Stork Groep NV

05-11-2001

Stork: break-even resultaat 2001 niet haalbaar door gevolgen aanslagen USA. Laag winstniveau in tweede halfjaar onvoldoende om verlies eerste halfjaar te compenseren.


· Aerospace negatief beïnvloed.

· Textile Printing eveneens.

· Poultry & Food Processing en Technical Services geen trendbreuk.
· Kostenreductie o.m. door capaciteitsaanpassing.
· Afronding Capital Assets uitgesteld.

De gevolgen van de terreuraanslagen in de USA beïnvloeden de ontwikkelingen binnen twee van de vier groepen van Stork zodanig, dat de winstgevendheid van de strategische activiteiten in het tweede halfjaar onvoldoende zal zijn om het verlies van het eerste halfjaar (EUR 34,4 mln.) te compenseren. Dientengevolge meldt Stork dat het bij de halfjaarcijfers voorspelde break-even resultaat over het gehele boekjaar 2001 niet meer haalbaar is.

AEROSPACE
Stork Aerospace (bouw en onderhoud van vliegtuigen) wordt negatief beïnvloed door de situatie in de internationale civiele luchtvaartindustrie. De opdrachtgevers van de diverse civiele programma's hebben in een eerste reactie hun bestellingen met circa 20% neerwaarts bijgesteld.
Evenzo hebben de sterk verminderde activiteiten (circa 25%) bij luchtvaartmaatschappijen hun invloed op de onderhoudsactiviteiten van Stork Aerospace.

Capaciteitsaanpassing
Binnen de groep Aerospace speelt Stork in op de huidige situatie door kostenverlaging en aanpassing van het aantal medewerkers, waarbij in totaal ongeveer 400 van de 4.500 arbeidsplaatsen zijn betrokken. Daarbij is in de vliegtuigbouwactiviteiten in de periode tot eind 2002 een aanpassing van ongeveer 300 arbeidsplaatsen nodig, ingevuld door natuurlijk verloop, afbouw van tijdelijke contracten en een restrictief beleid bij het invullen van vacatures. Binnen de vliegtuigonderhoudactiviteiten verdwijnen structureel 100 arbeidsplaatsen waarbij gedwongen ontslagen niet kunnen worden uitgesloten. Daarnaast is voor ongeveer 250 medewerkers van de vliegtuigonderhoudactiviteiten werktijdverkorting van 20% aangevraagd, voor een periode van zes maanden.

TEXTILE PRINTING
De gevolgen die de aanslagen hebben voor de economie in het algemeen, hebben bovendien, door een lagere bedrijfsdrukte bij de klanten, een negatieve invloed op de verkoop van gebruiksgoederen voor grafische en textieldruk en daardoor nemen de resultaten van Stork Textile Printing af.

Capaciteitsaanpassing
Bij Textile Printing verdwijnen wereldwijd in de periode tot eind 2002 circa 200 van de 2.000 arbeidsplaatsen doordat de organisatie wordt gestroomlijnd tot één marktgerichte organisatie.

TECHNICAL SERVICES EN POULTRY & FOOD PROCESSING De ontwikkelingen bij Technical Services zijn in lijn met die van het eerste halfjaar; bij Poultry & Food Processing zelfs beter.

STORK N.V.
Stork reageert hiermee op de huidige ontwikkelingen in haar markten en maakt maximaal gebruik van de bestaande flexibiliteit in de organisatie. Ruim 600 arbeidsplaatsen in de periode tot eind 2002, bijna 4% van de in totaal 18.000, zijn hierbij in het geding. Daarnaast wordt voor 250 medewerkers werktijdverkorting aangevraagd.

In afwachting van een gunstiger verkoopperspectief heeft Stork besloten de desinvestering van de laatste twee activiteiten (Stork ICM Australië en Stork Food & Dairy Systems Amsterdam) uit de groep Capital Assets tot nader te bepalen tijdstip uit te stellen. De reeds ten laste van het eerste halfjaar getroffen voorzieningen voor de desinvesteringen behoeven niet te worden aangepast.

Gelijktijdig met dit persbericht verschijnen ook twee persberichten over nieuwe opdrachten voor de groep Aerospace: Dassault, Japanese Coastguard

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel. 035 - 695 75 55
back