Ingezonden persbericht

MILIEUDEFENSIE
www.milieudefensie.net/mtc

PERSBERICHT, 6 NOVEMBER 2001

Discussie over nut en noodzaak van MTC moet alsnog gevoerd

Milieudefensie wint belangrijke slag in strijd tegen Gelders transportcentrum

Milieudefensie is verheugd over het vandaag genomen besluit van de gemeentebesturen van Nijmegen en Overbetuwe om de Milieu Effect Rapportage voor het MTC in te trekken. Het Multimodaal Transportcentrum is een grootschalig overslagcentrum aan de Betuwelijn, gecombineerd met een enorm bedrijventerrein en een nieuwe containerhaven. Voor het MTC zou 500 hectare groen landschap moeten wijken voor asfalt en beton. Door het besluit om de MER in te trekken staan de plannen feitelijk op losse schroeven.

Met dit besluit wordt gehoor gegeven aan de kritiek die door Milieudefensie en vele anderen tijdens de inspraakprocedure is ingebracht. Zo was nog nooit goed gekeken naar het voorkomen van beschermde dier- en plantensoorten in het plangebied, waaronder de kamsalamander. Tevens heeft men in de MER geen goede afweging gemaakt voor de dijkverlegging die nodig zou zijn voor de aanleg van de containerhaven. Een recent rapport van het Crisis Onderzoeksteam van de Leidse universiteit wees bovendien uit dat diverse Gelderse bestuurders bij de besluitvorming over het MTC 'op de grens van het toelaatbare' hebben geopereerd. Ook zijn de volksvertegenwoordigers lange tijd niet geïnformeerd over de financiële tekorten van het project.

Door de Gelderse bestuurders wordt nu voor het eerst onderkend dat alsnog een grondige discussie over nut en noodzaak van het MTC gevoerd moet worden. Dit zal tot jaren vertraging leiden. Milieudefensie ziet deze discussie met veel vertrouwen tegemoet.

Volgens Milieudefensie biedt dit uitstel kans om tot een heroverweging van de plannen voor het MTC te komen. De open ruimte tussen Arnhem en Nijmegen mag niet worden opgeofferd aan de achterhaalde plannen voor het MTC. Zeker nu de Noordtak en Zuidtak van de Betuwelijn niet doorgaan is er geen reden meer om het landschap in de Overbetuwe op te offeren aan dit project. In haar landelijke campagne 'Trek de groene Grens' roept Milieudefensie op een groene grens te trekken om de open ruimte in Nederland te behouden.

Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de contactpersoon van Milieudefensie in Nijmegen
Pieter Jansen, telefoon: 024-3882309 of 06 44768631