LCVV

Vangnet-project Groningen wint Jan Bastiaanse Prijs 2001

Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen ondersteunen cliënten die buiten de zorg dreigen te vallen

Vangnet-project Groningen wint Jan Bastiaanse Prijs 2001

De Jan Bastiaanse Prijs 2001 wordt op maandag 5 november 2001 uitgereikt aan de sociaal psychiatrisch verpleegkundigen Gerard Lohuis, Ronald Schilperoort en Gert Schout uit Groningen. De jury was van mening dat het drietal een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de openbare gezondheidszorg van Nederland. Het project dat door de verpleegkundigen is gestart, onderstreept de unieke rol van verpleegkundigen voor mensen die in de geestelijke gezondheidszorg tussen wal en schip dreigen te raken.

In het project zijn methodieken ontwikkeld die professionals in staat stellen om probleem-cliënten in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg hulp te bieden, zodat hun kwaliteit van leven toeneemt en de overlast voor de omgeving afneemt. Centraal in de benadering staat een actieve - veelal ongevraagde - vorm van hulpverlening die er op gericht is om de sociale uitsluiting van deze groep cliënten te verkleinen.

Lohuis, Schilperoort en Schout hebben hun ervaringen met het project te boek gesteld in een publicatie getiteld 'Van bemoei- naar groeizorg'. In dit boek worden praktische suggesties gegeven om van bemoeizorg te komen tot groeizorg: zorg die er op gericht is om te leren van crises, om hulp te aanvaarden die nodig is om de ernst, duur en frequentie van crises terug te dringen, of om samen een plan te ontwikkelen voor als zich onverhoopt een toch een crisis voordoet.

De Jan Bastiaanse Prijs 2001, waaraan een bedrag van f 2500,= is verbonden, wordt uitgereikt door Mevr. Joke Leenders, die als verpleegkundige zelf een eminente staat van dienst heeft in de geestelijke gezondheidszorg. De uitreiking vindt plaats op 5 november 2001 te Den Haag, tijdens het lustrumcongres 'Profs met 'n hart' van de Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). De Jan Bastiaanse Prijs is ingesteld door het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV) en wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee dat in de dagelijkse zorgpraktijk is geïmplementeerd. De prijs is ingesteld na het overlijden van Jan Bastiaanse, die als eerste directeur van het LCVV een groot voorstander was van zorgvernieuwing.

Aan twee andere inzendingen kende de jury een eervolle vermelding toe. De eerste vermelding ging naar een project in het Wilhelmina Kinderziekenhuis dat zich richtte op de verpleegkundige rol bij rouwbegeleiding van familie na overlijden van een kind. De andere eervolle vermelding werd toegekend aan een project waarin de aanwezigheid van familie bij reanimatie werd belicht. Dit project was ingezonden door de centrale spoedopvang van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Noot