Euronext Brussels

Persberichten - 02/11/2001

Solvay en K+S ondertekenen akkoord over oprichting Esco, hun joint venture voor zout

Solvay N.V. (Brussel) en K+S Aktiengesellschaft (Kassel) hebben na uitvoerige gesprekken een akkoord ondertekend om een joint venture in de zoutsector op te richten. Dit akkoord, dat door de respectievelijke raden van bestuur van beide partners goedgekeurd werd, zal onmiddellijk aan de bevoegde Europese concurrentieautoriteiten worden voorgelegd.

De nieuwe vennootschap, waarin K+S 62% en Solvay 38% van het kapitaal in handen zullen hebben, krijgt de naam ESCO - European Salt Company en zal in Hannover gevestigd zijn. Verwacht wordt dat ze vanaf 1 januari 2002 op commerciële wijze operationeel zal worden.

Deze joint venture zal jaarlijks zon 5 miljoen ton zout produceren in Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, Spanje en Portugal. Ze zou een jaarlijkse omzet van om en bij de 300 miljoen EUR realiseren, met
1.400 medewerkers.

Beide partners brengen hun productiecapaciteiten voor het aan externe klanten toegeleverde zout in de joint venture samen.

De door K+S in de joint venture ingebrachte activiteiten omvatten het marketing- en distributienetwerk, alsmede de productiebedrijven te Bernburg en Grasleben bij Helmstedt (Duitsland) en Harlingen (Nederland). Solvay brengt haar Duitse vestiging te Borth am Niederrhein, alsmede haar zoutactiviteiten in België, Frankrijk, Portugal en Spanje, in. De productie van zout ten behoeve van de eigen natriumcarbonaat- en elektrolyseprocessen van Solvay wordt niet in de nieuwe onderneming ondergebracht.

Het hoofddoel van ESCO is een volledig productenpakket op de markt aan te bieden via efficiënte structuren die de nieuwe onderneming gemakkelijk kan opzetten en te beschikken over productiesites die gunstig gelegen zijn, zowel uit het oogpunt van de logistiek als uit dat van de nabijheid van de klant.

De K+S-groep is één van de wereldleiders inzake productie van kalium-en magnesiumproducten voor toepassingen in de landbouw en de industrie. Samen met zijn dochterondernemingen COMPO en fertiva is K+S de tweede belangrijkste leverancier van kunstmest in Europa en één van de belangrijke zoutproducenten op dezelfde markt. De groep houdt zich verder ook bezig met afvalbeheer, recyclage en andere logistieke en IT-diensten. De K+S-groep heeft ongeveer 9.800 medewerkers in dienst en realiseerde in 2000 een omzet van meer dan 2 miljard EUR.

Solvay is een internationale farmaceutische en chemische groep met zetel in Brussel en actief in 50 landen met ongeveer 32.000 medewerkers. In 2000 bedroeg zijn geconsolideerde omzet 8,9 miljard EUR, gespreid over vier sectoren : Farmaceutische Producten, Chemie, Kunststoffen en Kunststofverwerking. Solvay staat in de Euronext 100-index bij de Europese topbedrijven gerangschikt.

Voor verdere informatie gelieve www.solvay.com en www.k-plus-s.com te raadplegen.

Bron: Solvay
Provider: Euronext Brussels