebben de gemeentes de tijd gekregen van Den Haag om dit op orde te brengen. Vóór de invoering van de WIN was er namelijk geen verplichte inburgering en dus ook geen controle systeem. In Groningen is dit inmiddels voor elkaar en moet het sanctiebeleid dus worden ingevoerd.