FNV BOUW

Chronisch zieken kunnen bellen met FNV Bouw

Tijdens de Week voor de Chronisch Zieken staat op dinsdag 6 november de telefoon van FNV Bouw open. Op nummer 0348 575 558 kan iedereen tussen één en zeven uur z'n ervaringen met ziekte en werk kwijt onder het motto 'blijven werken in de bouw'. Tevens presenteert de bond een boekje met interviews met chronisch zieken. Reacties op de internetsite van FNV Bouw laten een voorkeur zien voor snelle reïntegratie, liever dan een WAO-uitkering.

FNV Bouw vindt dat chronisch zieken veel te weinig kansen krijgen aan het werk te blijven of aan het werk te komen. 'Hollen of stilstaan' is nog steeds het motto. Mensen die een tandje lager moeten vanwege een ziekte of handicap, krijgen daar nauwelijks de kans voor. Liever dan aangepast werk, hulpmiddelen op de werkplek of een lichter rooster, worden ze afgeschoven richting WAO. FNV Bouw vindt dat de bouw- en houtnijverheid daarmee veel kennis en kunde verloren laat gaan.

Zeer tegen de zin van de werknemers in kwestie, die maar al te vaak uiterst gemotiveerd zijn om door te werken. Dat bewijzen de tien interviews in het boekje 'Niets-doen kan ik niet', dat FNV Bouw gelijktijdig presenteert. Tien mensen laten zien wat ziekte in hun leven overhoop haalt en hoe ze hun problemen te lijf gaan. Sommige verhalen eindigen hoopvol, bij andere mensen wint de ziekte het. FNV Bouw wil met de verhalen aantonen dat het in de sociale zekerheid niet om het geld draait, maar om mensen.

Op z'n internetsite verzamelde FNV Bouw 27 reacties over de stand van zaken bij reïntegratie. Tweederde vindt WAO geen oplossing: reïntegratie is belangrijker dan mensen met rust laten. Vrijwel iedereen vindt het beste als mensen zo snel mogelijk weer werken, zij het dat 'snel' niet in de plaats moet komen van 'zorgvuldig'. De meeste respondenten vinden verder dat hun eigen werkgever meer arbeidsgehandicapten in dienst zou kunnen hebben. Wel gaan zij ervan uit dat er altijd mensen overblijven voor wie de WAO wel degelijk onontkoombaar is.

VOOR DE REDACTIE,