Gemeente Breda

06-11-2001

College Breda steunt ambtenaren en daagt Parel van het Zuiden voor de rechter
Het college van burgemeester en wethouders van Breda tolereert niet langer de wijze waarop de Parel van het Zuiden ambtenaren bewust schade toebrengt en neemt maatregelen. De stadsadvocaat bereidt op dit moment namens het college en een aantal ambtenaren een dagvaarding voor om de Parel voor de rechter te dagen. Bovendien wordt raadsleden en commissieleden niet-raadsleden van deze partij vanaf vandaag de toegang tot het niet-publieke deel van de stadskantoren ontzegd. Ambtenaren hoeven vertegenwoordigers van de Parel niet langer te woord te staan. Het college schaart zich daarmee vierkant achter de mening van de Ondernemingsraad.

Voor het college van burgemeester en wethouders is de maat vol. Steeds opnieuw beschuldigt de Parel van het Zuiden ambtenaren in het openbaar zonder enig bewijs. Hiermee wordt ambtenaren doelbewust schade toegebracht. De grens van het toelaatbare is voor het college overschreden.

Inmiddels heeft het college aan het Openbaar Ministerie gevraagd zo spoedig mogelijk onderzoek te doen naar strafbare feiten. Dit naar aanleiding van een brief waarin sprake was van smeergeld dat zou zijn betaald aan een ambtenaar. De rijksrecherche heeft de zaak in onderzoek. Daarnaast wil het college tezamen met een aantal ambtenaren de Parel dagvaarden wegens onrechtmatig handelen jegens college en ambtenaren.

Naast juridische stappen beperkt het college het contact met de Parel tot het absolute minimum. Alle informele dienstverlening waar politieke fracties in Breda gebruik van kunnen maken, vervalt voor de Parel. Dat betekent onder andere dat geen gebruik meer kan worden gemaakt van ambtelijke ondersteuning en faciliteiten voor commissieleden niet-raadsleden en fractieassistenten. Vertegenwoordigers van de partij krijgen alleen nog toegang tot de ontvangsthal in het Stadskantoor en ze ontvangen alleen nog op schriftelijk verzoek informatie.

Breda, 6 november 2001