Rijksuniversiteit Groningen

Burgerlijke verantwoordelijkheid en jukebox-democratie

In onze welvarende samenleving weten steeds mondiger en hoger opgeleide burgers de overheid te vinden, vooral in tijden van tegenspoed. Dijkstal gebruikte ooit de uitdrukking 'jukebox-democratie', een samenlevingsvorm waarin calculerende burgers goed gebruik weten te maken van hun rechten en vrijheden, maar die bij rampen en risico's zich wenden tot overheid en politiek. Wat zijn hiervan de politieke en bestuurlijke consequenties?

Ministers lijken tegenwoordig verantwoordelijk te zijn voor alles. Bij rampen en risico's weerklinkt al snel de roep verantwoordelijkheid te nemen en bij veel incidenten lijkt een aftredende bestuurder opgelegd pandoer. Ministers en andere bestuurders worden aangesproken in media en parlement, of ze nu de bijpassende bevoegdheid hebben of niet. Maar verantwoordelijkheid vergt bevoegdheid en een grotere bevoegdheid van de overheid druist in tegen de gedachte dat een welvarende, hoger opgeleide bevolking meer ruimte en meer vrijheid verdient. Welke bestuurlijke maatregelen en politieke antwoorden passen bij deze ontwikkelingen? Moeten we een jukebox-democratie nastreven waarin de overheid ieders favoriete liedje ten gehore brengt. Of is er misschien een ander geluid mogelijk?

Hans Dijkstal

- fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer en in het vorige kabinet vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken - wordt na afloop van zijn voordracht geïnterviewd door prof. Harry Lockefeer, oud-hoofdredacteur van De Volkskrant en hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

maandag 5 november 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Hans Dijkstal

Interviewer

Harry Lockefeer

Titel

Burgerlijke verantwoordelijkheid en jukebox-democratie

Serie

Rampen en risico's

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5463, www.rug.nl/studium