Politiebericht Friesland: Friesland 5-11-2001
Politieberichten van 5/11 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Drachten: ernstige mishandeling
In de avond en nacht van 23 op 24 oktober werd een 20-jarige inwoner van Ureterp ernstig mishandeld door twee inwoners van Drachten. Het slachtoffer was omstreeks 20.00 uur samen met een 17-jarige inwoner van Drachten (verdachte) op de fiets vertrokken naar Drachten. Bij de speeltuin aan de Westerwird moest het slachtoffer even wachten, daar de inwoner van Drachten zijn maat, een 22-jarige inwoner van Drachten (verdachte) moest ophalen. Toen de beide verdachten terugkwamen bij het slachtoffer kreeg hij van de oudste zonder enige aanleiding verschillende klappen en schoppen. Het slachtoffer werd daarop meegenomen naar de woning de oudste verdachte aan de Langewyk. In de woning werd het slachtoffer ernstig mishandeld en liep onder anderen tweede en derdegraads brandwonden op aan zijn polsen en linkerscheenbeen. Om het schreeuwen tegen te gaan, kreeg hij een kussen in het gezicht geduwd. Ook werd hij diverse malen met de dood bedreigd. Een namaakwapen werd tegen zijn hoofd gehouden en de trekker werd overgehaald. Omstreeks 03.00 uur lieten de verdachten het slachtoffer gaan. Hij moest naar een vijver aan de Waranda fietsen en onder bedreiging van een pistool, bleek naderhand een luchtdrukpistool te zijn, werd hij gedwongen in het water te springen. Daarna lieten de verdachten het slachtoffer gaan en kon hij in zijn natte kleren en met verschillende verwondingen naar huis fietsen. Direct nadat het slachtoffer aangifte had gedaan werd contact opgenomen met de officier van justitie en deze gaf toestemming en opdracht om de verdachten aan te houden. Daarop zijn de verdachten op woensdag 24 oktober in hun woningen aangehouden. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten op dit moment nog vast. De wapens, het namaak- pistool, het luchtdrukpistool en een zwaard werden in de woning aangetroffen en zijn in beslag genomen. De verdachten hadden ruzie met het slachtoffer gekregen over en een `oude` schuld (enkele honderden guldens) en in het verleden waren hierover reeds eerder moeilijkheden geweest.

Engwierum: slippartij
Maandag omstreeks 05.30 uur reed een bestuurder van een personenauto over het Nijlan. Er bleek modder op de weg te liggen en door de regen was de weg glad geworden. Er bleken geen waarschuwingsborden te zijn geplaatst. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Metslawier, raakte met zijn auto in een slip en kwam vervolgens in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder kon ongedeerd de auto verlaten. Er is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de modder op de weg.

Wolvega: inbraak winkel
Maandag omstreeks 03.50 uur werd ingebroken in een winkel (Bentex) aan de Van Harenstraat. Toen een patrouille ter plaatse kwam, kropen net twee verdachten uit de etalage van de winkel. Bij het zien van de politie, gingen de verdachten er vandoor. Het bleek dat men de winkel was binnen gekomen door vernieling van de winkelruit. In de winkel was de kassa vernield en de kluis bleek inmiddels naar de etalage te zijn gesleept. Een onderzoek in de omgeving leverde in eerste instantie geen resultaat op. Middels de ingezette speurhond kon op de Pastorielaan een 36-jarige inwoner van Nijmegen als verdachte worden aangehouden. Van de andere verdachten ontbreekt op dit moment ieder spoor. Op hun vlucht verloren de verdachten waarschijnlijk een paar handschoenen. Inwoners van Wolvega, die in de omgeving van het postkantoor, de Tjerk Hiddesstraat en de Schoolstraat, verdachte voorwerpen (handschoenen) aantreffen worden verzocht deze naar het politiebureau in Wolvega te brengen, c.q. deze te laten liggen en de politie te waarschuwen.

Hindeloopen: inbraak auto
Zondag tussen 16.00 en 18.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Westerdijk. Via vernieling van een ruit aan de bestuurderszijde kwam men de auto binnen. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een kentekenbewijs weggenomen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Molkwerum, heeft aangifte gedaan.

Ureterp: snelheid
Maandag omstreeks 09.35 uur wilde een motoragent op de Opper Haudmare een bestuurder van een personenauto, merk Opel Kadett, kleur grijs, voorzien van het kenteken XG-48-YJ, controleren. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Het bleek dat de auto op 4 november was gestolen te Leeuwarden. Via Ureterp, Siegerswoude, Frieschepalen en Drachtstercompagnie ging het via de Schieding en de Folgersterloane terug richting Drachten. Hierbij werden snelheden gehaald van 130 tot 140 kilometer per uur. Toen met deze snelheid de bebouwde kom van Drachten werd ingereden, vond de politie de achtervolging verder in verband met de verkeersveiligheid onverantwoord en werd de achtervolging stopgezet. De bestuurder kon daarop met de auto ontkomen. Ondanks een uitgebreide zoekactie werd de bestuurder met de auto niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: parkeren
Met ingang van 1 november had de politie Midden Friesland aangekondigd om strenger op te treden tegen foutief parkeren in de binnenstad. De voorgaande twee weken was waarschuwend opgetreden. Vanaf 1 november tot en met 3 november heeft het verscherpte toerzicht geresulteerd in 120 bekeuringen voor foutief parkeren en 5 bekeuringen voor het rijden in strijd met een geslotenverklaring. Zie ook de politieberichten van 30/10 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272