Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

PERSBERICHT

Dwingeloo, 5 november 2001

ASTRON EN FOKKER SPACE SLUITEN MILJOENENCONTRACT

Kennisinstituut ASTRON uit Dwingeloo en Fokker Space B.V. uit Leiden sluiten morgen een overeenkomst voor werkzaamheden ten behoeve van het prestigieuze LOFAR project. Met deze overeenkomst, die loopt tot eind 2002, is een bedrag van bijna 3,5 miljoen gulden (1,5 miljoen euro) gemoeid. Fokker Space ondersteunt hiermee ASTRON in alle belangrijke systeem-ontwerp en systeem-engineering activiteiten.

Daarnaast ontwerpt Fokker Space een systeem dat de planning en uitvoering van waarnemingen met LOFAR verricht. Dit is een bijzondere uitdaging omdat deze telescoop gelijktijdig in een groot aantal richtingen kan kijken, waardoor op elk moment meerdere waarneemprogrammas kunnen worden uitgevoerd. Bovendien is LOFAR in staat om op korte tijdschaal te reageren op signalen van buitenaf, die aanleiding kunnen zijn tot het onderbreken van een lopend meetprogramma en het mogelijk maken om bijzondere en kortdurende verschijnselen waar te nemen.

De LOFAR-telescoop bestaat uit een honderdtal antennestations verspreid over Noord-Nederland. De gegevensstroom van de totaal 13000 antennes is in omvang vergelijkbaar met miljoenen kabelmodems. Deze gegevens worden met een groot cluster van computers verwerkt en via Internet beschikbaar gemaakt. LOFAR (LOw Frequency ARray ) wordt de eerste software radiotelescoop ter wereld, waarbij de signalen uit het heelal grotendeels verwerkt worden door software in plaats van door analoge elektronica. Met deze telescoop wordt het gehele lage frequentiegebied (van 10 tot 250 MegaHertz, rondom de FM band) voor het eerst met hoge gevoeligheid en scherpe beeldvorming toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is LOFAR een zeer belangrijke stap in het internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma naar de technische haalbaarheid van een geheel nieuwe generatie radiotelescopen, de Square Kilometer Array (SKA).

De voor LOFAR te ontwikkelen technieken kennen een hoog innovatief karakter. ASTRON stelt het bedrijfsleven in staat zijn technologieën toe te passen in nieuwe marktproducten én te fungeren als partner in en leverancier van het LOFAR-project. Daarmee draagt het project bij aan de verbetering van de vestigingsvoorwaarden in Noord-Nederland.

ASTRON

De inspanningen van de 120 medewerkers van ASTRON maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Bovendien exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork.

Het LOFAR Project wordt mede gefinancierd door de Europese Gemeenschap (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (EZ/KOMPAS).

Fokker Space

Fokker Space in Leiden, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, is de belangrijkste Europese producent van zonnepanelen voor satellieten. Het bedrijf heeft veel kennis over lichte-stijve-sterke structuren, die toegepast wordt bij de ontwikkeling en productie van de Ariane lanceervoertuigen. Ook op het gebied van instrumenten voor aardobservatie heeft Fokker Space veel ervaring opgebouwd, inclusief de kennis over data verwerking.