Gemeente Den Haag

2001-11-02: Open dagen Teletolk Gebarentaal Stadhuis Den Haag op 6 en 8 november

Op 6 en 8 november a.s. zijn er open dagen bij de Teletolk Gebarentaal in het Haagse stadhuis. De gemeente Den Haag en de stichting Vi-taal organiseren deze open dagen ter gelegenheid van de week van het oor. Tijdens de open dagen kunnen doven en horenden tussen 10.00 en 15.00 uur kennismaken met de Teletolk en uitproberen hoe de Teletolk werkt. Ze kunnen met elkaar spreken, waarbij ze getolkt worden door een tolk in Soesterberg van TC VisiNet. Ook kan gebeld worden met andere beeldtelefoons voor een gesprek met spraak of gebarentaal mét beeld.

In het stadhuis van Den Haag kunnen dove burgers vanaf april dit jaar gebruik maken van de gratis Teletolk-dienst. Samen met de ambtenaar kan de dove persoon via een beeldtelefoon een tolk binnenbellen die het gesprek zal tolken. Vanaf 1 oktober 2001 is de dienst niet één maar twee dagen te gebruiken, namelijk op dinsdag en op donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Hiermee is het stadhuis voor doven én zwaar-slechthorenden een stuk toegankelijker geworden. Zij kunnen spontaan en zelfstandig naar het stadhuis stappen om hun zaken te regelen en informatie te vragen. De Teletolk Gebarentaal is een experiment van twee jaar en is één van de actiepunten uit de gemeentelijke nota Haagse gehandicapten in de lift.

DeVi-taal ontwikkelde het Teletolk-concept en paste dit als eerste toe in het Haagse stadhuis. Teletolken is niet alleen een oplossing op openbare plekken waar informatie en diensten worden aangeboden, maar ook bijvoorbeeld op de werkplek of in een ziekenhuis. Daarnaast is een beeldtelefoon hét ideale middel om met elkaar te bellen in gebarentaal.

2 november 2001

last update: 2 november 2001 ;pag.: 9286; auteur: 112