Centrum voor Arbeidsverhoudingen

VNO-NCW (5 november 2001)

Wetgeving verstoort arbeidsverhoudingen'

De overheid moet pas wettelijke regulering overwegen als blijkt dat de sociale partners niet op eigen kracht tot adequate afspraken komen. Onnodig of ontijdig ingrijpen verstoort de arbeidsverhoudingen en leidt tot extra loonkosten, aldus VNO-NCW in een brief van de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO) aan de Eerste Kamer.

De brief is een reactie op een discussie die de Eerste Kamer heeft aangezwengeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen overheid en sociale partners. Volgens de RCO is de decentralisatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid succesvol geweest en hebben de sociale partners "maatschappelijk verantwoord gedrag" vertoond. "Wetgeving leidt vaak tot starre regelingen die creativiteit en draagvlak voor beter passende en op maat gesneden afspraken in de weg staan."

De discussie heeft met name betrekking op de het Wetsvoorstel arbeid en zorg, dat de Eerste Kamer op 13 november behandelt. De RCO wijst nieuwe wettelijke rechten op verlof af en vindt op z'n minst dat, mochten deze rechten er komen, werkgevers en werknemers de mogelijkheid moeten krijgen om hiervan af te wijken.

o 5-11-2001: Brief RCO aan Eerste Kamer over zelfregulering en wetsvoorstel arbeid
en zorg (brieven en commentaren van VNO-NCW)

o Dossier: Arbeidsvoorwaarden