Arcadis


Arnhem, 06 november 2001

TAXEREN VAN WONINGEN WORDT DRUK OP DE KNOP

iCASA-TAXATIEMODEL LEVERT BANKEN EN VERZERKERAARS FORSE BESPARING OP

Het iCASA-model, dat met behulp van de computer woningen taxeert, kan de banken een drastische kostenreductie opleveren. Dit zei Dirk Driessen, directeur van iCASA, vandaag tijdens een gesprek met de financiële pers in Amsterdam.
Dankzij het iCASA -model kunnen banken adequaat inspelen op de solvabiliteitseis van De Nederlandsche Bank. Deze verplicht de banken om 8% van het uitstaande hypotheekbedrag als eigen vermogen aan te houden indien het uitstaande hypotheekbedrag groter is dan 75% van de executiewaarde. Is het hypotheekbedrag kleiner dan geldt een solvabiliteitsbeslag van 4%.
Omdat het taxeren van woningen prijzig is en veel tijd in beslag neemt, taxeren banken hun hypotheekportefeuille zeer onregelmatig. Gevolg hiervan is dat de banken, uit oogpunt van die solvabiliteitseis, te veel eigen vermogen aanhouden dan strikt noodzakelijk is. Door gebruik te maken van het iCASA -model kan dit tot het verleden gaan behoren.

Dit model is in staat om tegen een lage prijs per taxatie, binnen één dag een volledige hypotheekportefeuille te taxeren. Met het iCASA
-model kunnen banken op gezette tijden hun hypotheekportefeuille waarderen, waardoor zij veel nauwkeuriger dan tot nog toe kunnen voldoen aan de eisen van DNB en nooit te veel eigen vermogen hoeven aan te houden uit oogpunt van het solvabiliteitsbeslag.

Verhandelbaarheid hypotheekportefeuilles

Het binnen 24 uur kunnen vaststellen wat de waarde is van een totale hypotheekportefeuille heeft voor banken nog een tweede voordeel. Hierdoor is de verhandelbaarheid van deze portefeuille, een stuk groter geworden. In de VS, waar het taxeren van woningen al vele jaren aan computermodellen wordt overgelaten, heeft het verhandelen van hypotheekportefeuilles inmiddels een grote vlucht genomen. In Nederland staat dit nog in de kinderschoenen, maar algemeen wordt aangenomen dat dergelijke transacties binnen enkele jaren ook in ons land tot de normale gang van zaken behoren. Het snel en betrouwbaar kunnen laten taxeren van de portefeuille is hierbij dan wel noodzakelijk.

Objectief en betrouwbaar

iCASA maakt gebruik van gegevens van het Kadaster, CBS, Dataland en ARCADIS. Samen met het onderzoeksbureau ABF Research is een objectief softwaremodel ontwikkeld dat binnen enkele seconden, na het intoetsen van postcode en huisnummer, de waarde van een woning kan vaststellen. Het model stelt objectief en volledig onafhankelijk de waarde van een woning vast binnen een betrouwbaarheidsmarge van tien procent.

Nederland telt 6,5 miljoen objecten. Deze kunnen allemaal met het iCASA -model getaxeerd worden. Zo'n 80% hiervan (5,2 miljoen) kan het iCASA -model taxeren met een betrouwbaarheidsmarge van 10%. Inmiddels kunnen twee miljoen objecten worden getaxeerd binnen deze betrouwbaarheidsmarge. Van de overige objecten ligt de marge hoger. Eind 2003 kunnen alle 5,2 miljoen objecten worden getaxeerd binnen de marge van tien procent.

iCASA is een initiatief van Abz Nederland, ARCADIS en STATER, actief op (deel)markten waarop de dienstverlening van iCASA zich richt. De achtergronden en kennis van zaken van de oprichters staan borg voor een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

ARCADIS is een internationale dienstverlenende kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, milieu, gebouwen en communications. Het werkgebied van de onderneming heeft altijd en overal ter wereld te maken met de verbetering van de woon- en werkomgeving. ARCADIS werkt vanuit sterke lokale marktposities aan integrale projecten voor publieke en private opdrachtgevers. Opgericht in 1888 behoort ARCADIS thans met circa 8000 medewerkers wereldwijd tot de top 10 in haar vakgebied. Dochteronderneming Kafi B.V., gespecialiseerd op het gebied van onder andere vastgoedinformatie en -waardering, is het grootste WOZ-taxatiebureau van Nederland.

---